Jak zjistit velikost lyžařské obuvi

Nikdy nevybírejte lyžáky podle velikosti běžných bot. Dítěti natáhněte lyžařské ponožky, v podřepu jej postavte na dva papíry, obkreslete chodidla a ta změřte od špiček palce k nejvzdálenějšímu bodu paty. Přičtěte také nadměrek 10–15 mm, díky kterému se děti lépe pohybují a boty jim vydrží celou sezónu. Ale pozor – pokud si lyže půjčujete, ověřte si, zda už obsluha nepřičetla nadměrek za vás.

Vyberte správně dlouhé lyže

Začátečníkovi vyberte lyže, které budou přibližně o 20 cm kratší, než je jeho výška. Robustnější děti nebo pokročilí lyžaři si poradí i s lyžemi, které budou jen o 10 cm kratší než oni. Kvůli přehnaně dlouhým lyžím se děti zaklání, nezvládají plužit a každý oblouček je stojí spoustu síly. Proto měřte pečlivě.

Půjčit, nebo koupit? Rozhodně půjčit

Vše ve správné velikosti, jízda na nejnovějším modelu a žádné skladování. To jsou jen některé výhody zapůjčení lyží na jednu sezónu, které nově nabízí MALL.cz ve spolupráci s CZ SKI. Velikost vyberete on-line, máte jistotu, že lyže používáte jako první majitel, a po ukončení sezóny je pohodlně vrátíte na jakékoliv prodejně MALL.cz v České republice. Půjčit si můžete i hůlky a helmu. Nabídka lyžařských setů je ale omezená, zarezervujte si je proto raději hned.