Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Jak využít zbytky uvařené rýže? Vyzkoušejte lahodný nákyp, salát i placičky!

/
  • Zbyla vám uvařená rýže? Vyzkoušejte tyto recepty.
    17. března 2023 ● 11:45

    Určitě se vám to taky už stalo... Poté, co jste nandali na talíř poslední porci rýže, podíváte se do hrnce a ten je stále PLNÝ! A co teď? Co s tím zbytkem? Rýži rozhodně nevyhazujte a zkuste z ní uvařit další skvělé jídlo! A to sladké, nebo klidně slané.

  • 1.

    Nákyp s ovocem

    Potřebujete: ✔2 balíčky rýže ✔1 kelímek smetany na šlehání ✔ 5 lžic moučkového cukru ✔3 vejce ✔100 g másla ✔ 1 balíček vanilkového cukru ✔kompotované ovoce.

     

    Postup: Uvařenou rýži dáme do hrnce a zalijeme vroucí smetanou. Zamícháme, přiklopíme a necháme 10 minut odpočívat. Rozklepneme 3 vejce a oddělíme žloutky od bílků. Žloutky utřeme s cukrem a máslem. A následně směs vmícháme do rýže se smetanou. Z bílků pak ušleháme sníh a opatrně ho přimícháme.

     

    Do vymazané skleněné misky nalijeme dvě třetiny směsi a poklademe kompotovaným ovocem. Můžeme i trochu zalít šťávou z ovoce. Nakonec ovoce přikryjeme zbylou rýžovou směsí. Nadýchaný rýžový nákyp dáme péci na 180 – 200 ˚C na 30 minut.

    Zbyla vám uvařená rýže? Vyzkoušejte tyto recepty.
    Autor: scom

  • 2.

    Salát s tuňákem

    Potřebujete: ✔250 g rýže ✔citron ✔olivový olej ✔1 velkou konzervu tuňáka ✔1 sklenici zeleniny ve sladkokyselém nálevu (tzn. směs okurky, papriky, mrkve, hrášku a kukuřice...) ✔100 g sýra (eidam nebo ementál) ✔100 g šunky ✔olivy ✔sůl.

     

    Postup: Uvařenou vychladlou rýži pokapeme citronovou šťávou a zakápneme také olivovým olejem. Zeleninu, šunku, sýr a i okapaného tuňáka nakrájíme na kostičky, olivy na kolečka. Vše smícháme dohromady. Salát podáváme vychlazený.

    Zbyla vám uvařená rýže? Vyzkoušejte tyto recepty.
    Autor: scom

  • 3.

    Smažené placičky

    Potřebujete: ✔200 g rýže ✔6 lžic hladké mouky ✔4 vajíčka ✔5 lžic pórku ✔3 lžíce rostlinného tuku ✔sůl ✔pepř.

     

    Postup: Opět – rýži už máme uvařenou. Takže ji dáme rovnou do misky, přidáme hladkou mouku, vejce, pórek, podle chuti můžeme přidat vegetu, opepříme a osolíme. Všechny přísady opatrně promícháme a uděláme řidší těsto, které necháme chvíli odležet.

     

    Na pánvi rozehřejeme olej. Z rýžového těsta pomocí lžíce tvarujeme placičky, které na rozpáleném tuku zvolna opékáme z obou stran dorůžova. Placičky podáváme teplé.

    Zbyla vám uvařená rýže? Vyzkoušejte tyto recepty.
    Autor: scom

Dnešní horoskopy