Že může třetí chrup růst zvířatům, už dokázala japonská studie z roku 2021. A nyní se tato metoda začíná testovat na lidech. Vědci tvrdí, že i lidé mají k dispozici třetí sadu zubů. Představme si ji jako pupeny připravené k rozpuku, které se »rozvinou«  pomocí gen USAG-1. Už letos začínají odborníci s klinickými testy a doufají, že metoda »třetích zubů« by se mohla začít běžně používat nejpozději v roce 2030. 

„Už od vysoké školy se růstu nových zubů věnuji. A věřím, že se dožiju doby, kdy si pacient bude moci volit mezi možností zubních implantátů, protéz nebo právě třetích zubů, “ říká Mainichi Katsu Takahashi, vedoucí výzkumník oddělení stomatologie a ústní chirurgie v Medical Research Institute Kitano Hospital v Ósace.

Blokáda proteinu

Jeho japonský tým vyvinul speciální lék, který u myší zablokoval protein USAG-1 a to podnítilo růst nových zubů. Stomatolog Takahashi tvrdí, že jeho výzkum dokazuje, že lidé mají třetí sadu zubů už zabudovanou v ústech. „Jsem přesvědčen o tom, že genovou manipulací aktivujeme třetí sadu zubních pupenů, a tím opětovný růst zubů. Pokud vše půjde dobře, svět může mít více zubů již v roce 2030,“ domnívá se Takahashi.

Třetí zub u myši
Autor: INT

Co na to šéf stomatologů Šmucler?

„Už před mnoha lety jsme diskutovali s kolegy na Anatomickém ústavu 1. LF UK, že teoreticky lze využít tkáně, které jsme zdědili po primitivních předcích pro růst třeba »třetích zubů«. Není to jenom zajímavé pro to, abychom takto komplikovaně nahrazovali zuby, ale i pro zkoumání regeneračních mechanismů k řešení dalších nemocí a třeba úrazů.

Každopádně bych nyní spíše radil si zuby pořádně čistit, což zachrání ty stávající a vyžijete s nimi klidně do sta let,“ doporučuje prezident České stomatologické komory doc. MUDr. Roman Šmucler, CSc.

 

Video
Video se připravuje ...

V Česku chybí zubaři. Kdo za to může? A proč mají děti vrtané už mléčné zuby? Barbora Holá, Lukáš Červený

Fotogalerie
5 fotografií