Profese rozvodové koučky  v Česku stále není úplně běžná.  Přibližte, co si pod touto profesí představit.

Rozvodová koučka je »kamarádka« do nepohody, která podpoří, vysvětlí, je na telefonu, provede celým procesem rozvodu, pomůže připravit podklady pro právníka. Ženy na počátku pod vlivem emocí řeší jednotlivosti, ale strategie rozvodu jim uniká. Neuvědomují si, že jde o nevratná životní rozhodnutí a že rozvod mnoho žen doběhl nebo finančně zlomil.

Od toho jsem zde já, abych od první chvíle, kdy je jasné, že se rozvodu žena nevyhne, nastavila celý proces tak, aby byl od začátku co nejvíce efektivní. Rozvod je především o vyjednávání.

Na svých webových stránkách píšete, že jste šťastně rozvedená. Můžete popsat, jak se lze šťastně rozvést a jaká je vaše osobní zkušenost?

Mé bývalé manželství zabil alkohol. Život s mužem, který holduje alkoholu, je možná zajímavý do doby, než do vztahu přijde dítě. Pak už je to jen smutná jízda: ztrácíte se, nerozeznáte, co je normální a co je již za čarou. Když odejdete z tohoto nešťastného soužití, poznáte najednou neskutečnou radost a lehkost žití. Budete se moc opět nadechnout! Tak proto šťastně rozvedená.

Víme, že rozvodem život nekončí. Co je podle vás klíčové pro začátek nového šťastného života?

Jistota, že bylo pro záchranu manželství uděláno vše, a přesto nebylo vyhnutí se dát rozvést. Dále je to vyjednání těch nejlepších podmínek pro vás a vaše děti. Důležité je před rozvodem vyřešit i majetkové vyrovnání jmění manželů.

Přibývá zájemců o vaše služby?

Nebylo to tak vždy, protože rozvodový kouč je v Čechách poměrně nový trend. Klientky většinou přichází na doporučení kamarádek, které prošly mým koučingem. Žen, které potřebují pomoci a podpořit, stále přibývá. Většinou se na mě obracejí v momentě, kdy jsou postaveny před rozvod a neví, co dál. A dále, když uvažují o ukončení manželství a jsou si vědomy, že na rozvod je lepší být připravená, protože jít do rozvodového řízení bezhlavě, se nevyplácí. 

Jaká témata ženy s rozvodem nejčastěji řeší? Jsou to děti, majetek?

Nejdříve se ženy potřebují zorientovat samy v sobě a v celém procesu rozvodu. Pokud manžel podal návrh na rozvod, ženám se hroutí svět. Pak potřebují v první řadě psychickou podporu, aby byly připraveny řešit rozvodové dohody, které ovlivní jejich budoucí život. Nejvíce času se věnujeme správnému nastavení života dětí po rozvodu a samozřejmě dohodě o majetkovém vyrovnání, kterou doporučuji uzavřít před rozvodem. S ženami, které o rozvodu zatím uvažují, nejvíce času strávíme nad jistotou rozhodnutí, že je rozchod opravdu nevyhnutelný, a poté přípravou na rozvod.

Stydíme se dnes ještě za rozvod?

Spíš se stydíme za to, že pláčeme a jsme zraněné z rozvodu. Dále nás trápí, že jsme zklamaly jako matky a manželky. Bohužel v dnešní době se rozvádí téměř každé druhé manželství. Ve školách je běžné, že děti mají jiná příjmení než maminky a nikdo se nad tím už nepozastavuje. Rozvod je dnes běžná součást života.

Jaký byl váš nejzapeklitější případ, který jste řešila?

Každý příběh týkající se rozvodu je smutný. Nejnáročnější situace pro ženu je, když rozvodem přichází zároveň i o domov a práci. Nejkomplikovanější případ byl, kdy v manželství bylo jedno z dětí fyzicky postižené, muž ženu psychicky týral, ale navenek se jevil jako milující otec a manžel. Po náročných jednáních, která trvala několik měsíců, se manželé mezi sebou dohodli na podmínkách, které byly vyhovující pro všechny strany a nebyly v rozporu se zájmem postiženého dítěte.

Stalo se vám někdy, že si ve spolupráci s vámi klienti rozvod rozmysleli?

Ano stalo a vždy to potěší. Pokud žena uvažuje o rozvodu, probíráme záchranu manželství a také, jak bude vypadat její život po rozvodu. Někdy ženy hledají příliš rychlá řešení a neuvědomují si, že soužití dvou lidí přináší po určité době deziluze. Proto je třeba na vztahu celoživotně pracovat. Dále nastává zlom u žen, když děti odcházejí z domova a ony ztrácejí smysl života. Pak doporučuji vnést do manželství nové impulzy, než kvůli nudě a rozmaru zahodit společně prožitá léta.

 

Máte konkrétní příběh?

Měla jsem klientku, která si během plánování rozvodu uvědomila, že když odejde, ztratí muže, který ji miluje a vlastně jí ukázal svět. Došlo jí, že vše, co dělal, dělal pro rodinu a hlavně pro ni. Začala nahlížet na manželovo pracovní vytížení z jiného úhlu pohledu a místo rozvodu se rozhodla navštívit s mužem manželskou poradnu.

Plánujete vydat rozvodový manuál. Dají se shrnout základní rady pro úspěšný rozvod?

Na to nelze odpovědět v pár větách, proto právě vyšla kniha Nezlomená rozvodem…rozvodový manuál pro ženy, kterou jsem napsala s terapeutkou Michaelou Tetzeli. Kniha je v přístupu k tématu rozvodu jedinečná. Kromě rad pro úspěšný rozvod v ní najdete spoustu příběhů rozvedených žen, pohled terapeuta a pomoc rozvodového kouče.

Agáta otevřeně o penězích: Kvůli Prachařovi »vyždímala« účet! A nedostává ani alimenty

Video
Video se připravuje ...

Agáta otevřeně o penězích: Kvůli Prachařovi »vyždímala« účet! A nedostává ani alimenty Markéta Reinischová

Fotogalerie
5 fotografií