Rostislav Barďoň je v lese jako doma a i tentokrát se mu podařil úžasný úlovek.  „S Petrou jsme sbírali v listnatém lese v nižších polohách," popsal houbař z Beskyd. Zatímco v létě obovskou část hřibů rozdal, poslední nález zůstane v rodině. 

Rostislav Bardoň našli s přítelkyní Petrou svůj plný koš v Beskydech.
Autor: Rostislav Bardoň

Životní úlovek

Čtenář Rosťa z Krušných hor měl také úspěch. Nálezce houbu pokládá za svůj životní úlovek. „Ani jsem ho nestačil nafotit ze všech stran, a už byl naporcovaný, manželka ho rozkrájela,“ přiznal houbař s tím, že houba byla zcela zdravá. Ostatní houbaři hlásí zejména nálezy čirůvek, suchohřibů a klouzků. Rostou i ryzce, kotrče, pýchavky a václavky. A bedel je místy tolik, že by je mohli kosit kosou.

Obří hřib o váze 1,14 kilogramu si přinesl z procházky v lese pan Rostislav.
Autor: archiv pana Rostislava

Slizák, čirůvka i strmělka

Tak vypadá podzimní košík zkušeného houbaře Jiřího Dubce. Lze v něm najít typické podzimní houby, jako jsou slizák mazlavý, čirůvka fialová, strmělka mlženka, liška nálevkovitá, lakovka ametystová, liška obecná, hřib hnědý, hřib smrkový, kozák březový a bedly.

Hřiby na ústupu

„Hřibovité houby jdou pomalu do útlumu. V noci už je chladno a to jim nesvědčí. Zato se daří podzimním druhům. Rostou už dokonce i zimní houby, jako je hlíva ústřičná. Má ráda hodně vláhy. Pokud bude střídavě pršet, zřejmě jí bude dost. Loni v této době rostla minimálně,“ popsal Dubec.

Fotogalerie
6 fotografií