Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

„Syndrom smažené rýže“ děsí i odborníky: Mladíka zabily ohřáté těstoviny! Co dělat, aby neohrozily i vás?

Autor: hpe - 
29. října 2023
05:00

Dietologové na sociálních sítích apelují, abychom při skladování potravin byli více opatrní. Pokud nebudeme, hrozí nám vážné následky. Mezi ně patří především různé druhy otrav. Jednou z nejzákeřnějších je takzvaný syndrom smažené rýže, který si vyžádal lidský život.

Poté, co na sociálních sítích rezonoval tragický případ mladého studenta, který na  otravu těstovinami zemřel, se mnoho odborníků rozhodlo na internetu šířit osvětu. Ve svých videích experti vysvětlují, jaké jsou bezpečné zásady přechovávání potravin. Za zmíněný syndrom smažené rýže je zodpovědná bakterie bacillus cereus. Ta se nachází i v dalších oblíbených pokrmech jako jsou těstoviny nebo brambory. 

Klíčem ke zdraví je podle nich obezřetnost spojená s hlídáním teploty uchovávání jídel. Doktoři uvádí, že nejbezpečnější je čerstvě uvařený pokrm do dvou hodin umístit do ledničky. S tím, že rýži, těstoviny ani brambory bychom nikdy neměli nechávat v pokojové teplotě. Studené pochutiny bychom pak neměli nechat ležet venku déle než dvě hodiny.

„Pokud má být jídlo skladováno v ledničce a je v prostředí, kde je nad 4°C, tak se v něm mohou začít množit nebezpečné bakterie,“ konstatuje ve svém videu dietoložka Kyndall Weirová v článku pro Independent.

Bruselský student AJ, jehož smrt celý rozruch na sítích způsobila, zemřel v roce 2008 na syndrom smažené rýže. Mladík si pravidelně každou neděli vařil jídlo, aby ušetřil čas i peníze během týdne.

Dopustil se však fatální chyby. Jídlo totiž nikdy nedal do lednice a nechal ho  na lince. V těstovinách, které si uvařil tentokrát začala bujet nechvalná bakterie, která zapříčinila otravu a později i následnou smrt. Po požití pokrmu si prý AJ šel ještě zasportovat.

Po tom, co se vrátil domů ho začala bolet hlava a břicho. O pár hodin později už zvracel a dostal průjem. S tím, že nejde o nic závažného a že se z nevolnosti zkrátka vyspí, šel student na kutě. Ráno už se ale neprobudil. Po deseti hodinách od konzumace těstovin ho našli mrtvého.

Podle lékařského záznamu mladíkovi přišla chuť omáčky podezřelá, přesto se však rozhodl vše dojíst. V takových případech je dle některých doktorů lepší potravinu raději nejíst, jelikož to může znamenat, že pro nás může být nebezpečná.

„Hodně lidí jí těstoviny, nebo jiné druhy nudlí den dva staré. Buďte ale opatrní, jídlo, které necháte ležet pár hodin jen tak, může být nebezpečné. Pokud jídlo divně zapáchá, je vždy lepší ho raději nejíst. Lepší být opatrný, než nemocný,“ radí Dr. Bernard v článku pro Independent.

fido2 ( 30. října 2023 12:32 )

Asi ohřál na velmi mírném ohni...

fido2 ( 30. října 2023 12:30 )

To si ani neohřál? Měl to přejít varem a nic by se mu nestalo, bakterijky by se uvařily.

opinion ( 30. října 2023 02:03 )

Nejak se v tom ztracim, mluvi autor clanku o ryzi nebo testovinach?Anebo povazuje ryzi za testoviny??? Syndrom smazene ryze... to je fakt originalni pojmenovani...

MarekBadatel ( 29. října 2023 23:57 )

Nic nevařit a nic nejíst. Jediný způsob jak docílit aby se to už nemohlo stát. Měl si dát panáka jako desinfekci.

orca ( 29. října 2023 13:11 )

Statisticky je to na úrovni zabití od meteoritu ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání