„Mnoho lidí si asi nedokáže představit, jak mohou prsa po mastektomii vypadat. Ženy po takovém zákroku mohou zažívat pocity méněcennosti, deprese, odmítání vlastního těla, především proto, že prsa jsou pro každou ženu symbolem ženství a mateřství,” popisuje stav žen po operacích Christina Pidlozná. Co ji tedy vedlo k rozhodnutí pomáhat? A jak celá její myšlenka funguje v praxi?

Váš projekt Christy for women má za cíl pomoci ženám, které si prošly rakovinou prsu a následnou mastektomií. Můžete popsat, jak a čím konkrétně pomáháte? 

Ladíme poslední díl skládanky, díky které se každá žena cítí sama sebou. Konkrétně dotváříme pomocí strojku 3D efekt přirozeného prsního dvorce a bradavky po chirurgických zákrocích. Ženy většinou o své dvorce přijdou následkem zamezení recidivy zhoubného nádoru nebo při kompletní transplantaci tkáně. Plastičtí chirurgové umí domodelovat bradavku z jiné tkáně, ovšem tato operace není vhodná ve všech případech a není jisté, že požadovaný tvar po vyhojení zůstane.

VIDEO: Rozhovor herečky Michaely Kuklové s prof. Tesařovou z VFN Praha a prof. Svobodou z Masarykova onkologického ústavu.

Video
Video se připravuje ...

Rozhovor herečky Michaely Kuklové s prof. Tesařovou z VFN Praha a prof. Svobodou z Masarykova onkologického ústavu v Brně Dialog Jessenius

I po této operaci je ovšem potřeba vždy areolu dopigmentovat. Pokud je kůže v této oblasti moc zjizvená nebo je velmi křehká po chemoterapii, doporučuje se mikropigmentace. Jedná se o neinvazivní bezbolestnou metodu, při které se používá lokální znecitlivující krém.

Je povědomí o této možnosti u žen v Česku široké?

Povědomí o tomto zákroku se u pacientek zvyšuje a je to dobře. Mikropigmentace areoly je ve světě již přes 20 let, ovšem techniky a výsledky byly úplně někde jinde, proto bylo načase to změnit.

Jaké jsou reakce žen po zákroku?

Když jsem s tímto zákrokem začínala, moje první klientka měla za sebou už 16 operací a svá prsa v původní formě neviděla přes 20 let. Byl to opravdu dojemný okamžik, kdy se na sebe poprvé po mém zásahu podívala do zrcadla a rozplakala se štěstím, že si opět připadá jako zdravá žena. A proto také na svých sociálních sítích sdílím tyto proměny a myslím si, že mají obrovskou váhu, co se týče osvěty. Nabádáme tak ženy, aby se chodily včas kontrolovat a že se to týká každé z nás. Já sama chodím na pravidelné kontroly.

Co vás ve vašem rozhodnutí motivovalo?

Mastektomie je jednou ze základních chirurgických metod léčby karcinomu prsu. Z psychologického hlediska je to velká zátěž, která pokaždé při pohledu do zrcadla může ženě připomínat, čím vším si prošla. Takto velký zásah na ženském těle ovlivňuje nejen psychický stav ženy, ale především způsobuje negativní obraz vlastního těla.

Nejčastěji se projevuje neochotou podívat se na své tělo v zrcadle, nespokojeností se svým tělesným vzhledem a subjektivní ztrátou atraktivity. Své tělo ženy pak často hodnotí jako divné, ošklivé a neúplné a sebe samy považují za deformované.

Hradí tento zákrok pojišťovna? 

Bohužel v České republice ne, byť je o to obrovský zájem. Mezi výkony hrazené pojišťovnou patří „rekonstrukce prsu po částečném či úplném odnětí“ dále pak i plastickou chirurgií vytvořené nové bradavky a prsní dvorce. Pod to ovšem nespadá rekonstrukce prsních dvorců formou tetování resp. 3D mikropigmentace, a to i přes to, že jde v některých případech o jedinou možnost obnovy. Chtěli bychom proto usilovat o zařazení mikropigmentace prsou po chirurgickém zákroku mezi výkony hrazené pojišťovnou.

Je to velmi důležitý zákrok, kdy dotváříte celkový obraz. Vracíme tělu poslední nejdůležitější detail, díky kterému se dá opticky schovat asymetrie prsů, jizvy a jiné nedokonalosti.

Je tetování trvalé?

Každé z žen se mění velikost a odstín samotných dvorců a bradavek s věkem. Například při těhotenství bradavka ztmavne, naopak ve zralém věku můžou vyblednout. Proto volím permanentní barvy, které mají životnost 3-7 let v závislosti na typu kůže a dalších fyziologických faktorech.

U mladších klientek to má další výhodu v případě, že by podstoupily nějakou změnu ve formovaní prsou. Pak je totiž možné dále upravovat rozmístění dvorců podle nové modelace prsou. I klasické tetování je však potřeba obnovovat cca po 10 letech, oživovat barvy a kontury.

Kolik tato služba stojí?

Z mojí vlastní iniciativy klientkám po mastektomii provádíme tyto zákroky zdarma. Především je to kvůli tomu, že spousta žen by si zákrok nemohla finančně dovolit a tak je o to opravdu obrovský zájem. Poprvé jsem s tím začala před třemi lety. Od té doby jsem udělala radost spoustě žen jak v České republice, tak i v zahraničí.

A právě takhle vznikl můj projekt #christyforwomen, kdy provádím tyto zákroky bez nároku na honorář v rámci pomoci ženám, které postihla rakovina. Co se týče financí, tak se běžně tyto služby pohybují v rámci deseti tisíc a více.

Co vše by měly splňovat ženy, jež by tetování od vás chtěly?

Napsat nám zprávu na sociálních sítích, email nebo zavolat. A hlavně se nebát, protože už není čeho.

Jaké jsou zpětné vazby od vašich klientek? Jsou pro vás hnacím motorem právě ony?

Každá z klientek přijde s velmi silným životním příběhem. A tak většinou po dokončení zákroku přichází mohutné emoce, údiv a pocity štěstí. S mnohými z žen se během dvouhodinového setkání hodně sblížíme. Radost a úleva ve výrazu našich klientek je nepopsatelný pocit, který mě naplňuje. Žene mě to dál. Mám víc chuť dávat, pomáhat. A přesně to pro mě má hluboký smysl.

Když odbočíme ke kráse obecně, jak ze své praxe vnímáte sebevědomí českých žen?

Určitě nemůžu generalizovat celou českou ženskou populaci. Znám jen příběhy svých klientek, ale z toho, co mi denně říkají, vidím, že se zvyšuje zájem péče o svůj zevnějšek. Během své sedmileté praxe jsem zaznamenala, že se z permanentního make-upu stal trend. Dříve to bylo spíše o doladění nedokonalostí, jako je například asymetrie nebo nedostatek růstu vlastních chloupků v obočí. Teď se permanentní make-up stal celosvětovým trendem, ale stále jde primárně o zvýraznění přirozené krásy.

 Které zákroky si žádáme nejčastěji?

Naše klientky si nejvíce žádají zákroky permanentního make-upu obočí a rtů. Obočí si klientky žádají nejvíce, protože je dominantou obličeje a dokáže ženu omladit. Dále si pak naše klientky nechávají dopigmentovat rty. Často se setkáváme s nesouměrnými rty nebo nevýraznou retní červení. V takovém případě je permanentní make-up rtů nejlepším řešením.

Nedávno jsem četla diskuzi, která se týkala finalistek soutěže královny krásy. Většina diskutujících se shodovala v tom, že vybrané dívky jsou jako přes kopírák a volala po přirozené kráse…

V první řadě je potřeba ujasnit si, co je přirozená krása. Ani nevím, zda jsou v dnešní době soutěže krásy opravdu o přirozené kráse žen, nebo o objektivní kráse, kterou společnost hodnotí na základě aktuálních trendů. Každá éra má přirozenou krásu jinak definovanou. V historickém vývoji pohledu na to, co je bráno jako "krásné" jsou propastné rozdíly.

 Pojem krásy se od antiky, středověku, renesance, baroka až po tradiční a novodobé pojetí krásy stále mění. V dřívější době byly trendy často utvářeny hlavně slavnými ikonami, jako je Marilyn Monroe, Sophia Loren, Audrey Hepburn nebo Kate Moss. Za přirozenou krásu byl považován vzhled blížící se právě jim.

I všechny účastnice Miss sledují aktuální trendy, a pokud je permanentní make-up nebo umělé řasy tím, co společnost hodnotí jako objektivně krásné, nechají si tyto kosmetické úpravy udělat i ony.

VIDEO: Desatero snížení rizika vzniku rakoviny.

Video
Video se připravuje ...

Desatero snížení rizika vzniku rakoviny Videohub