Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Psa s obřím nádorem zachránili před jistou smrtí: S polovinou tváře dál podstupuje chemoterapii

Autor: štt - 
28. června 2021
19:19

Veterináři zůstali zděšeni, když našli pouličního psa, který ztratil polovinu obličeje po prasknutí nádoru. Po náročné operaci doufají, že se pes bude moci dožít šťastných dnů a nebude trpět v bolestech.

Pes jménem Veera pobíhal v zuboženém stavu v okolí univerzitního kampusu v Indii. Již z dálky bylo vidět, že trpí obrovským nádorem na obličeji. Několik dobrosrdečných studentů se snažilo zachránit zvíře před vyhladověním, jelikož nebyl schopen jíst. Později jej předali do odborné péče organizace Animal Rescue Trust Pune.

Mluvčí společnosti ART uvedla: „Zjistili jsme, že pes byl již v minulosti operován, ale nádor se mu objevil znovu - tentokrát v ještě agresivnější podobě.“ Zduřenina překrývala velkou část obličeje a hnisala. „Když jsme přikročili k operaci maso samo odpadlo jako roztavený kus plastu,“ sdělila dobrovolnice.

Veera se po zákroku vrátil zpět na ulici, ale tým dobrovolníků se o jeho zdraví nadále stará. Spoluzakladatelka ART Vineeta Tandon vysvětlila, že Veera v současné době podstupuje chemoterapii.

Vineeta pro The Daily Star řekla: „Celou jeho dolní čelist tvoří jen odumřelá tkáň, kterou se naši veterináři pokusí vyoperovat. Až časem se ukáže, zda by mohla být čelist zachráněna." Veterináři doufají, že operace bude úspěšná. Bez dolní čelisti by pes na ulici nemohl žít plnohodnotný a zdravý život.

Místo staré kůže budou muset doktoři na obličej implantovat novou kůži. „Budeme muset otestovat jeho vzorek tkáně, abychom zjistili, zda nekróza nezasáhne i nové maso,“ sdělil jeden ze studentů. Organizace funguje jen díky veřejným příspěvkům a přestože ročně zahrání několik desítek zvířat, nemohou pomoci všem. Většinu práce dělají mladí lidé v rámci svého volného času, a to nejen kvůli praxi, ale hlavně z lásky k druhým. Příspěvek jim můžete zaslat zde.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi