Hořká, bílá, nebo mléčná?

Nejvíc drahocenné je na čokoládě kakaové máslo. Platí, že čím víc tohoto tuku čokoláda má, tím je kvalitnější. Podle legislativy musí hořké čokolády, čokolády na vaření a bílé čokolády obsahovat minimálně 18 % kakaového másla.

• Hořká čokoláda neobsahuje mléko, může obsahovat cukr, ale u kvalitních je na prvním místě kakaová hmota a kakaové máslo. Podle vyhlášky musí obsahovat minimálně 35 % kakaové sušiny.

• Mléčná mívá na prvním místě cukr, ale nemusí to být pravidlem. Na rozdíl od hořké čokolády obsahuje mléčnou složku. Kvalitní mléčná čokoláda obsahuje pouze cukr, kakaovou hmotu, kakaové máslo a sušené plnotučné mléko, případně lecitin a extrakt z vanilky. Podle vyhlášky musí být podíl kakaové sušiny minimálně 25 %.

Bílá čokoláda obsahuje z kakaových surovin pouze kakaové máslo. Kakao, které čokoládu barví nahnědo, ne. Dále obsahuje cukr, lecitin a vanilkové aroma a může obsahovat sušené mléko. Obsah kakaové sušiny (kterou tvoří převážně kakaové máslo) nesmí být méně než 18 %

Na vaření

Od hořké čokolády se mírně liší ve stanovených požadavcích na kvalitu. Obsahuje méně kakaové sušiny, a sice minimálně 30 %.

Při čtení složení zbystřete

Pokud ve složení čokolády narazíte na kakaový prášek se sníženým obsahem tuku, pak věřte, že výrobce dělal vše pro to, aby snížil výrobní náklady, ale rozhodně se nesnažil nijak potěšit chuťové buňky spotřebitele. Podobné je to i u mléčné a bílé čokolády, pokud je ve složení odtučněné mléko.

Kvalitu napoví lom

Kromě chuti je u čokolád důležité i to, jakou mají texturu. Tu sice z obalu nevyčtete, ale stačí se podívat na lom čokolády. Nejlepší je ji rozlomit nepravidelně (ne podle políček čokolády). Kvalitní čokoláda má lom pevný, hladký, neroztřepený a lesklý. Neměl by se drolit, být matný, ani by v něm neměly být drobné bublinky.

Čoko slovník

Kakaové máslo je tuk, který se uvolňuje lisováním kakaové hmoty. Je to to nejcennější, co lze z kakaového bobu dostat. Jeho kvalita a množství má vliv na jemnost a vláčnost čokolády a v neposlední řadě i na chuť.

Kakaová hmota vzniká jemným rozemletím upražených kakaových bobů, které jsou předtím zbavené slupek a klíčků. Hmota se snadno mísí s cukrem, jeho přimícháním vzniká čokoládová hmota. Dodává čokoládě hořkost.

Kakaová sušina jsou kakaové části (kakaová hmota, kakaový prášek, kakaové máslo atd.), které jsou zbavené vlhkosti.

Theobromin: Člověka povzbudí, mazlíčky otráví

Nejen káva, ale i čokoláda může povzbudit. Kromě kofeinu, kterého obsahuje málo, je její další složkou theobromin. Ten v čokoládě působí podobně jak kofein – povzbuzuje nervový systém a rozšiřuje cévy. Jenže především theobromin v čokoládě (a výrobcích z kakaa) představuje vážné riziko pro psy a kočky. Může jim způsobit otravu, a dokonce i smrt.

 

Video
Video se připravuje ...

Historie čokolády: Od obyčejných tabulek po luxusní zboží Videohub

Fotogalerie
4 fotografie