Pusťte si do kuchyně svět! Vyzkoušejte gazpacho, enchiladas nebo tabouleh
-
Nemusíte rodině stále vařit typicky českou kuchyni, dokonce i snad již „zdomácnělou“ italskou gastronomii můžete vyměnit za něco nového a exotického.
- 1.
Mexické enchiladas
Objevte chutě Mexika a připravte si recept inspirovaný právě touto kuchyní. Kuřecí enchiladas jsou tortilly plněné kuřecí směsí, zeleninou a sýrem.
Potřebujete (4 porce): 350 g nakrájeného vařeného kuřete, 225 g nastrouhaného mexického sýru, 225 g změklého krémového sýru, ½ hrnku rajčatové salsy, 2 lžičky limetkové šťávy, 1 lžíce granulovaného česneku, 2 lžičky kmínu, 2 lžičky mleté chilly papričky, 2 lžičky soli, 1 lžička červené papriky, 4 špenátové nebo klasické tortilly, 115 g sušených rajčat, 35 g mladé cibulky, 14 g čerstvého koriandru.
Postup:
* Kuře vložte do mixéru a mixujte 1 minutu. Přidejte strouhaný sýr, krémový sýr, rajčatovou salsu, limetkovou šťávu, česnek, kmín, mletou chilly papričku, sůl a červenou papriku.
*Míchejte po dobu jedné minuty.
*Tortilly zabalené v papírové utěrce ohřejte v mikrovlnné troubě na 30 sekund.
* Směs s kuřecím masem rovnoměrně rozetřete po tortille a vytvořte pevnou rolku.
* Poté je vložte do plastového obalu a uschovejte v chladnu nejméně 2 hodiny, ideálně přes noc.
*Před servírováním rolky rozbalte a odřežte asi 2 cm od každého konce. Potom plátky pokrájejte na menší kousky a ozdobte zelenou paprikou, rajčaty a koriandrem.
- 2.
Libanonský hummus
Hummus je rychlé, jednoduché a výborné vegetariánské jídlo. Toto je recept podle libanonské kuchyně, ale dle nálady a příležitosti do něj můžete přidat i jiné vaše oblíbené ingredience.
Potřebujete: 500 g cizrna, 100 g tahini (sezamová pasta), 5 lžic olivový olej, římský kmín, česnek podle chuti, citronová šťáva, sůl.
Postup: Cizrnu uvaříme, vsypeme do mixéru, přidáme tahini, česnek, přiléváme po troškách olivový olej a mixujeme dohladka.
*Hotový hummus ochutíme římským kmínem, solí a citronovou šťávou.
*Podáváme s pitta chlebem.
- 3.
Libanonský tabouleh
Tradičním libanonským salátem z čerstvých surovin, který v této zemi nikdy nesmí na stole chybět.
Potřebujete: 100 g bulguru, 3 rajčata, 1/2 okurky, 1 cibule šalotka, 1 citron, 3 až 5 lžic olivového oleje, 1 svazek máty, 1 svazek hladkolisté petrželky, sůl, pepř, římský kmín.
Postup: Uvaříte bulgur dle návodu, může se použít i obměněná verze s kuskusem či pohankou.
*Zeleninu nakrájejte na malé kostičky, smíchejte s uvařeným bulgurem, dochuťte šťávou z citronu, přidejte olivový olej, sůl, pepř, kmín a hojně hladkolistou petrželku nasekanou na jemno.
*Tabouleh podávejte k masu, rybám, ale i jako samostatné jídlo.
- 4.
Španělské gazpacho
Gazpacho je španělská zeleninová polévka, podávaná za studena – nejlépe vychlazená, původem z Andalusie.
Potřebujete: 500 g rajčat, 2 menší papriky, 1 salátová okurka, 2 stroužky česneku, 1 šalotka nebo menší cibule, 3 lžíce olivového oleje, 1 lžíce bílého vinného octa, sůl, mletý pepř.
Postup: Rajčata nařízněte do kříže, spařte a oloupejte. Zbylou zeleninu nakrájejte na kousky a rozmixujte dohladka bez přidání tekutiny.
* Ochuťte a znovu mixujte. Pokud nemáte příliš chuťově výrazné rajčata, můžete přidat trochu passaty (rajčatové pyré).
*Dejte do lednice pořádně vychladit.
*Opečte krutonky, na talíř nakrájejte malinké kousky okurky a rajčátka, zalijete polévkou a podávejte.
Zdroj: blog.kitchenaid.cz