Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Dozrává mák: Ukuchtěte šišky, makovec nebo marmeládu!

/
  • Mák je česká tradiční plodina. A v kuchyni by neměla chybět.
    7. srpna 2019 ● 12:00

    Víte, že mák obsahuje dvakrát více vápníku než kravské mléko? Navíc pomáhá proti kazivosti zubů, stresu, podporuje dobrý spánek a pomáhá i proti bolestem hlavy. A to všechno jsou pádné důvody pro to, abychom mák v kuchyni nepřehlíželi!

  • 1.

    Makovec neboli selský dort

    Potřebujete: 150 g cukru krystal, 5 vajec, kůru a šťávu z půlky citronu, 1 lžičku vanilkového cukru, 110 g máku, 110 g lískových oříšků, 20 g strouhané čokolády, 3 tlučené hřebíčky, 2 zrnka tlučeného badyánu, špetku skořice, tuk a strouhanku na vymazání a vysypání formy, 100 g meruňkové či angreštové zavařeniny, 20 g strouhaných oříšků, 1/2 lžíce vanilkového cukru, jogurt dle chuti.

     

    Postup: V míse utřeme cukr, žloutky, citronovou kůru a šťávu a vanilkový cukr. Mák a oříšky jemně umeleme, přidáme čokoládu, hřebíček, badyán a skořici. Z bílků ušleháme hodně tuhý sníh, který po lžících střídavě s mákem zlehka zamícháme k utřenému základu. Do vymazané a vysypané dortové formy rozetřeme těsto a pečeme v mírně vyhřáté troubě asi 30-40 minut dočervena.

     

    Zcela vychladlý moučník se tradičně rozřízne na dvě poloviny, které se potřou zavařeninou, posypou směsí oříšků a vanilkového cukru a vršek se zpět přiklopí. Vy můžete vyzkoušet i lehčí variantu – makovec polijte jogurtem.

    Mák je česká tradiční plodina. A v kuchyni by neměla chybět.
    Autor: Korunní cukr

  • 2.

    Šišky s mákem a ovocem

    Potřebujete: 400 g brambor, 30 g másla, 110 g polohrubé mouky, sůl na špičku nože, 1 žloutek, 30 g másla, 100 g mletého máku, 30 g cukru moučkového, ovoce dle chuti.

     

    Postup: Brambory uvaříme ve slupce a po vychlazení nastrouháme. Přidáme máslo, mouku, sůl, žloutek a vypracujeme hladké těsto. Z něj odebíráme menší kousky, ze kterých dlaněmi vymodelujeme šišky. Velký hrnec naplníme vodou do 2/3, osolíme a přivedeme k varu. Vložíme šišky a vaříme. Přecedíme či vyndáme naběračkou, až vyplavou na hladinu.

     

    Smícháme mletý mák a moučkový cukr. Směsí posypeme teplé bramborové šišky a ozdobíme svým oblíbeným ovocem, které dodá jídlu další chuťový rozměr.

    Mák je česká tradiční plodina. A v kuchyni by neměla chybět.
    Autor: Korunní cukr
     

  • 3.

    Hruškovo-maková marmeláda


    Potřebujete: 1 kg hrušek, 500 g cukru želírovacího, šťávu z citronu, 2 lžíce mletého máku, 125 ml vody.

     

    Postup: Omyté hrušky oloupeme, nakrájíme na kostičky a vaříme, dokud nezměknou. Hrušky rozmixujeme, přimícháme cukr s citronovou šťávou a vaříme další 4 minuty. Vmícháme mák a hotovou marmeládou naplníme připravené sklenice a ihned uzavřeme.

    Mák je česká tradiční plodina. A v kuchyni by neměla chybět.
    Autor: Korunní cukr

    Zdroj: Korunní cukr

Dnešní horoskopy