Farmářské trhy na náplavce fungují už 14 let a staly se nedílnou součástí vánočních nákupů pro velkou část Pražanů. Právě před svátky sem řada lidí chodí pro zeleninu na bramborový salát, pro ryby, ale také třeba sýry, uzeniny a další pochutiny. Letos to ale vypadá, že s tradičními farmářskými trhy bude v prosinci konec, provozovatel náplavek, jímž je městská společnost Trade Centre Praha zde chce během prosince pořádat vánoční trhy.

„Farmářské trhy se v prosinci loňského roku konaly pouze dvakrát. Oproti tomu vánoční trhy na náplavce se budou konat od 3. do 24. prosince každý den a nabídnou obdobný sortiment jako farmářské trhy a navíc nabídnou doprovodný program a unikátní vánoční atmosféru na břehu Vltavy, kterou nenabízí žádný jiný vánoční trh,“ informovaly pražské náplavky s tím, že pořadatel vánočních trhů byl řádně vysoutěžen a nic nebránilo provozovateli farmářských trhů, aby se výběrového řízení také zúčastnil.

Likvidace farmářů?

Jenže to není tak jednoduché. Farmářské trhy z logiky názvu fungují jako odbytiště zboží právě pro farmáře, kteří nemají prostor být na trzích po celý týden v kuse. Proto už sepisují petici.

„Jako přímí výrobci se nebudeme a nemůžeme vánočního trhu účastnit. Jsme v drtivé většině malé rodinné farmy a výrobny, celý náš rodinný a pracovní harmonogram je nastavený na účast na sobotním trhu od 8 do 14:00, a ve všední dny naplno pracujeme na výrobě, pěstování nebo chovu (vejce, drůbež, mléčné a pekařské výrobky, masné výrobky, zelenina, ovoce, květiny, med, mošty, marmelády, jmelí, svíčky). Není proto možné, abychom zároveň pracovní dny v prosinci trávili od 10 do 22:00 na náplavce na vánočním trhu mimo naše provozovny,“ vysvětluje za farmáře autorka petice Radka Šťastná, která je zároveň pěstitelkou zeleniny, salátů a bylin a na náplavce své produkty dlouhodobě prodává.

Logicky by se nabízelo, že by farmářské trhy byly o sobotách vedle vánočních trhů, to ale Trade Centre Praha, tedy pražské náplavky rezolutně odmítají. „Není bohužel možné mít na náplavkách vánoční a zároveň farmářské trhy. Pořadatel farmářských trhů může organizovat trhy např. na Palackého náměstí, kde se již několikrát v minulosti trhy konaly, pokud mu jiná, velkokapacitní akce na náplavce znemožnila pořádání na daném místě.“

Petice

Farmáři proto založili petici a chtějí se obrátit i na magistrát především z toho důvodu, že vánoční prodeje jsou velkým finančním přínosem do rozpočtu, navíc s těmito penězi už všichni počítali.

„Pokud Magistrát hl. města Prahy nám, farmářům a veřejnosti, neposkytne odbytová místa, která jsme tady vytvářeli a fungují 14 let, poškozuje to nejen naše zákazníky, ale také naši schopnost nadále provozovat své živnosti. Zatím nám právě prosincový prodej umožňoval ekonomicky přežít tříměsíční zimu a takový výpadek tržeb znamená vážné ohrožení všech účastníků trhu a všech prodejců na Náplavce do budoucna. Je to škoda, protože náš farmářský trh Náplavka je dlouhodobě na 16. místě mezi atrakcemi celé Prahy v hodnocení platformy Trip Advisor,“ uzavírá Šťastná.

Video
Video se připravuje ...

Zemědělci nasadili proti hrabošům drony. Martin Žemlička

Fotogalerie
17 fotografií