Zvažuji, že se budu živit vlastním tělem

✚ Jsem matka samoživitelka, mám dvě děti a v této nelehké době už začínám propadat depresím. Normálně pracuju jako servírka, jenže momentálně nemám trvalý příjem. Chodím jen na nějaké brigády, ale nemám za to moc peněz.

Četla jsem, že si některé ženy přivydělávají sexuálními službami, aby uživily děti. Začínám o tom už také uvažovat. Jak tuto profesi dělat bezpečně, abych se nenakazila? Nebo neskončila třeba zbitá?

Odpovídá Mudr. Ondřej Trojan, PhD.

Tady je samozřejmě rozhodnutí jen na vás. Je dobré, abyste si vše důkladně zvážila. Prostituce prostě není práce jako každá jiná. Vy do ní investujete to nejcennější, co máte, tedy své tělo, ale obrazně i svou duši.

Pokud jde o pravidla bezpečnosti, tak k tomu základnímu, tedy důslednému vyžadování kondomu, se dnes řadí i předcházení nákaze coronavirem. Těžko ale budete asi žádat po klientech negativní test (oni možná ale budou chtít vidět váš). Nefungují hotely a tak patrně plánujete provozovat tu »živnost« doma. Samozřejmě je to velmi rizikové, navíc tam máte dvě děti. Nikdy nevíte, kdo vás navštíví, a jak to bude probíhat.

Myslím, že když se už pro to rozhodnete, je bezpečnější, když si najdete nějakou kolegyni a třeba si pronajmete společně vhodný byt a vy se v případě potřeby dovoláte pomoci. Ano, prostituce přináší velká rizika - nejen zdravotní. Tak to doporučuji opravdu promyslet, než se do nejstaršího řemesla pustíte.

Syn se nechce učit

Syn (9) se jen velmi nerad učí, dotlačit ho k úkolům je nadlidský úkol. Co by dokázal zvládnout za půl hodiny, je schopen dělat pomalu celé odpoledne, protože u toho smlouvá, odmlouvá, nespolupracuje, odbíhá, rozčiluje se, zvyšuje hlas atd.

Už jsme vyzkoušeli snad všechny taktiky – vysvětlovat, pozitivně motivovat a nakonec i vyhrožovat. Výsledek je ale pokaždé stejně špatný. Co by v takovém případě mohlo fungovat? Nechceme ho stresovat, ale naučit ho, že plnění povinností k životu patří. M. K.

Odpovídá: Prof. PhDr. Radek Ptáček, Ph.D

Je třeba zjistit, proč se syn nerad učí. Je to pouze v době pandemie, nebo to bylo i předtím? Je to případně od začátku distanční výuky, nebo to začalo až v poslední době? Nalezení příčiny je klíčové pro konkrétní radu. Jestli se vám nedaří tuto otázku jednoznačně odpovědět, je třeba vyhledat odborníka, který s vámi situaci probere, příčinu identifikuje a navrhne konkrétní řešení.

Mezi tím – máte pravdu, že disciplína je třeba, ale také si uvědomte, že každý tlak vede k protitlaku. Čím více budete na syna tlačit, tím méně bude ochotný se učit. Motivace musí být více pozitivní, než negativní.

Po tak dlouhé době je to složité, ale i tak je nutné každý den nacházet drobnosti, které budou syna pozitivně motivovat k tomu, aby spolupracoval. Zároveň všichni – děti i dospělí – jsou současnou situací vyčerpaní. Podobné problémy řeší řada rodičů, bohužel jediným spolehlivým řešením je návrat do škol, kroužků a mezi kamarády. Přeji hodně sil.

Rád bych pomohl, ale sestry to odmítají

✚ Mám asi úplně jiný problém, než mé dvě sestry a jejich rodiny. Na rozdíl od nich se mi daří dobře. Když ale ségry zavolají, přijde mi hloupé jim říkat, jak se mám navzdory situaci skvěle, že jsme si s manželkou finančně polepšili a klape nám to.

Snažím se jim pomáhat, občas třeba přivezu nákup, ale radost z toho nemají, prý jim tím akorát dávám najevo, že já se mám dobře. Už nevím, jak s nimi mluvit, abych je nenaštval. Abych jim pomohl a ono je to neurazilo. Co mám dělat? Nebo co dělám špatně? M. P.

Odpovídá: PhDr. Sylvie Navarová

Na váš dotaz mne napadá, že může být vhodné zajímat se o to, jak se mají sestry, vyslechnout je, vyjádřit porozumění s jejich situací. Je fajn, že sestrám chcete pomáhat a pomáháte. Můžete udělat maximum ve sféře svého vlivu, ale jak ony budou reagovat, neovlivníte. Dělejte pro sestry to, co uznáte za vhodné a případně negativní reakce si nenechte vpustit do sebe.

Kolega v práci pije

✚ Můj kolega v práci pije. Potají, ale já to poznám. Zatím se zdá, že to nemá vliv na jeho výkonnost, ale byl bych nerad, aby se kvůli tomu dostal do průšvihu. A já pak – třeba kvůli zkaženému projektu – s ním. Jak mu (a následně tedy i sobě) pomoci? S. K.

Odpovídá  Prof. PhDr. Michal Miovský, Ph.D

Je zde samozřejmě mnoho aspektů, které takto nedokážu posoudit bez znalosti situace – asi je jasné, že by to byl větší problém, pokud pracujete jako řidiči MHD, než pokud pracujete v kanceláři.

Ale univerzálně platí vždy základní pravidlo, že pokud to myslíte vážně a něco udělat chcete, je nejlepší kolegu vytáhnout někam ven v klidu, kde budete mít soukromí, a prostě mu říci natvrdo, že to vidíte, že to nejde přehlédnout, a zeptat se jej na to, zda mu můžete něčím pomoci. A pokusit se jej motivovat pro návštěvu nějaké specializované ambulance.

Zeptejte se odborníků!

Své dotazy pište na psycholog@blesk.cz. Nebo na adresu redakce: Blesk, Komunardů 42, 170 00 Praha 7, na obálku, prosíme, uveďte heslo PSYCHOLOG. Vaše otázky a odpovědi odborníků postupně zveřejňujeme na stránkách Nedělního Blesku.

Pokud máte potíže vyžadující okamžitou pomoc, volejte, prosím, krizová centra (kontakty otiskujeme na straně 30), v krajním případě pak Záchranou zdravotnickou službu – tel. 155.

 

Fotogalerie
5 fotografií

Klinický psycholog Radek Ptáček v Epicentru Blesku: Bitva s covidem teprve začíná.

Video
Video se připravuje ...

Psycholog Ptáček: Bitva s covidem teprve začíná. O vládě by napsal učebnici: Jak krizově nekomunikovat Blesk