Chceme připomenout zašlou slávu československých cukráren v období první republiky,“ popsala Renáta Klucová, vedoucí umělecko-historického oddělení muzea. „Mysleli jsme, že se do pořádání výstavy vůbec nepustíme, když z důvodu pandemie musíme mít zavřeno, ale... Tuhle myšlenku jsme zavrhli a výstavu připravíme a otevřeme, jen jak to bude možné,“ poznamenala ředitelka muzea Markéta Prontekerová.

Dobová výrobna cukrovinek.
Autor: Foto archiv Jana Matouška, reprofoto Helena Lacinová

Na výstavě bude k prohlédnutí řada zajímavostí, dokumenty připomínající historii chomutovského cukrárenství. Také vzorníky prvorepublikových sladkostí a pomůcky na jejich výrobu, interiéry cukráren. Součástí výstavy bude malá pomyslná kavárna, kde si budou návštěvníci moci posedět při dobové hudbě. Termín vernisáže je zatím stanoven na 24. listopadu.

Recepty na dobové moučníky

Pomerančový dort

Jak na to: 7 dkg másla třeme do pěny a přimícháme pozvolna 4 žloutky, 1/8 kg oloupaných, jemně nastrouhaných mandlí a 1/8 kg cukru. Kůru ze dvou pomerančů opatrně odstrouháme, přimícháme 6 žloutků, uděláme jemnou kaši a do rozetřené hmoty přidáme 4 dkg mouky.

Upečeme z ní dvě placky, spojíme pomerančovým krémem, dort potáhneme pomerančovou glazurou a zdobíme polévanými pomerančovými plátky. Glazura je potah cukrovinek z cukru, bílku, čokolády nebo ovocné šťávy.

Tradiční kremrole
Autor: Foto archiv Jana Matouška, reprofoto Helena Lacinová

Kremrole od paní Václavy

 POTŘEBUJETE: Na těsto: 1 máslo, 1 šlehačku, 400 g hladké mouky, špetku soli.

POSTUP: Vypracujeme hladké těsto, které necháme přes noc odležet v lednici. Poté vyválíme malé placky, ze kterých vykrojíme proužky asi 2 cm široké a 20 cm dlouhé. Na kovové trubičky namotáme těsto tak, aby se okraje jemně překrývaly. Potřeme rozšlehaným vajíčkem a obalíme v mletých vlašských oříšcích. Pečeme na 180° C dozlatova.

POTŘEBUJETE: Na bílkový sníh: 1 bílek, 100 g cukru krupice, lžičku octa, špetku soli.

POSTUP: Nejprve ušleháme za studena bílky s polovinou cukru, potom přidáme ocet se zbytkem cukru. Na závěr ještě do sněhu zašleháme špetku soli. Na tuto dávku budeme potřebovat sníh ze 4 – 5 bílků, podle velikosti vajec.

Historické cukrárny

Kde: Oblastní muzeum Chomutov

Kdy: od 24. 11. do 24. 1. 2021, pondělí až pátek 9 – 17 h., sobota 10 –17 h., neděle 13 – 17 h.

Za kolik: při otevření vstup zdarma, poté dospělí 40 Kč, snížené 20 Kč. 

Výzva pro čtenáře

Muzeum vyzývá milovníky pečení a sladkého tvoření k zasílání zajímavých, historických, nebo jen oblíbených receptů na sladkou dobrotu. Posílejte na sekretariat@muzeumchomutov.cz nebo na Palackého 86, Chomutov.

Fotogalerie
6 fotografií