Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Cukrovka: Nemoc, která nebolí, ale může totálně změnit život

 (Autor: Freepik)
11. října 2023
00:00
Prezentace klienta: Toto není redakční text. Redakce Blesku nezodpovídá za jeho obsah

Cukrovka neboli diabetes mellitus patří mezi nejznámější civilizační choroby. Jak jí předejít, jak ji léčit a jaký je rozdíl mezi 1. a 2. typem?

Co je to cukrovka?

Cukrovka neboli diabetes mellitus nebo také česky úplavice cukrová je metabolické onemocnění. Neprobíhá při něm správně přeměna cukrů v těle, což souvisí s narušením zpracování tuků, bílkovin, minerálních látek i vody.

Co způsobuje cukrovku?

Za hlavní příčinu vzniku diabetu 2. typu se považuje nezdravá životospráva. Samozřejmě že mnoho cukru v jídelníčku není ideální, ale diabetem onemocní spíše člověk, který konzumuje příliš tučných a smažených jídel. Jedním z rizikových faktorů rozvoje nemoci je totiž i vysoký cholesterol. Diabetes ale může také vzniknout v rámci těhotenství, po podání některých léků nebo jako reakce na stres.

Co je cukrovka 1. typu?

Diabetes 1. typu se může objevit v kterémkoli věku, ale nejčastěji postihuje děti a mladé dospělé. Podstatou tohoto onemocnění je nedostatek inzulinu, a to následkem zničení takzvaných B buněk slinivky břišní, které inzulin produkují. Nemocný je tak celoživotně odkázaný na aplikaci inzulinu. Součástí léčby jsou samozřejmě také další režimová opatření, jako je dostatečná pohybová aktivita a zdravá a vyvážená strava.

Co je cukrovka 2. typu?

Tento typ onemocnění je velmi rozšířený v dospělé populaci a platí, že čím je člověk starší, tím je riziko tohoto onemocnění vyšší. U této nemoci se rozlišují dva typy. Jeden, který je diabetem 2. typu obézních lidí (což je 60–90 %), a pak jde o diabetes bez obezity. Podstatou tohoto onemocnění není nedostatek inzulinu, ale snížená citlivost tkání vůči jeho účinku, jde o tzv. inzulinovou rezistenci.

Toto onemocnění je velmi dobře zvládnutelné úpravou stravovacího režimu, zejména pak snížením energetického příjmu. Úbytek hmotnosti totiž v tomto případě zvyšuje citlivost tkání na účinek inzulinu. Stejně tak je v tomto případě žádoucí pohybová aktivita. Pokud režimová opatření nestačí, pak se k léčbě přidávají tablety. V tomto případě může dojít i k vyléčení pacienta, nebo naopak k vyčerpání slinivky, a i zde se pak pacient stává závislým na aplikaci inzulinu.

Existuje prevence cukrovky 2. typu?

Odborníci se shodují v jednom. Je nutné dodržovat zdravý životní styl. Ideální je sníst denně dvě porce ovoce, pět porcí zeleniny, dvě porce mléčných výrobků, libové maso, celozrnné pečivo. S tuky a sladkostmi to rozhodně nepřehánějte.

Věděli jste, že:

  • Světovým dnem diabetu je 14. listopad?
  • Nejvíce pacientů s tímto onemocněním je ve věku 60–79 let?
  • VZP přispívá diabetikům až 6000 Kč ročně?

O co konkrétně můžete žádat, se dozvíte zde.