Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Recepty, kterými na Velikonoce zazáříte! Kotletka, kuřecí, palačinka i ragú

/
  • Vyzkoušejte na Velikonoce uvařit něco nového.
    31. března 2021 ● 06:00

    Velikonoce jsou tady a s nimi i starost každé hospodyňky, co ve svátečních dnech rodině uvařit dobrého. Máme pro vás čtyři rychlé a chutné recepty, kterými určitě zabodujete.

  • 1.

    Kotleta se zelím

    Potřebujete: 4 plátky vepřové kotlety, 1 hlávka zelí, 2 šalotky, 200 ml tmavého piva, 40 g másla, plnotučná hořčice, pesto, sůl, pepř, olej

     

    Postup: Zelí nakrájíme na větší kostičky a spaříme v osolené vodě. Propláchneme studenou vodou. Zelí musí zůstat křupavé.

     

    Vepřovou kotletu osolíme a opepříme. Poté z obou stran kotletu opečeme na rozpálené pánvi a vložíme maso na pekáčku do předehřáté trouby na 120 °C cca na 15 minut.

     

    Na pánvičce, kterou jsme používali na opékání masa, zůstal výpek. K němu přidáme nadrobno nakrájenou šalotku a restujeme do zlatova. Zalijeme pivem, přidáme trochu hořčice a necháme povařit. Nakonec zašleháme máslo.

     

     Zelí dokončíme tak, že ho prohřejeme na pánvi a promícháme s větším množstvím bazalkového pesta. Můžeme přidat máslo pro lepší konzistenci.

  • 2.

    Pečené kuřecí prso s bílým chřestem

    Potřebujete: 4 ks kuřecích prsou s kůží, 1 kg bílého chřestu, 100 g másla, 200 ml zeleninového vývaru, 200 ml bílého vína, 4 žloutky, cukr krupice, sůl, černý pepř, bobkový list, čerstvý tymián

     

    Postup: Kuřecí prsa nasolíme a opepříme a necháme chvíli marinovat.

     

    Bílému chřestu ukrojíme zdřevnatělé konce cca 2 cm, poté ho dobře oloupeme. Hlavu chřestu neloupeme. Oloupaný chřest dáme do studené vody s citronem.

     

     Uděláme si várku pro chřest tím, že provaříme společně: vývar, ½ bílého vína, ½ másla, cukr, sůl, pepř, bobkový list a tymián. Poté do várky vložíme chřest a velmi pomalu vaříme pod pokličkou do měkka.

     

    Kuřecí prsa opečeme do zlatova a dopečeme v troubě 15 minut při 140 °C.

     

     Zbylé víno, sůl a pepř zavaříme na plotně. Víno přelijeme do větší misky a dáme do vodní lázně. Přidáme žloutky a na mírném plamenu mícháme metličkou cca 5 minut, nebo dokud omáčka nemá 60 °C.

     

    Nakonec pomalu přimícháme rozpuštěné máslo, které ovšem nesmí být horké.

  • 3.

    Plněná špaldová palačinka s medvědím česnekem

    Potřebujete: 100 g špaldové mouky, 200 ml plnotučného mléka, 1 vejce, 220 g květáku, 1 červená cibule, 250 g hnědých žampionů, 3 lžíce pesta z medvědího česneku anebo hrst nasekaného čerstvého medvědího česneku, lučina, olivový olej, sůl, pepř

     

    Postup: Nejdříve si smícháme mouku s mlékem a dobře vyšleháme dohladka. Poté přidáme vejce, pesto z medvědího česneku a trochu soli. Necháme odležet.

     

    Květák rozkrájíme na malé růžičky a začneme opékat na oleji. Až začne květák hnědnout, přidáme najemno nakrájenou cibulku a nakonec na plátky nakrájené žampiony. Ochutíme solí a pepřem.

     

     Do rozpálené pánve vlijeme těsto a uděláme palačinky, které poté potřeme lučinou a naplníme je zeleninovou směsí.

    Plněná špaldová palačinka s medvědím česnekem
    Autor: akademiekvality.cz

  • 4.

    Jelení hřbet a ragú s růžičkovou kapustou

    Potřebujeme: 800 g jelení hřbet, 350 g růžičkové kapusty, 300 g celeru, 250 g žampionů, 3 stroužky česneku, 1 snítka čerstvého rozmarýnu, 80 g másla, muškátový oříšek, sůl, pepř

     

    Postup: Očištěný jelení hřbet osolíme a opepříme. Na rozpálené pánvi opečeme ze všech stran a vložíme na studeném pekáčku do vyhřáté trouby na 100 °C. Aby maso bylo upečené na medium, necháme ho v troubě 15–20 minut (záleží na velikosti hřbetu).

     

    Spařenou a rozpůlenou kapustičku začneme opékat na másle. Poté přidáme spařený celer, nakrájený na větší nudličky. Nakonec přidáme nakrájené žampiony a vše restujeme.

     

    Jakmile je zelenina orestovaná, zastrouháme muškátovým oříškem, osolíme a opepříme. Zeleninu odstavíme a necháme rozpustit 30 g másla.

     

    Až bude jelení hřbet hezky propečený, rozpustíme na pánvi máslo s rozmarýnem a rozmačkaným česnekem. Maso vložíme do pánve a chvíli maso přeléváme, aby se máslová chuť vpila do masa. Výpek můžeme použít jako omáčku.

    Jelení hřbet a ragú s růžičkovou kapustou
    Autor: akademiekvality.cz

Dnešní horoskopy