Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nepříjemné překvapení: Vědci našli v „energiťáku“ problematickou látku. Co způsobuje?

Autor: Markéta Mikešová - 
31. října 2020
14:51

Všichni tušíme, že energetické nápoje nejsou ve velkém množství pro lidské tělo nic zdravého. Realita ale může být ještě horší, než předpokládáme. Australští vědci našli v několika značkách „energiťáků“ peroxid vodíků, jehož množství bylo až 15 tisíc krát vyšší, než teoreticky organismus unese. Peroxid by se přitom k potravinám neměl přibližovat, protože jde o chemikálii, která je schopna poleptat sliznici a kůži. Přesto ji občas úřady v jídle „načapají“, a stalo se to i v Česku.

Najít peroxid vodíků a energetický nápoj v jedné větě, je skutečně zvláštní, protože látka má obvykle použití na míle vzdálené výrobě potravin. Obsahují ji například drogistické prostředky určené k bělení, hlavně barvy na vlasy nebo bělidla. Může se použít také k dezinfekci (například bazénů nebo drobných ran) a neobvyklé není ani užití v prostředcích na péči o zuby.

V případě kosmetiky jde o potravinářský peroxid vodíku, který se mírně liší od toho klasického, neobsahuje některé potenciálně karcinogenní přísady. Ale stále platí, že pokud jeho koncentrace je příliš vysoká, může být nebezpečný a nedoporučuje se takové ústní vody a zubní pasty polykat. Peroxid může lidskou kůži popálit – zvenku i zevnitř – známy jsou i případy, kdy lidé skončili s ošklivou otravou v nemocnici.

Škodí asi víc, než tušíme

V Austrálii je aktuálně povolený maximální limit pro peroxid vodíku v potravinách 5 mg/kg. Je to relativně vysoké číslo, jiné země mají 0,5 mg/kg. V Evropské unii je přístup ještě tvrdší, neprojde ani stopové množství. Limity byly stanoveny proto, že některé firmy používají peroxid vodíku k sanitaci výrobních strojů a tak se teoreticky může nízké množství do potravin dostat. Naštěstí v těchto minimálních koncentracích látka život ohrožující není.

Peroxid vodíku dokonce produkuje lidské tělo samo na buněčné úrovni (cca 0,0003 mg/kg). Opět ale jde o drobnou koncentraci, kterou zmíněné energetické nápoje přesáhly 15 tisíc krát, jak upozornila studie, která vyšla v odborném časopise Food Chemistry. Když se to přepočte na váhu nápoje, atakuje to hranici 5 mg/kg.

V Austrálii je sice povolená, v Evropské unii by ale šlo o poplach, který by vyústil ve stažení výrobků z celého kontinentu. I autorka studie, Louise Bennettová, v prohlášení pro agenturu AP upozorňuje, že toxicita chemikálie není dostatečně prozkoumána, takže by měl být zvolen spíše opatrnější přístup.

„Výzkum naznačuje, že lidé při konzumaci energetických nápojů pijí zředěný peroxid vodíku (…) dlouhodobé účinky by mohly pomoci vysvětlit, proč se v cílové skupině konzumentů těchto nápojů zvyšují rizika určitých rakovin,“ uvedla Bennettová. A připomněla, že „energeťáky“ nejčastěji pijí teenageři a mladí muži.

Podle odbornice byly zkoumány zcela obyčejné energetické nápoje, které lze zakoupit v supermarketech. „Toxicita (hydroxidu vodíku, pozn. red.) ještě není dobře vysvětlena, hlavně pokud pravidelně pijete 350 ml (obvyklá velikost balení, pozn. red) komerčních nápojů,“ dodala Bennettová. Nyní chce kontaktovat jednotlivé výrobce a problém s nimi řešit.

Vejce, které opravdu mělo překvapení

Problém není Česku až tak vzdálený, jak by se mohlo zdát. Peroxid vodíku tu byl v posledních letech několikrát zjištěn v dovezených potravinách, na což upozornila Státní veterinární správa (SVS). Všechny postižené šarže byly okamžitě staženy z prodeje.

Šlo například o čokoládovo-vanilkový dezert nazvaný „Vejce s překvapením“, který skutečně překvapení obsahoval – měl v sobě peroxid vodíku. Podobně chemikálii obsahovaly pudinky dovezené z Německa, prodávané v českých obchodech. „Zjištěný obsah peroxidu vodíku se pohyboval v odebraných vzorcích mezi 2,5 – 5 %. V Německu nahlásila problémy jedna rodina, jeden dospělý a dvě děti, po zveřejnění se přihlásilo ještě 8 lidí,“ informovala SVS.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

krtek. ( 31. října 2020 17:21 )

poz. redakce - Hydroxid vodíku ?? já měl z chemie známky spíš na konci bodování, ale vím že vodík s vodíkem nereaguje

zirioges ( 31. října 2020 15:48 )

Světová zdravotnická organizace uklidňuje ČR ze vzniklé paniky a oznamuje, že
ročně se v ČR umírá na jiné závažnější onemocnění, mezi které patří:
1.Nemoci srdce 38 421 zemřelých za rok
2.Zhoubné novotvary 27 850 zemřelých za rok
3.Cévní nemoci mozku 8 429 zemřelých za rok
4.Diabetes mellitus 5 563 zemřelých za rok

Omezte sladkosti, cvičte, sportujte, věnujte se svým volnočasovým aktivitám, dodržujte životosprávu, pitný režim, nepřejídejte se, hýbejte se, sbírejte houby, zvyšte přísun vitámínů a hlavně neposlouchejte ty kecy o epidemiích.

frantacizek ( 31. října 2020 14:58 )

to jsem právě říkal neteři, jestli bezpečně ví, jaké složení produktu nabízí, když pracovala pro Red Bull jako P.R. manažerka.. k těmto nápojům jsem skeptický, pač je to podle mě na půl cesty droga.

Zobrazit celou diskusi