„Dneska jsme s kamarádem Dominikem šli vyvenčit pejska a opět se zadařilo, hřiby už nás nebaví, tak jsme zkusili pravou stranu lesa, kde občas rostou křemenáče,“ popisuje Jiří Dubec nápad, který stál za úžasnou fotografií. Ta sklízí úspěch a pozitivní i negativní komentáře i na sociálních sítích.

Neskutečný zážitek, přiznává Jana

Houbaři se na Benešovsku vypravili pouze na dvě místa a dál už ani nemuseli.  S hledáním jim pomáhal pejsek Dusty a Jiřího partnerka Jana. „Musím říct, že i pro mě to byl tentokrát neskutečný zážitek. Koukal i náš pes,“ popsala houbařka Jana Kaňková.

Univerzální rady, jak najít takový poklad, ale podle ní neexistují. „Buď houby rostou, nebo nerostou, mám doma houbaře každým coulem, takže o tom vím své,“ dodává Jana s tím, že spousta křemenáčů putovala k přátelům a velká část do sušičky.

Jiří s Dominikem a pejskem Dustym vyrazili na své "křemenáčové" místo.
Autor: Jiří Dubec

Vemte mě s sebou, prosí fanynky

Na sociálních sítích se k fotce vyrojily i nepřející komentáře. „Proč mne pořád napadá ta vlastnost „nenažranost“. Tím nikoho nechci urazit... Pokud se to rozdá, potom ok, ale jsou občané, co les vyloženě drancují,“ připsal ke snímku Tomáš. Našly se ale i vášnivé houbařky, které by se do lesa k Jiřímu a Dominikovi nejraději přidaly. „Dominiku, a mě byste nevzal také s sebou?", ptá se Hanka.

Kam se vypravit, abychom šli najisto?

Pořádné úlovky nosí lidé z lesů na Šumavě, houby rostou i na Liberecku, Vysočině, Bruntálsku, Šumpersku či v Jeseníkách. „V listnatých lesích rostou aktuálně houby jen sporadicky. Naopak hodně jich vyrazilo ve vysokých smrčinách, kde je mech,“ radí mykolog Dalibor Marounek.

Lepší úlovek pak bude spíše při okrajích lesa. „Rostou hřib smrkový, hnědý, kovář i třeba sametový. Najít se dají masáky, v modřínech klouzek sličný, pod břízami holubinka chromová,“ vypočítává.

Fotogalerie
13 fotografií