Varovnými ukazateli mohou být bolesti zad či omezená pohyblivost páteře. Co je příčinou? Dědičné dispozice, nedostatek pohybu, nevhodná strava, alkohol ale i stres. 

Včasná prevence je základ

Řešením je aktivní prevence, mimo jiné i v konzumaci  vhodných mléčných výrobků. Právě produkty z mléka totiž obsahují zásadní množství vápníku, který je základní stavební jednotkou kostní tkáně. I když se o osteoporóze mluví jako o nemoci vyššího věku, s prevencí můžete začít kdykoliv, ideálně hned.

Kolik mléka denně?

Denní potřeba vápníku se s věkem mění. „Lidský organismus potřebuje pro své běžné funkce 600-1500 mg vápníku denně. Přičemž nejnižší hranice se týká dětí a dávka 1500 mg je ideální pro dospělé,“ objasnil MUDr. Petr Tláskal, CSc., předseda Společnosti pro výživu a ústavní dietolog Fakultní nemocnice v Motole.

Odborníci na výživu proto upozorňují na mléčné výrobky. „Z nich člověk získá v průměru šedesát procent denní potřeby vápníku, zhruba jedenáct procent pokryje zelenina a deset procent obiloviny. Mléčné výrobky upřednostňujeme i proto, že celková využitelnost vápníku je zde téměř třicetiprocentní, což je ve srovnání s rostlinnými zdroji vysoké číslo,“ doplnil Petr Tláskal.

Největší zdroj je mák

Dle studií Fakultní nemocnice v Motole nejvíce vápníku získáte konzumací tvrdých sýrů (840 mg na 100g), jogurtů (140 mg na 100g) a mléka (120 mg na 100g). Z nemléčných výrobků pak se svými 1200 mg na 100 g jednoznačně vítězí mák.

Zdroj: mlékárna.cz