Nejméně o čtvrtině dětí existuje na sítích záznam ještě před jejich skutečným narozením! Takovou šokující informaci ukázal průzkum antivirové firmy AVG Technologies.

Odborníci rodiče před zveřejňováním fotek a informací o svých potomcích varují. Fotky dětí prý totiž mohou být použity k nechtěným účelům. „Rodiče často používají sociální sítě k tomu, aby se svými přáteli a známými sdíleli informace od pohlaví, jména či snímku z ultrazvuku očekávaného dítěte přes důležité momenty z dětství až po informace a kuriozity z období dospívání,“ uvedl Jiří Kropáč ze společnosti AVG Technologies.

Stopa zůstane

Problém prý ale je, že tyto fotky by někdo mohl upravit a použít k nechtěným účelům. Z fotografií s humornými popisky by prý navíc potomek nemusel mít radost v dospělosti, kdy si fotky bude moci na síti dohledat například potenciální zaměstnavatel.

Soukromí je důležité

Pokud však kouzlu sociálních sítí neodoláte, měli byste si alespoň nastavit na svých profilem soukromí tak, aby se k fotkám a dalším informacím nedostal nikdo kromě jejich přátel. Zároveň byste měli pečlivě zvažovat, jaký obsah zveřejníte. Podle Kropáče je dobré myslet na budoucnost dítěte a zaregistrovat si doménu s jeho jménem. Tu tak nebude moci v budoucnu nikdo jiný zneužít.