Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Čím rozmazlují slavné babičky svá vnoučata? Inspirujte se jejich recepty!

/
  • 12. května 2019 ● 08:00

    Recepty babiček všichni milujeme. Jednak jsou pro nás spojené s radostnými chvílemi dětství, a navíc u nich máme jistotu, že jsou poctivé, protože žádná babička by svá vnoučata rozhodně nešidila. Přinášíme další várku inspirace, tentokrát od hereček, které babičky v televizi často hrály nebo hrají. Dobrou chuť! 

  • 1.

    Svíčková s knedlíkem podle Aleny Vránové (82)

    Představitelku Pyšné princezny už můžeme vídat v rolích babiček, vzpomeňme kupříkladu na seriál Obchoďák. V soukromém životě je babičkou dospělé vnučky Terezy, která jí pořídla hned tři pravnuky. V kuchyni je herečka skvělá, jak sama přiznala, vaří ráda, zvláště pro hosty. K jejím majstrštykům prý patří kachna nebo svíčková s houskovými knedlíky.

     

    POTŘEBUJETE: ◗ 600 g hovězího zadního ◗ 1 cibuli ◗ 200 g kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer) ◗ 100 g slaniny ◗ 250 ml smetany ke šlehání ◗ máslo ◗ hladkou mouku ◗ hovězí vývar ◗ 100 ml mléka ◗ 10 kuliček celého pepře ◗ 6 kuliček nového koření ◗ sůl ◗ ocet ◗ cukr Na knedlíky: ◗ 400 g hrubé mouky ◗ 6 starš ích housek ◗ 250 ml mléka nebo sodovky ◗ 1 vejce.

     

    POSTUP: Hovězí maso očistíme, prošpikujeme špalíčky slaniny a svážeme do válečku. Kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na nudličky. Maso vložíme do mísy, obložíme ho zeleninou a na plátky nakrájenou cibulí. Přidáme polovinu nového koření a pepře a přelijeme 30 g rozpuštěného másla a octem, zakryjeme a necháme v chladu odležet 1 – 2 dny. Maso osolíme a zprudka opečeme ze všech stran v pekáčku na másle. Přidáme zeleninu, se kterou bylo maso naložené, a druhou polovinu koření a pečeme v troubě pod pokličkou za průběžného podlévání vývarem nebo vodou doměkka.

     

    Měkké maso vyjmeme z pekáčku, z výpeku odstraníme koření a šťávu se zeleninou rozmixujeme. Vmícháme do ní hladkou moukou rozmíchanou v mléce a povaříme ještě asi 30 minut. Hotovou omáčku podle chuti dosolíme, můžeme přidat i špetku cukru a na závěr vmícháme smetanu ke šlehání, ale již nevaříme.

     

    Mouku nasypeme do mísy, osolíme, zalijeme vlažným mlékem nebo sodovkou, přidáme vejce a vypracujeme těsto, na němž se dělají bubliny. Necháme ho hodinu odpočinout. Vmícháme nakrájené housky, znovu ho necháme odpočinout. Vytvoříme knedlíky a uvaříme je v osolené vodě asi 25 minut. Knedlíky krájíme nití, ne nožem, a podáváme s masem a omáčkou.

    Autor: Profimedia.cz

  • 2.

    Slané pečivo Jany Preissové (71)

    Role si pečlivě vybírá, a tak mnoho babiček zatím neztvárnila. Připomenout můžeme například tu z televizního cyklu Nevinné lži. V soukromém životě má ale Jana Preissová čtyři milovaná vnoučata, kterým věnuje spoustu času. Slané pečivo podle jejího receptu bude určitě chutnat i vám.

     

    POTŘEBUJETE: ◗ 1 ½ kg hladké mouky ◗ 100 ml mléka ◗ 1 ½ kostky másla ◗ 1 ½ kostky droždí ◗ 2 vejce ◗ 1 lžičku cukru ◗ 1 lžičku soli ◗ kmín, sezamová semínka, strouhaný sýr na ozdobu.

     

    POSTUP: Z vlažného mléka, droždí a cukru necháme vzejít kvásek. Do mísy nasypeme mouku a sůl, přidáme máslo, žloutky a kvásek. Vypracujeme těsto, které necháme půl hodiny kynout. Pak ho rozdělíme na tři části a vyválíme. Vykrajujeme nebo tvoříme různé tvary a klademe ne ja plech s pečicím papírem. Potřeme je bílky a posypeme kmínem, sezamem nebo strouhaným sýrem. Ještě chvíli necháme kynout a pak pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 15 minut.

    Autor: Profimedia.cz

  • 3.

    Škubánky s mákem Jaroslavy Obermaierové (72)

    Vlastní vnoučata zatím nemá, ale párkrát už babičku hrála. Její nejznámější rolí v současné době je Vilma Nyklová v seriálu Ulice, která je už dvojnásobnou babičkou a za pár měsíců se má stát prababičkou.

     

    Jak sama prozradila, nejraději vaří omáčky. Jeden recept ji však doprovází životem už od dětství. „Když jsem byla malá, moc masa se nejedlo. A tenkrát nám babička dělala škubánky polévané horkými povidly, do kterých přidávala pro lepší chuť trošku rumu,“ prozradila Obermaierová.

     

    POTŘEBUJETE: ◗ 1 kg brambor ◗ 200 g hrubé mouky ◗ sůl ◗ 150 g sádla ◗ moučkový cukr ◗ mletý mák ◗ švestková povidla ◗ rum.

     

    POSTUP: Brambory oloupeme, nakrájíme a uvaříme skoro doměkka v osolené vodě. Pak vodu slijeme a vrátíme zpátky tak, aby sahala voda do poloviny brambor. Přisypeme mouku, několikrát šťouchadlem propracujeme, přikryjeme a necháme 20 minut na nižší stupeň propařit.

     

    Pak hněteme tak dlouho, dokud nemáme nelepivé těsto. Rozpustíme sádlo a dvěma lžícemi, které do něj namáčíme, vykrajujeme na talíř škubánky. Posypeme mákem smíchaným s moučkovým cukrem a přidáme povidla, která horkou vodou a rumem. Omastíme zbylým sádlem.

    Autor: Profimedia.cz

Dnešní horoskopy