Česká pošta se v rámci restrukturalizace zbavuje asi dvaceti nemovitostí v různých koutech České republiky. Mezi ně patří i areál na Pankráci. Celý areál má plochu přes 7 tisíc metrů čtverečních, Česká pošta tak očekává, že za objekt v internetové aukci dostane minimálně 310 milionů korun s tím, že si zde pronajme prostory pro zachování pobočky.

Problematická dražba

Praha už dříve uvedla, že by měla o areál zájem, problém je ale zmiňovaná dražba. „Opakovaně jsme požadovali, aby pošta u pobočky Na Strži uplatnila stejný postup jako jsme se domluvili u nemovitostí v Moravské a Jindřišské. Uspět v aukci je pro Prahu extrémně složité, protože to vyžaduje předchozí schválení nejvyššího možného příhozu radou a toto usnesení může uniknout a dostat se k ostatním účastníkům aukce. Navíc tento proces velmi komplikuje možnost nákupu nemovitosti za cenu vyšší než obvyklou, což obecně možné je, nicméně je potřeba to řádně odůvodnit, což se při předem neznámé částce dělá těžko,” říká Adam Zábranský, radní pro majetek, legislativu a transparentnost.

Dalším problémem je, že pošta má v podmínkách uvedeno, že smlouva s budoucím nabyvatelem bude podepsána bezprostředně po aukci. Magistrát přitom musí záměr podle zákona o hlavním městě vyvěsit na 15 dnů na úřední desce. Město by tak při dodržení podmínek dražby porušilo zákon.

Nevýhodné podmínky

Pošta si chce po prodeji areálu od nového majitele část pronajmout a to dokonce na 15 let. Pokud se pak majitel rozhodne pro rekonstrukci areálu, musí poště nabídnout odpovídajících prostor v maximální vzdálenosti 500 metrů, ani to není pro hlavní město splnitelná podmínka. „Vzhledem k tomu, že je budova ve špatném stavu a nejlepší by bylo ji zbourat, tak nemáme jak toto naplnit, protože nemáme nemovitost v takové vzdálenosti a s tak velkými prostory. Navíc v tom domě je azbest a nikdo neví, jaké má ještě další problémy,“ uvedl radní. Přesto chce hlavní město dál pokračovat v jednáních s Českou poštou a také s ministerstvem vnitra, pod které pošta spadá.

Kritika opozice

Postup magistrátu navíc kritizuje opozice, především pak zastupitel za hnutí ANO Ondřej Prokop. „Logicky by se nabízelo, že náměstek Petr Hlaváček dojde za svým stranickým kolegou, ministrem vnitra Vítem Rakušanem (oba STAN) a pokud Praha skutečně budovu potřebuje, což podle nás není úplně jednoznačné, dohodnou se spolu na výhodném odkupu pro město. Evidentně když jde o to se společně vyfotit, sejít se dokážou, tak by to mohlo fungovat. Realita je však jiná!“

„Materiál radou nakonec po dlouhé diskuzi neprošel a Praha tak do sporné dražby nepůjde. Nabízí se zcela jistě otázka, zda celá privatizace pošt není takzvaně někomu ušitá na míru. Každopádně se zdá, že hlavní město je z tohoto plánu vyloučeno,“ uzavřel.

Video
Video se připravuje ...

Mluvčí České pošty pro Blesk: Co dělat, když zruší vaší poštu? Pavlína Horáková, Lukáš Červený

Fotogalerie
5 fotografií