Česká pošta v rámci restrukturalizace vyhlásila elektronickou aukci, ve které hodlala prodat svůj obří areál na Pankráci. Prodejní částka přesahovala 300 milionů, utržené peníze měly přispět ke stabilizaci prodělečného podniku. V elektronické dražbě areál získal neznámý majitel za cenu asi 400 milionů. Jaké překvapení však bylo, že hned následující den pošta celou aukci zrušila.

„E-aukci jsme zrušili ze svého vlastního rozhodnutí, což umožňovaly podmínky e-aukce, se kterými byli všichni seznámeni. Česká pošta nyní vyhodnocuje alternativy, jak s výše uvedenými nemovitostmi na Praze 4 dále naložit, aby výnos z případného prodeje mohla využít ještě v letošním roce,“ sdělil Blesku mluvčí české pošty Matyáš Vitík.

Zájem Prahy

O areál dlouhodobě usilovalo i hlavní město, podmínky elektronické aukce ale nemohlo splnit, aniž by nepřekročilo zákon, proto se aukce Praha ani neúčastnila. Zároveň však avizovala, že se bude pokoušet přimět poštu, aby aukci zrušila. „Chceme nabídnout České poště, že jim za dražený majetek nabídneme vyšší částku, než kterou má získat z aukce. Budeme doufat, že oni (pošta) svůj postup přehodnotí, bylo by to win-win (tedy v prospěchu) pro obě strany. Jsme přesvědčeni, že pro město mají pozemky větší hodnotu, než kterou získá pošta v dražbě,” řekl Zábranský.

Jenže poté, co pošta aukci skutečně zrušila, reagoval Zábranský poněkud překvapeně s tím, že se o tom dozvěděl z médií. „Zda k tomu rozhodnutí pošta přistoupila na základě našeho dopisu řediteli České pošty a ministerstvu vnitra, který odešel tento týden, neumíme odvodit.“

Jeho koaliční kolega, náměstek pro územní rozvoj Petr Hlaváček  (STAN) v tom má ale jasno. „Po naší výzvě Česká pošta zrušila výsledek dražby a bude jednat o přímém prodeji Praze. Jde o budovu významnou pro rozvoj města. Zájem o budovu sice Praha dlouhodobě komunikovala s poštou, ale kvůli podmínkám dražby se nemohla zúčastnit, porušila by totiž zákon.“

Díky vlastnictví by Praha získala prostor pro novou radnici Prahy 4, která je nyní v pronájmu, vzniklo by zde městské bydlení a kompaktní přestupní stanice dvou linek metra. Území je navíc vytipováno jako sídlo družicového systému,“ uzavřel Hlaváček.

Video
Video se připravuje ...

Mluvčí České pošty pro Blesk: Co dělat, když zruší vaší poštu? Pavlína Horáková, Lukáš Červený

Fotogalerie
9 fotografií