Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Miladě (81) řídnou kosti: Měla už 6 zlomenin. Nemoc v Česku často zabíjí

Autor: ula - 
11. října 2017
16:55

Milada před 15 lety zjistila, že trpí osteoporózou. Nemoc může vést ke zlomeninám a k dalším komplikacím, které mohou způsobit i smrt. Milada se sice léčí, ale za dobu své léčby utrpěla už šest zlomenin: dvakrát z obyčejného zakopnutí na ulici, jednou byla i přepadena a zlomila si žebro. 

„Navštěvovala jsem univerzitu třetího věku a při jedné přednášce z endokrinologie líčil profesor příznaky osteoporózy. A já zjistila, že vlastně tři z nich už mám, tedy bolesti zad, zmenšení výšky a zlomeniny, které jsem v té době měla tři,“ svěřila se Blesk.cz Milada.

Milada tedy navštívila osteocentrum, kde jí po vyšetření kostní dřeně potvrdili diagnózu.

Na otázku, zda měla strach, se Milada usměje: „Víte, v mém věku každá další nemoc je nepříjemná, zvlášť když s sebou nese nebezpečí zlomenin, kterých už mám za sebou šest. Nedá se tedy říct, že bych měla strach. Jen vím, že se to nezlepší.“

Muži umírají častěji

Výskyt osteoporózy je dvojnásobně častější u žen než u mužů. Zejména po menopauze jsou ženy nejohroženější, neboť ztrácejí ochranu estrogenu, který úbytek kostní hmoty zpomaluje. Nemocnost a úmrtnost spojená s osteoporotickými zlomeninami zejména stehenní kosti a obratlových těl je u mužů vyšší než u žen. V průběhu života utrpí zlomeninu kvůli ztrátě minerálu v kostech 30–50 % žen a 15–30 % mužů.

Šest zlomenin, jedna z přepadení

Milada si například zlomila zápětí na třikrát, když zakopla při chůzi. Za čas si zlomila zápětí znovu, na dvakrát. 

„Jednou jsem doháněla tramvaj, zakopla jsem a zlomila si rameno. Nejhorší byla ale zlomenina žebra, kterou mi způsobil chlapec, který mě přepadl,“ popisuje statečná žena a pokračuje: „Přímo u domu mě strhl na zem a chtěl mi vzít kabelku, ale tu jsem držela pevněji, než čekal, a bohužel to odnesl můj hrudník.“

Léčí se jen 24 % žen

V Česku se na prevenci i včasnou diagnostiku této choroby zapomíná. Léčí se jen 24 % žen a 12 % mužů. Pokud patří žena či muž k rizikové skupině (u žen stav po menopauze, nepřiměřeně nízká tělesná hmotnost, chronické onemocnění s dlouhodobou farmakoterapií, kouření, předchozí zlomenina), je vhodné poradit se se svým praktickým lékařem nebo gynekologem, který navrhne případné další vyšetření.

Pozor na příznaky

Zpozornět je potřeba, pokud řídnutím kostí trpěl někdo z rodiny nebo člověk sám zaznamená některý z příznaků přímo na sobě samotném. Mezi ně patří:

  • tupé neurčité bolesti v zádech při delším sezení
  • bolesti při stání nebo dalších běžných denních činnostech
  • snížení tělesné výšky v produktivním věku o více než 3 centimetry.

Jak probíhá vyšetření?

Vyšetření se provádí ambulantně a bezbolestně pomocí kostního denzitometru. Je zcela neinvazivní s minimální dávkou rtg záření (asi 1/10 běžného snímku plic). Pacientovi pak na základě výsledků lékař doporučí další postup (doplňující laboratorní vyšetření, změnu denního režimu včetně úpravy pohybové aktivity nebo terapii některým farmakologickým přípravkem).

Pomůže i losos nebo jogurt

Při osteoporóze je důležitý dostatečný přísun vápníku, vitaminu D a živočišných bílkovin. Organismus lépe využívá vápník z potravin živočišného původu. Nejvýznamnějšími zdroji jsou sýry (hlavně tvrdé), tvaroh, kefír, jogurty, sardinky, losos. „Potraviny s vyšším obsahem vápníku je dobré jíst hlavně ve večerních hodinách, vápník se lépe vstřebává v noci. Pozitivní vliv na vstřebávání vápníku má vitamin D, který získáme ze slunečního záření, z ryb, vajec a sýrů,“ vysvětluje Bc. Lucie Růžičková, vedoucí nutriční terapeutka z VFN v Praze.

Zákeřná chodoba, co nebolí

Milada je nyní v péči lékařů a nemoc se podařilo zastavit. Je ráda, protože stále ještě pomáhá na univerzitě třetího věku s administrativou a může chodit na své oblíbené koncerty vážné hudby.

„Ta choroba je zákeřná tím, že zpočátku nebolí. Apeluji na ženy po menopauze, aby raději si došly na odborné vyšetření, nenechávejte to na náhodě. Lepší dřív než později. Pokud se budete léčit včas, je naděje na úspěch,“ vzkazuje lidem Milada.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi