Poznáte kvalitní český mák? Tohle vám pomůže!
-
Češi patří ve světě k největším konzumentům i producentům potravinářského máku a to je dobře! Mák totiž nejen báječně chutná v makovci a v buchtách, ale také prospívá zdraví. Jak ale poznat ten šizený?
- 1.
Proč si ho dopřát?
● Mák obsahuje mnoho látek, které mají antioxidační účinky.
● Máte rádi makovou vůni? Je způsobena přítomností velkého množství mastných kyselin a esenciálních těkavých olejů, které pomáhají snižovat hladinu »špatného cholesterolu« a zvyšovat hladinu HDL neboli »dobrého cholesterolu« v krvi.
● Vnější slupka máku je zase dobrým zdrojem vlákniny. 100 g syrových semen obsahuje 51 % doporučené denní dávky vlákniny. Ta napomáhá zdravému trávení a zbavuje zácpy.
● Maková semena jsou plná vitaminů B-komplex, jako thiamin, kyselina pantothenová, pyridoxin, riboflavin, niacin a kyselina listová. Obsahují také minerály, jako jsou železo, měď, vápník, draslík, mangan, zinek a hořčík. Měď podporuje tvorbu červených krvinek. Zinek je prospěný pro tvorbu spermií, trávení a syntézu nukleových kyselin. Draslík příznivě působí na srdeční tep a krevní tlak.
● Mák obsahuje dokonce 12x více vápníku než kravské mléko a jeho konzumace může pomoci v prevenci osteoporózy, zlepšit paměť či kvalitu nehtů a vlasů.
● Sušený potravinářský mák obsahuje velmi malé množství opiových alkaloidů, jako je morfin, thebain, kodein, papaverin atd. Při konzumaci potravin s mákem ale samozřejmě na lidský organismus působí jen minimálně a rozhodně ne škodlivě. Výtažky ze semen se využívají ve farmacii a v mnoha přípravcích tradiční medicíny na kašel, vykašlávání atd.
- 2.
Technický mák nezachutná
Pokud si chcete na makové dobrotě pochutnat, vybírejte pečlivě. Technický (farmaceutický) mák je totiž pěstován v zahraničí pro farmaceutický průmysl na přípravu léků. Z rostliny se však používá jen makovina (makovice s částí stonku). Semena z těchto »technických« makovic jsou z hlediska farmakologického průmyslu odpadem, navíc jsou dřevitá, nahořklá a mohou být znečištěna alkaloidy.
Pro svou nízkou cenu se však mohou používat do různých nádivek a směsí jako náhražka modrého máku. Spotřebitel v těchto směsích nemá možnost poznat kvalitní semena od těch nekvalitních a už vůbec nerozezná vysoký podíl alkaloidů, které obsahují.
- 3.
Jak poznat český mák?
„Modrý mák vypěstovaný v České republice je dražší, ale garantuje typickou makovou vůni a chuť. Spotřebitelům téměř okamžitě může pomoci Česká cechovní norma, která podle označení na obalu jasně určí původ a kvalitu modrého máku,“ říká Markéta Chýlková, specialistka na potravinářskou legislativu.