Diabetici mají až třikrát vyšší pravděpodobnost vzniku kardiovaskulárních onemocnění, až desetkrát častěji jim selhávají ledviny a hrozí jim také slepota. „Mimo známé kardiovaskulární problémy, zvýšenou hrozbu infarktu myokardu nebo mozkové mrtvice jsou diabetici ohroženi také řídnutím kostí a rizikem častých zlomenin,“ popisuje fyzioterapeutka Iva Bílková.

Poznám cukrovku?

K prvotním signálům diabetu patří silná únava, neutuchající hlad, sucho v ústech, časté močení, špatně se hojící rány nebo opakované infekce. U diabetu 2. typu však tyto příznaky nebývají náhlé a tolik významné jako u 1. typu, onemocnění se projevuje pozvolna a k diagnostice mnohdy dojde až po letech, kdy nastoupí vážnější zdravotní problémy.

Úspěšná léčba diabetu nestojí pouze na dávkách inzulínu či dietním jídelníčku, velmi významným třetím pilířem je pohyb.

„Mnozí diabetici jsou přesvědčeni, že se svým onemocněním nemohou sportovat. Opak je ale pravdou. Dobře zvolenými aktivitami pacient předejde rizikům obezity a svalovým i kosterním problémům.

Začátečníkům bych doporučila 30 minut svižné vzpřímené chůze denně, nezáleží na vzdálenosti, ale na intenzitě – dobré je být trochu zadýchaný, ale stále moci mluvit. Zásadní je pravidelnost pohybu!“ uvedla Iva Bílková.

SPORTY PRO DIABETIKY

Pohyb je pro lidi s diabetem 2. stupně velmi prospěšný. Při jakýchkoli příznacích nevolnosti je ale nutné cvičení přerušit a odpočívat. „Nikdy nesportujte nalačno. Před sportovní aktivitou je vhodné dát si müsli tyčinku nebo ovoce, které tělu dodají rychlé cukry k okamžité práci svalů. Po 20 minutách zátěže pak dochází ke štěpení glykogenu z energetických zásob v játrech,“ doporučila Iva Bílková.

  • Se závažnými zdravotními komplikacemi

(lidé po infarktu, mozkové mrtvici, či s velmi vysokým krevním tlakem)

Doporučený sport: Nordic walking

  • S vysokou mírou rizik komplikací

(pacienti s přidruženým onemocněním jako artróza, vysoký krevní tlak či obezita)

Doporučený sport: jízda na rotopedu, plavání

Diabetici se často potýkají s poruchou koordinace – díky většímu odporu ve vodě v bazénu posilují svaly a zlepšují přesnost pohybu. Při plavání se také zvyšuje prokrvení tkání. V neposlední řadě také voda svým tlakem podporuje funkci lymfatického a krevního oběhu, a tím snižuje otoky nohou, boků a pasu. V případě otevřené rány na „diabetické noze“ je koupání vyloučeno.

  • S nízkou mírou rizik komplikací

(čerství nebo dlouhodobě kompenzovaní diabetici bez přidružených problémů)

Doporučený sport: cyklistika, fitness, běh, kolektivní sporty, aquaaerobik (sportovat mohou téměř bez omezení)

 

Video
Video se připravuje ...

Pět nejčastějších nemocí, na které Češi umírají 

Fotogalerie
4 fotografie