Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Recepty slavných babiček: Co peče Adamovská, Pawlowská a Nálepková?

/
  • 12. března 2019 ● 12:03

    Snad každý z nás občas zavzpomíná na dobu, kdy byl malý a trávil čas u prarodičů. a nejradějí si vybavujeme dobroty, které nám chystaly naše babičky. Co servírují svým vnoučatům ty slavné?

  • 1.

    Citronový sorbet Světlany Nálepkové (58)

    Ač na to vůbec nevypadá, oblíbená herečka je už dvounásobnou babičkou – dcera Pepina (31) má dva syny, čtyřapůlletého Kristiana a patnáctiměsíčního Michala. „Moc si to užívám. Všichni mi říkali, že to bude krásné, moc jsem jim nevěřila, ale teď musím přiznat, že měli pravdu,“ prozradila Světlana. Do výchovy prý dceři nemluví. „Snažím se pomoci maximálně radou, ale spíš to nechávám na ní, protože je rozumná a možná i rozumnější než já, takže přesně ví, co má dělat,“ dodala.

     

    POTŘEBUJETE: ❖ 6 velkých citronů ❖ 250 g krupicového cukru ❖ med na pokapání ❖ lístky máty na ozdobu.

     

    POSTUP: Citrony pečlivě omyjeme, nastrouháme z nich kůru a vymačkáme šťávu. Cukr na mírném ohni rozpustíme v litru vody. Pak hrnec odstavíme a do sladké vody přimícháme citronovou kůru i šťávu. Necháme trochu vychladnout. Po půlhodině základ na sorbet přecedíme přes sítko a uložíme do mrazáku. Každou půlhodinu ho zamícháme. Hotový sorbet nemá být ani tekutý, ani tuhý – tvoří ho drobné granulky. Sorbet servírujeme ozdobený mátou a pokapaný medem. Pro dospělé můžeme přidat i kapku alkoholu.

    Autor: Profimedia.cz

  • 2.

    Rychlá kefírová buchta Zlaty Adamovské (60)

    Jejímu vnoučkovi Viktorovi budou teprve dva, ale herečce doslova změnil život. „Od chvíle, kdy jsem ho poprvé viděla v porodnici, se ve mně probudily ochranitelské pudy. Bylo mi jasné, že před sebou mám dalšího z rodiny, o kterého budu mít navždy starost. Reálně samozřejmě nemusím, protože má své milující rodiče, ale bude-li to potřeba, ráda pomůžu. Už jsou mu dva roky, je to skvělý parťák, se kterým můžeme vylomeniny,“ prozradila Adamovská. Ta sice u plotny zrovna netráví mnoho času, ale své nejbližší samozřejmě o hladu nenechá. Její recepty jsou rychlé, ale skvělé.

     

    POTŘEBUJETE: ❖ 400 g polohrubé mouky ❖ 350 g moučkového cukru ❖ 50 g kakaa ❖ 2 vejce ❖ 200 ml oleje ❖ 500 ml kefíru ❖ 1 balíček jedlé sody ❖ tuk a hrubou mouku na formu Na polevu: ❖ 150 g moučkového cukru ❖ 4 lžíce horké vody ❖ 2 lžíce citronové šťávy ❖ 50 g kokosu.

     

    POSTUP: Mouku s cukrem a kakaem prosejeme do mísy. Přidáme vejce, olej, kefír, sodu a vše dobře promícháme. Těsto nalijeme do pekáčku s vyšším okrajem (40 x 30 cm), který jsme vymazali tukem a vysypali hrubou moukou. Povrch uhladíme a pečeme ve vyhřáté troubě při 160 °C asi 40 minut. Po upečení necháme mírně vychladnout v pekáčku a pak vyklopíme na kovovou mřížku. Cukr s vodou a šťávou utřeme do hladké lesklé polevy. Vychladlý moučník potřeme polevou a posypeme kokosem. 

    Autor: Profimedia.cz

  • 3.

    Jahodový biskupský chlebíček Haliny Pawlowské (63)

    Šťastnou babičkou vnuka Huga (8) je i spisovatelka Halina Pawlowská. O ní je známo, že je také vynikající kuchařka, a tak není divu, že pro svého miláčka vyvařuje. „Co se bude jíst, u nás určuje vnuk. Když jí, jsou všichni nadšení,“ přiznala Halina s tím, že sice ji občas popadnou výchovné manýry, a pak říká, že by se mělo dítě přizpůsobovat dospělým, a ne naopak. Jenže stejně to pak dopadne jinak… 

     

    POTŘEBUJETE: ❖ 300 g polohrubé mouky ❖ 300 g čerstvých jahod ❖ 100 g cukru krupice ❖ 1 vanilkový cukr ❖ 80 g másla ❖ 2 vejce ❖ 1 žloutek ❖ 1 prášek do pečiva ❖ sůl ❖ 1 lžíci hladké mouky na obalení jahod ❖ hrubou mouku a máslo na vymazání formy ❖ moučkový cukr na posypání.

     

    POSTUP: Jahody omyjeme, odstopkujeme a asi 250 gramů rozmačkáme vidličkou. Tři žloutky utřeme máslem a cukry, přidáme jahody, mouku, špetku soli a prášek do pečiva. Nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků. Do tohoto těsta přihodíme půlky nebo čtvrtky zbylých omytých jahod poprášených hladkou moukou. Těsto vlijeme do vymazané a hrubou moukou vysypané formy na biskupský chlebíček. Peče se ve středně vyhřáté troubě na 160 °C asi 40 – 45 minut. Vyzkoušíme špejlí. Po upečení a částečném vychladnutí chlebíček vyklopíme. Nakonec posypeme moučkovým cukrem.

    Autor: Profimedia.cz

Dnešní horoskopy