Dozrává mák: Ukuchtěte šišky, makovec nebo marmeládu!
-
Víte, že mák obsahuje dvakrát více vápníku než kravské mléko? Navíc pomáhá proti kazivosti zubů, stresu, podporuje dobrý spánek a pomáhá i proti bolestem hlavy. A to všechno jsou pádné důvody pro to, abychom mák v kuchyni nepřehlíželi!
- 1.
Makovec neboli selský dort
Potřebujete: 150 g cukru krystal, 5 vajec, kůru a šťávu z půlky citronu, 1 lžičku vanilkového cukru, 110 g máku, 110 g lískových oříšků, 20 g strouhané čokolády, 3 tlučené hřebíčky, 2 zrnka tlučeného badyánu, špetku skořice, tuk a strouhanku na vymazání a vysypání formy, 100 g meruňkové či angreštové zavařeniny, 20 g strouhaných oříšků, 1/2 lžíce vanilkového cukru, jogurt dle chuti.
Postup: V míse utřeme cukr, žloutky, citronovou kůru a šťávu a vanilkový cukr. Mák a oříšky jemně umeleme, přidáme čokoládu, hřebíček, badyán a skořici. Z bílků ušleháme hodně tuhý sníh, který po lžících střídavě s mákem zlehka zamícháme k utřenému základu. Do vymazané a vysypané dortové formy rozetřeme těsto a pečeme v mírně vyhřáté troubě asi 30-40 minut dočervena.
Zcela vychladlý moučník se tradičně rozřízne na dvě poloviny, které se potřou zavařeninou, posypou směsí oříšků a vanilkového cukru a vršek se zpět přiklopí. Vy můžete vyzkoušet i lehčí variantu – makovec polijte jogurtem.
- 2.
Šišky s mákem a ovocem
Potřebujete: 400 g brambor, 30 g másla, 110 g polohrubé mouky, sůl na špičku nože, 1 žloutek, 30 g másla, 100 g mletého máku, 30 g cukru moučkového, ovoce dle chuti.
Postup: Brambory uvaříme ve slupce a po vychlazení nastrouháme. Přidáme máslo, mouku, sůl, žloutek a vypracujeme hladké těsto. Z něj odebíráme menší kousky, ze kterých dlaněmi vymodelujeme šišky. Velký hrnec naplníme vodou do 2/3, osolíme a přivedeme k varu. Vložíme šišky a vaříme. Přecedíme či vyndáme naběračkou, až vyplavou na hladinu.
Smícháme mletý mák a moučkový cukr. Směsí posypeme teplé bramborové šišky a ozdobíme svým oblíbeným ovocem, které dodá jídlu další chuťový rozměr.
- 3.
Hruškovo-maková marmeláda
Potřebujete: 1 kg hrušek, 500 g cukru želírovacího, šťávu z citronu, 2 lžíce mletého máku, 125 ml vody.
Postup: Omyté hrušky oloupeme, nakrájíme na kostičky a vaříme, dokud nezměknou. Hrušky rozmixujeme, přimícháme cukr s citronovou šťávou a vaříme další 4 minuty. Vmícháme mák a hotovou marmeládou naplníme připravené sklenice a ihned uzavřeme.
Zdroj: Korunní cukr