Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

První vánoční cukroví k rozležení: Recepty na tlapky, zázvorky, perníčky i cantuccini

/
  • Recepty na první druhy vánočního cukroví
    28. listopadu 2021 ● 06:00

    Začal adventní čas a s ním i plánování pečení vánočního cukroví. Právě teď je ideální čas na ty druhy, které se potřebují rozležet, aby byly na štědrovečerním stole krásně vláčné a lahodné.  Po upečení křehké kousky uložte do čisté krabičky do chladu a sucha.

  • 1.

    Medvědí tlapky

    Potřebujete: 170 g hladké mouky, 120 g moučkového cukru, 130 g másla, 60 g mletých ořechů, 30 g holandského kakaa na pečení, mletou skořici, rozdrcený hřebíček, citronovou kůru podle chuti.

     

    Postup: Hladkou mouku, moučkový cukr, kakao, rozdrcený hřebíček, mletou skořici, nastrouhanou citronovou kůru, mleté ořechy a máslo smícháme v robotu, poté přendáme na pracovní plochu a ještě zpracujeme rukama. Z těsta vytvoříme cihličku, zabalíme do fólie a necháme odležet v lednici alespoň 3 hodiny, nejlépe však do druhého dne.

     

    Odleželé těsto nakrájíme na menší kousky (podle velikosti formiček) a naplníme do formiček vymaštěných rozpuštěným sádlem. Plníme pouze do ¾ formičky, těsto vmáčkneme a přebytečné odlomíme.

     

     Naplněné formičky pokládáme na pečicí plech a pečeme v troubě předehřáté na 170 °C 12 - 15 minut. Po upečení necháme tlapky chvíli vychladnout a ještě zatepla vyklepneme. Hojně posypeme moučkovým cukrem. Necháme 2 – 3 týdny rozležet.

  • 2.

    Křupavé cantuccini s mandlemi

    Potřebujete: 250 g hladké mouky, 1/2 prášku do pečiva, špetku soli, 200 g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 2 velká vejce,  1/4 lžičky strouhané citronové kůry, kapku mandlové esence, 150 g neloupaných mandlí, můžeme přidat i 50 g sušených brusinek.

     

    Postup: Troubu předehřejeme na 180 °C, plech vyložíme pečicím papírem. Mouku prosijeme s práškem do pečiva, přidáme špetku soli.

     

    Na vál nasypeme mouku, přidáme cukr, vanilkový cukr, uděláme důlek, vyklepneme do něj vejce, přidáme citronovou kůru a mandlovou esenci. Zpracujeme na těsto, do kterého přidáme mandle a brusinky.

     

    Na pomoučněném vále zpracujeme z těsta dva válečky a přendáme je na plech. Pečeme asi 20 minut.  Hned po upečení válečky šikmo rozkrájíme na dvoucentimetrové plátky, které položíme zpět na plech s pečicím papírem a dosušíme ještě asi 15-20 minut.

  • 3.

    Zázvorky

    Potřebujete:  300 g hladké mouky, 1 lžičku prášku do pečiva, 300 g cukru krupice, 2 vejce, 2 žloutky, 1 lžičku nastrouhané citronové kůry, 1 lžíce mletého zázvoru.

     

    Postup: Mouku prosijeme s práškem do pečiva. Cukr s vejci šleháme společně alespoň 15 minut, zašleháme citronovou kůru, zázvor.

     

    Do vyšlehaných vajec s cukrem zapracujeme mouku s práškem do pečiva, pokud by se těsto lepilo, přidáme trochu mouky. Vypracované těsto rozválíme na plát asi 5-7 mm silný a vykrajujeme z něj tvary. Ty přeložíme na pečicí papír nebo na utěrku. Zázvorky necháme v chladu 5-10 hodin zaschnout.

     

    Troubu předehřejeme na 160 °C, plechy vyložíme pečicím papírem. Vykrájené zázvorky přendáme na plech horní stranou dolů a pečeme asi 15 minut. Měly by mít světlou barvu. Zázvorky potřebují dobře rozležet, proto se pečou mezi prvními. Uchováváme je v chladu. Můžeme je také dozdobit citronovou polevou.

  • 4.

    Citronové cukroví

    Potřebujete:  1 vejce, 1 lžičku mléka, 250 g hladké mouky, 1/2 lžičky prášku do pečiva, 100 g cukru moučka, 1 vanilkový cukr, 120 g másla, 1/2 lžičky strouhané citronové kůry, 2 lžičky citronové šťávy.

     

    Na polevu: 200 g cukru moučka, citronovou šťávu, kandovanou citronovou kůru.

     

    Postup: Vejce rozklepneme, žloutek rozmícháme s mlékem a odložíme na potření. Mouku prosijeme s práškem do pečiva. Z mouky, cukru, vanilkového cukru, změklého másla, bílku, citronové kůry a šťávy zpracujeme šlehačem těsto, které necháme půl hodiny vychladit.

     

    Troubu předehřejeme na 180 °C, plech vyložíme pečicím papírem. Z těsta vyválíme plát a vykrajujeme tvary. Cukroví přeložíme na plech, potřeme žloutkem s mlékem a pečeme ve vyhřáté troubě asi 8-10 minut.

     

    Po vychladnutí cukroví ozdobíme citronovou polevou, utřenou dohladka z cukru moučka a citronové šťávy a jemně nakrájenou kandovanou citronovou kůrou.

  • 5.

    Vánoční medové perníčky

    Potřebujeme na těsto: 800 g hladké mouky, 280 g moučkového cukru, 120 g másla, 180 g medu, 4 celá vejce, 1 lžičku jedlé sody, 1 lžičku skořice, 1 perníkové koření, 2 lžíce kakaa (nemusí být).

     

    Postup: Utřeme vejce s cukrem a přidáme med, koření a jedlou sodu. Až se suroviny spojí, přidáme tuk a nakonec prosátou mouku. Těsto necháme alespoň jeden den odpočinout v ledničce. Poté vykrajujeme libovolné tvary. Pečeme v rozehřáté troubě na 180°C . Ještě horké potřeme rozšlehaným vejcem nebo polevou. Perníčky je poté dobré nechat uležet.

     

    Fotogalerie
    6 fotografií

Dnešní horoskopy