Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Poznáte kvalitní český mák? Tohle vám pomůže!

/
  • 5. srpna 2019 ● 10:57

    Češi patří ve světě k největším konzumentům i producentům potravinářského máku a to je dobře! Mák totiž nejen báječně chutná v makovci a v buchtách, ale také prospívá zdraví. Jak ale poznat ten šizený?

     

  • 1.

    Proč si ho dopřát?

    ● Mák obsahuje mnoho látek, které mají antioxidační účinky.

     

    ● Máte rádi makovou vůni? Je způsobena přítomností velkého množství mastných kyselin a esenciálních těkavých olejů, které pomáhají snižovat hladinu »špatného cholesterolu« a zvyšovat hladinu HDL neboli »dobrého cholesterolu« v krvi.

     

    ● Vnější slupka máku je zase dobrým zdrojem vlákniny. 100 g syrových semen obsahuje 51 % doporučené denní dávky vlákniny. Ta napomáhá zdravému trávení a zbavuje zácpy.

     

    ● Maková semena jsou plná vitaminů B-komplex, jako thiamin, kyselina pantothenová, pyridoxin, riboflavin, niacin a kyselina listová. Obsahují také minerály, jako jsou železo, měď, vápník, draslík, mangan, zinek a hořčík. Měď podporuje tvorbu červených krvinek. Zinek je prospěný pro tvorbu spermií, trávení a syntézu nukleových kyselin. Draslík příznivě působí na srdeční tep a krevní tlak.

     

    Mák obsahuje dokonce 12x více vápníku než kravské mléko a jeho konzumace může pomoci v prevenci osteoporózy, zlepšit paměť či kvalitu nehtů a vlasů.

     

    ● Sušený potravinářský mák obsahuje velmi malé množství opiových alkaloidů, jako je morfin, thebain, kodein, papaverin atd. Při konzumaci potravin s mákem ale samozřejmě na lidský organismus působí jen minimálně a rozhodně ne škodlivě. Výtažky ze semen se využívají ve farmacii a v mnoha přípravcích tradiční medicíny na kašel, vykašlávání atd.

    Česko patří k největším pěstitelům potravinářského máku na světě
    Autor: Český modrý mák

     

  • 2.

    Technický mák nezachutná

    Pokud si chcete na makové dobrotě pochutnat, vybírejte pečlivě. Technický (farmaceutický) mák je totiž pěstován v zahraničí pro farmaceutický průmysl na přípravu léků. Z rostliny se však používá jen makovina (makovice s částí stonku). Semena z těchto »technických« makovic jsou z hlediska farmakologického průmyslu odpadem, navíc jsou dřevitá, nahořklá a mohou být znečištěna alkaloidy.

     

    Pro svou nízkou cenu se však mohou používat do různých nádivek a směsí jako náhražka modrého máku. Spotřebitel v těchto směsích nemá možnost poznat kvalitní semena od těch nekvalitních a už vůbec nerozezná vysoký podíl alkaloidů, které obsahují.

    Pozor na pančovaný mák
    Autor: Český modrý mák

  • 3.

    Jak poznat český mák?

    „Modrý mák vypěstovaný v České republice je dražší, ale garantuje typickou makovou vůni a chuť. Spotřebitelům  téměř okamžitě může pomoci Česká cechovní norma, která podle označení na obalu jasně určí původ a kvalitu modrého máku,“ říká Markéta Chýlková, specialistka na potravinářskou legislativu.

    Autor: Český modrý mák

Dnešní horoskopy