Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Vánoční menu den po dni: Kuba, rybí polévka, kapr načerno i Štěpánská pečeně

/
  • Recepty na kompletní vánoční menu
    20. prosince 2023 ● 08:04

    Vánoční svátky jsou zejména o setkávání – a to rodin a přátel, kteří na sebe během roku často nemají tolik času. K pohodové a uvolněné atmosféře přispěje také dobré jídlo a pití. To má během Štědrého dne a dalších vánočních svátků své tradice, podle nichž nelze na sváteční stůl podávat jen tak ledajaké chody. Pokud v českých vánočních zvycích tápete, nabízíme inspiraci.

  • 1.

    Jak sestavit sváteční menu?

    Na Štědrý den

    K obědu bývá nejčastěji postní houbový kuba, ke slavnostní večeři patří rybí polévka, kapr s bramborovým salátem nebo kapr načerno či namodro. V domácnostech, kde však ryby právě nemilují, nahradí řízky z kapra vepřovými nebo smaženou vinnou klobásou.

     

    Na Boží hod

     

    V tento den se k obědu tradičně nejčastěji podává pečená drůbež (kachna, krůta, kuře, husa) např. s bramborovým salátem, pečená šunka nebo tradiční svíčková s houskovým knedlíkem a brusinkami.

     

    Na svatého Štěpána

     

    I ke svatoštěpánskému obědu lze servírovat pečenou drůbež, tentokrát však s bramborovými knedlíky a zelím, či tradiční štěpánskou hovězí pečeni s houskovým knedlíkem.

     

    Ke kávě i k čaji

     

    Mezi typické vánoční moučníky patří vánočka, štóla, jablkový závin a v posledních letech také vánoční pudink.

  • 2.

    Staročeský kuba

    Suroviny: 300 g krup, 100 g sušených hub, 1 cibule , 3 lžíce másla, ½ lžičky drceného kmínu, ½ lžičky sušené majoránky, 3 stroužky česneku, sůl, mletý pepř,  máslo na vymazání formy.

     

    Postup: Včer předem namočíme zvlášť kroupy a houby do vody. Následující den kroupy slijeme, propláchneme, zalijeme vodou, osolíme a uvaříme doměkka. Po 15 minutách přidáme houby, které jsme předtím slili. Cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno a opečeme dozlatova. Přidáme kmín a restujeme půl minuty. 

     

    Troubu předehřejeme na 180 °C, zapékací formu vymažeme máslem, uvařené kroupy scedíme a vsypeme k cibuli. Restujeme za občasného promíchání cca 5 minut. Poté dochutíme solí, pepřem a majoránkou. Česnek oloupeme, prolisujeme ke kroupám, promícháme a půl minuty restujeme.  Směs přesuneme do pekáče a pečeme v předehřáté troubě 15 minut dozlatova.

  • 3.

    Rybí polévka

    Suroviny: 2 kapří hlavy, mlíčí, 1 mrkev, 1 kořenová petržel, ½ celeru, 1 cibule, 3 kuličky nového koření, 6 kuliček pepře, 1 stroužek česneku, sůl, zeleninový bujon, máslo, 1 lžíci hladké mouky.

     

    Postup:  Kapří hlavy důkladně očistíme, spaříme vroucí vodou a oškrábeme černotu. Vaříme spolu se zeleninou a kořením cca ½ hodiny, aby vznikl vývar. Chvíli před koncem přidáme mlíčí (aby se nerozvařilo) a bujon. Hlavy poté vyjmeme, obereme z nich maso, mlíčí pokrájíme na kousky a zeleninu nastrouháme nahrubo. Na másle osmahneme mrkev, aby pustila barvu, přidáme mouku a vzniklou jíšku vmícháme do polévky. Krátce povaříme. Podáváme s osmaženým rohlíkem nakrájeným na kostičky. 

  • 4.

    Kapr načerno

    Suroviny: naporcované filety z kapra, 1 mrkev, ½ celeru, 200 g kořenové petržele, 100 g sušených meruněk, 100 g sušených švestek, 100 g sušených jablek, 60 g másla,  50 g loupaných mandlí, ¼ l červeného vína, sůl z divoké koření (pepř, bobkový list, nové koření), kousek celé skořice.

     

    Postup: Kapra osolíme a dáme do ledničky odležet. Mezitím si připravíme zeleninu, kterou nakrájíme na tenké nudličky, sušené ovoce rozkrájíme na kousky a svaříme červené víno se skořicí a divokým kořením. Zeleninu a ovoce naskládáme do zapékací mísy, zalijeme svařeným vínem, ze kterého jsme nejprve scedili koření, a dáme do trouby zvolna péct, dokud ovoce nezměkne.

     

    Potom do zapečeného ovoce a zeleniny poklademe kapří plátky kůží nahoru a trochu zatlačíme. Na každý kousek kapra položíme plátek másla a posypeme mandlemi.  Pečeme v troubě při 180°C přibližně 10 minut. Podáváme se salátem nebo s čerstvým chlebem.

  • 5.

    Staročeská kachna

    Suroviny: 1 kachna (asi 2 kg), sůl, kmín, mletý zázvor, 250 g cibule, 25 g hladké mouky.

     

    Postup: Kachnu okořeníme a osolíme, přidáme na čtvrtky rozkrojenou cibuli a pečeme v zakrytém pekáči asi hodinu v troubě vyhřáté na 150 °C. Poté ji otočíme a pečeme ještě dalších 45 minut za stálého podlévání (a přelévání). Měkkou kachnu vyjmeme a naporcujeme. Ze sebraného tuku a hladké mouky připravíme zásmažku, jíž výpek zahustíme, případně i lehce podlijeme. Šťávou přelijeme porce kachny, které podáváme s knedlíkem nebo s bramboráčky a s červeným zelím. 

  • 6.

    Štěpánská hovězí pečeně

    Suroviny: 750 g zadního hovězího masa, 25 g uzené slaniny (špeku), 1 lžíce hořčice, 2 vejce uvařená natvrdo, sůl, mletý pepř, 150 g cibule, 90 g sádla, 70 g hladké mouky na zahuštění.

     

    Postup:  Špalík hovězího masa protkneme slaninou, uprostřed vyřízneme otvor a namažeme hořčicí, pak naplníme vařenými a oloupanými vejci. Otvor zavřeme kovovou jehlou, nebo maso svážeme provázkem. Povrch opepříme a osolíme. Na rozpáleném sádle v pekáčku osmahneme hrubě nakrájenou cibuli do světle růžova, vložíme maso a restujeme ze všech stran. Pak podlijeme horkou vodou, přiklopíme a v troubě pečeme doměkka na 180 °C asi 1,5 až 2 h.

     

    Maso během pečení obracíme a podléváme vypečenou šťávou a dle potřeby doléváme vodu. Měkké maso vyjmeme, šťávu vyrestujeme do tuku, zaprášíme moukou, osmahneme a za stálého prošlehávání metličkou zalijeme vodou. Za občasného promíchání pozvolna vaříme zhruba 25 minut. Nakonec šťávu přecedíme. Podáváme s houskovým knedlíkem nebo s rýží.

     

    Video
    Video se připravuje ...

    Proč se jí o Vánocích kapr? Historie vánočního kapra Videohub

    Fotogalerie
    7 fotografií

Dnešní horoskopy