Příprava rekonstrukce začala před asi šesti lety, divadlo mezitím uzavřelo smlouvy například s projektanty. Nyní město vstoupí do těchto smluv a převezme veškerou zodpovědnost za rekonstrukci. Podle dřívějšího vyjádření náměstka primátora pro kulturu Jiřího Pospíšila (TOP 09) bude chtít Praha získat rovněž peníze od státu, magistrát o tom jedná.

Stavbaři zrekonstruují historickou budovu divadla včetně modernizace divadelní technologie a rozšířením kapacity stavby v podzemní části za divadlem o zkušební sál, který bude současně sloužit jako komorní scéna s kapacitou 150 až 200 diváků. Provedou rovněž stavební úpravy skladového hospodářství jak v budově divadla, tak v areálu skladu a dílen v Korunní ulici.

Důvodem oprav a rozšíření divadelních prostor je špatný technický stav budovy. Jeviště z roku 1926, jehož autorem je František Křižík, se nikdy nerekonstruovalo. Jeho oprava by měla trvat dva roky. Kromě jeviště je nutné opravit elektroinstalaci, sociální zařízení, ale také výzdobu včetně fresek a fasády. Divadelní sbor by měl podle dřívějších vyjádření magistrátu svou činnost při rekonstrukci zachovat.

Secesní budova na náměstí Míru vznikala v letech 1905 až 1907 podle návrhu architekta Aloise Čenského. Divadlo bylo otevřeno 24. listopadu 1907 a prvním představením byla hra Jaroslava Vrchlického Godiva.

Video
Video se připravuje ...

Zdvižné zařízení jeviště, které zkonstruoval František Křižík, fungovalo ještě před pěti lety. Veronika Foltová

Fotogalerie
22 fotografií