Štědrý den je sice tu, ale s tímhle receptem na „turbovánočku“ jich stihnete i na poslední chvíli napéct klidně více! Nemusíte totiž čekat, až vánočka vykyne. A při pečení si můžete uvařit svařák, pustit si pohádku a těšit se, až po 50 minutách vytáhnete zlatavou dobrotu z trouby.

POTŘEBUJETE: \ 570 g polohrubé mouky \ 3 vejce \ 1 ½ balíčku prášku do pečiva \ 250 g měkkého polotučného tvarohu \ 9 lžic slunečnicového oleje \ 150 g cukru krystal \ 2 balíčky vanilkového (ne vanilinového!) cukru \ žloutek a bílek na potření \ 1 lžíci citronové kůry \ 50 g rozinek \ 2 dl rumu \ 70 g nasekaných mandlí

1. Tvaroh rozmačkejte a přidejte k němu všechny ingredience kromě mandlí a rozinek. Rozinky namočte do rumu. Směs s tvarohem pořádně prohněťte v misce a pak zpracujte na vále.

2.  Přidejte v rumu namočené rozinky a 50 g mandlí a opět zapracujte, ale už jen lehce.

3. Těsto si rozdělte na 4 velké díly, 3 menší a dva nejmenší. Ze všech kusů vyválejte dlouhé válečky (prameny).

4. Základnu vánočky spleťte ze 4 největších pramenů, začněte ale od prostředku a nezapomeňte utahovat. Jakmile dojdete na konec, cop otočte a dopleťte z druhé strany. Dejte na plech vyložený pečicím papírem a střed základny zploštěte po celé délce hranou ruky a potřete bílkem.

5. Stejným způsobem spleťte cop ze tří pramenů a položte na základnu. Opět hranou ruky lehce zploštěte a potřete bílkem.

6. Cop ze dvou pramenů udělejte tak dlouhý, abyste jej dali na vrch vánočky a konce uchytili k základně.

7. Z vrchu napíchejte špejle, abyste vánočku zafixovali a „nesjela“. Potřete ji rozšlehaným žloutkem a posypte zbylými mandlemi.

8. Troubu předehřejte na 175 °C a pečte zhruba 50 minut.

9. Hotovou vánočku nechte vychladnout a před podáváním posypejte moučkovým cukrem.

 

Video
Video se připravuje ...

Vánoční krajové speciality a odlišnosti v gastronomii Videohub

Fotogalerie
12 fotografií