Obvodní soud pokračoval v projednávání případu vydírání, ve kterém mimo jiné figuroval i kontroverzní podnikatel Jan Kočka. Kočka společně s dalšími dvěma muži byli žalováni za to, že vydírali sedmapadesátiletého podnikatele Františka M., aby přepsal firmuna dalšího jejich známého.

Sestříhaná videa

Ústředním bodem pondělního dokazování byla sekvence videí, na kterých jsou zachyceni Kočka společně s dalšími dvěma obžalovanými, jak vcházejí do kanceláře poškozeného podnikatele Františka M. V jeho kanceláři pak Petr Ř. poškozenému vrazil 3 facky a Kočka ho ohrožoval nožem. Poslední z obviněných Jan K. pak sebral kameru, která situaci v kanceláři nahrávala. Obhajoba se snažila zpochybnit věrohodnost videí, která podle ní byla účelově sestříhaná.

„Kamery byly instalovány tak, aby se vždy zapnuly v případě, že dojde k nějakému pohybu. Na poskytnutých videích, ale vidíme pouze pana Kočku, jak vchází do kanceláře pana poškozeného, přitom obžalovaný Petr Ř. vešel společně s poškozeným do kanceláře před panem Kočkou. To ale na videích zcela chybí. Je tedy jasné, že se záznamy bylo manipulováno, navrhujeme tedy prozkoumání znalci, jestli jsou tato videa důvěryhodná,“ řekl Kočkův advokát Vlastimil Rampula. To ale soud zamítl s tím, že poskytnutá videa jsou dostatečně průkazná, aby se soud mohl řádně rozhodnout.

Kočka vinu odmítl

Kočka ve své závěrečné řeči znovu zopakoval, že se cítí nevinný. „Jel jsem pouze se svým známým Petrem Ř. na oběd. Ten mi řekl, jestli se můžeme stavit u poškozeného ve firmě, že tam potřebuje něco vyřídit. Já pana poškozeného ani jeho firmy vůbec neznám, pokud bych v areálu nezahlédl svého příbuzného, vůbec bych nevystupoval z auta,“ řekl soudu Kočka.

Poté, co vystoupil z auta, však údajně zaslechl hádku z kanceláře, proto se tam šel dle svých slov podívat. „Slyšel jsem, jak se hádají. Když jsem přišel do kanceláře, viděl jsem, že na stole leží nůž, tak jsem ho vzal a zahodil a poškozenému jsem řekl: ,ty žiješ v nějakym filmu, ne´ a pak jsem odešel. To ostatně můžete vidět i na tom videu. Že dal Petr poškozenému facky, dobře nebylo, ale já sám jsem nic neudělal,“ řekl.

Měl jsem se udržet

Sám Petr Ř. od začátku soudu přiznává, že poškozenému opravdu třikrát vrazil. „Je chyba, že jsem neudržel nervy na uzdě, ale sprostě mi nadával, navíc udělal směrem ke mně pohyb, takže jsem měl pocit, že mě chce napadnout. Ostatně za to jsem se mu později omluvil a poslal náhradu 20 tisíc korun jako bolestné. Rozhodně jsem ho nechtěl nijak zastrašovat, jen jsem si s ním chtěl vyříkat, proč mě neustále sprostě napadá.“

Podmínky i vězení

Soud však neuvěřil, že by Kočka a spol byli na místě jen náhodou. „Soud neuvěřil tomu, že pan obžalovaný Kočka nevěděl, proč na tom místě je a co se tam řeší," konstatovala předsedkyně senátu Obvodního soudu pro Prahu 4 Helena Strnadová. Kočkovi vyměřila zkušební dobu v délce 3,5 roku. Pokud se v ní nebude chovat řádně, bude si muset odpykat 2,5 roku za mřížemi.

Obžalovaným hrozilo až osmileté vězení. Dva skončili s podmínkou, pouze Jan K. dostal tři roky na tvrdo, protože byl v tu dobu už v podmínce. Po vyhlášení verdiktu si státní zástupce ponechal lhůtu na rozmyšlenou, zda se odvolá. Stejně postupovali i obžalovaní s výjimkou Kočky, který si podal odvolání rovnou.

Další kauzy

 Další Kočkovu kauzu údajných daňových podvodů a praní špinavých peněz projednává od loňského března pražský městský soud. Policie v případu obvinila 26 lidí a čtveřici společností včetně Kočkovy úklidové firmy Prostor. Podle obžaloby zkrátili daně o zhruba 150 milionů korun. Pět obviněných už uznalo svou vinu a dohodlo se na výši trestu se státním zástupcem.

Bratra Jana Kočky zastřelil v roce 2008 v pražské restauraci Monarch Bohumír Ďuričko, kterého soud poslal na 12,5 roku do vězení.

Fotogalerie
6 fotografií