Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Cizopasníci ve vánočních stromcích? O svátcích se probouzejí blechy i klíšťata!

Skryté nebezpečí ve vánočním stromku? O svátcích ožívají blechy a klíšťata!
Skryté nebezpečí ve vánočním stromku? O svátcích ožívají blechy a klíšťata!  (Autor: profimedia.cz)
Autor: štt - 
25. prosince 2022
05:00

Vánoce jsou tady a s nimi i radost z vánočního stromečku. Celá řada lidí pořizuje domů ten živý, ale... Pejsci by se měli od stromů držet dál. Odborníci varují: „Jsou plné blech natěšených na srst vašich miláčků.“

Na vánočních stromcích s sebou domů kromě sváteční nálady můžete přinést blechy a klíšťata, které neocení vaši domácí mazlíčci, ani vaši nejbližší. Dle serveru Daily Star se na jednom stromku může nacházet až 25 000 brouků. Škůdci a pavouci se ukrývají zejména mezi větvemi v blízkosti kmenu. Tam se ukládají k zimnímu spánku, ale když se dostanou do tepla našich domovů, ožívají.

Chris Socratous ze společnosti Bob Martin, která se specializuje na domácí zvířata, vyzval všechny kupující živých stromků, aby je důkladně zkontrolovali, než je dají do svých obývacích pokojů. „Přestože je krásný smrk ztělesněním tradičních rodinných Vánoc, existuje velká pravděpodobnost, že se v něm během svátečního období ukrývají klíšťata a další nevítaní návštěvníci, kteří by mohli přijít do kontaktu s vámi a vašimi domácími mazlíčky,“ sdělil novinářům.

Většina lesního hmyzu je pro člověka neškodná, ale blechy mohou ohrozit nás i naše domácí mazlíčky. Tito skákající parazité se mohou přichytit na kočky a psy nebo na lidi, kteří staví dekorace a rozbalují dárky. Kousnutí infikovaným klíštětem zase může vést k borelióze nebo i klíšťové encefalitidě.

Norský institut veřejného zdraví uvedl, že každé Vánoce se řada majitelů zvířat potýká s případem klíšťat. Ještě větším problémem mohou být ve svátečním období blechy. Bob Martin varoval, že řada mírných zim zvýšila jejich počet. Chris Socratous dodal, že „optimální teplota pro škůdce je mezi 21 °C a 29 °C, což je i běžná teplota domácností.“ Proto je důležité, aby lidé také v zimních měsících dbali o své domácí mazlíčky a svůj domov.

dr.x.crement ( 21. prosince 2021 17:31 )

No - loni jsem mě barák plný jehličí,špatně se uklí­zí..­....­....­.ale kdo chce kam,pomozme mu tam.....hlavně klid,pohoda,pěkné vánoce všem čtenářům!

wildcat ( 21. prosince 2021 13:55 )

Zrušme Vánoce nebo si pořiďme na stromek skleněnou zemanobudku. To jsou články! Holt aby bylo o čem psát. A pořád nepoučitelná budu brouzdat na www Blesk

1pravda1 ( 21. prosince 2021 11:33 )

nejlepší rozhodnutí bylo pořízení umělého hygienického stromku, kamarádka zažila jedličku, když přes silvestrem se probudili a na stěně bylo hodně malých milimetrových pavoučků ze stromku ... takže vysavání, úklid, odzdobení stromku v rukavicích, špatná nálada a celkem zvednutý žaludek... nikdy více, a chápu to, protože je to asi strom od stromu ale v tom teple a stromek ve vodě udělá někdy své. Nikdy nevíte, v jaké dálky strom pochází, kde byl celou dobu uskladněn atd. a co se nachází pod kůrou zrovna...

jajas ( 21. prosince 2021 10:13 )

No super! Živé stromky se kupovaly vždy a najednou jsou plné blech?

Zobrazit celou diskusi