16. červen 2019
Svátek slaví Zbyněk, zítra Adolf

Pusťte si do kuchyně svět! Vyzkoušejte gazpacho, enchiladas nebo tabouleh

/
  • Pusťte si do kuchyně světovou gastronomii a vyzkoušejte něco nového.
    9. března 2019 ● 06:00
     

    Nemusíte rodině stále vařit typicky českou kuchyni, dokonce i snad již „zdomácnělou“ italskou gastronomii můžete vyměnit za něco nového a exotického.

  • 1.

    Mexické enchiladas

    Objevte chutě Mexika a připravte si recept inspirovaný právě touto kuchyní. Kuřecí enchiladas jsou tortilly plněné kuřecí směsí, zeleninou a sýrem.

     

    Potřebujete (4 porce): 350 g nakrájeného vařeného kuřete, 225 g nastrouhaného mexického sýru, 225 g změklého krémového sýru, ½ hrnku rajčatové salsy, 2 lžičky limetkové šťávy, 1 lžíce granulovaného česneku, 2 lžičky kmínu, 2 lžičky mleté chilly papričky, 2 lžičky soli, 1 lžička červené papriky, 4 špenátové nebo klasické tortilly, 115 g sušených rajčat, 35 g mladé cibulky, 14 g čerstvého koriandru.

     

    Postup:

    * Kuře vložte do mixéru a mixujte 1 minutu. Přidejte strouhaný sýr, krémový sýr, rajčatovou salsu, limetkovou šťávu, česnek, kmín, mletou chilly papričku, sůl a červenou papriku.

     

    *Míchejte po dobu jedné minuty.


    *Tortilly zabalené v papírové utěrce ohřejte v mikrovlnné troubě na 30 sekund.

     

    * Směs s kuřecím masem rovnoměrně rozetřete po tortille a vytvořte pevnou rolku.


    * Poté je vložte do plastového obalu a uschovejte v chladnu nejméně 2 hodiny, ideálně přes noc.

     

    *Před servírováním rolky rozbalte a odřežte asi 2 cm od každého konce. Potom plátky pokrájejte na menší kousky a ozdobte zelenou paprikou, rajčaty a koriandrem.

    Mexické enchiladas
    Autor: blog.kitchenaid.cz

  • 2.

    Libanonský hummus

    Hummus je rychlé, jednoduché a výborné vegetariánské jídlo. Toto je recept podle libanonské kuchyně, ale dle nálady a příležitosti do něj můžete přidat i jiné vaše oblíbené ingredience.

     

    Potřebujete: 500 g cizrna, 100 g tahini (sezamová pasta), 5 lžic olivový olej, římský kmín, česnek podle chuti, citronová šťáva, sůl.

     

    Postup: Cizrnu uvaříme, vsypeme do mixéru, přidáme tahini, česnek, přiléváme po troškách olivový olej a mixujeme dohladka.

     

    *Hotový hummus ochutíme římským kmínem, solí a citronovou šťávou.


    *Podáváme s pitta chlebem.

    Libanonský hummus
    Autor: blog.kitchenaid.cz

  • 3.

    Libanonský tabouleh

    Tradičním libanonským salátem z čerstvých surovin, který v této zemi nikdy nesmí na stole chybět.

     

    Potřebujete: 100 g bulguru, 3 rajčata, 1/2 okurky, 1 cibule šalotka, 1 citron, 3 až 5 lžic olivového oleje, 1 svazek máty, 1 svazek hladkolisté petrželky, sůl, pepř, římský kmín.

     

    Postup: Uvaříte bulgur dle návodu, může se použít i obměněná verze s kuskusem či pohankou.

     

    *Zeleninu nakrájejte na malé kostičky, smíchejte s uvařeným bulgurem, dochuťte šťávou z citronu, přidejte olivový olej, sůl, pepř, kmín a hojně hladkolistou petrželku nasekanou na jemno.


    *Tabouleh podávejte k masu, rybám, ale i jako samostatné jídlo.

    Libanonský tabouleh
    Autor: blog.kitchenaid.cz

  • 4.

    Španělské gazpacho

    Gazpacho je španělská zeleninová polévka, podávaná za studena – nejlépe vychlazená, původem z Andalusie.

     

    Potřebujete: 500 g rajčat, 2 menší papriky, 1 salátová okurka, 2 stroužky česneku, 1 šalotka nebo menší cibule, 3 lžíce olivového oleje, 1 lžíce bílého vinného octa, sůl, mletý pepř.

     

    Postup: Rajčata nařízněte do kříže, spařte a oloupejte. Zbylou zeleninu nakrájejte na kousky a rozmixujte dohladka bez přidání tekutiny.

     

    * Ochuťte a znovu mixujte. Pokud nemáte příliš chuťově výrazné rajčata, můžete přidat trochu passaty (rajčatové pyré).


    *Dejte do lednice pořádně vychladit.

     

    *Opečte  krutonky, na talíř nakrájejte malinké kousky okurky a rajčátka, zalijete polévkou a podávejte.

    melounové gazpacho
    Autor: Shutterstock

    Zdroj: blog.kitchenaid.cz

ČLÁNKY ODJINUD

Dnešní horoskopy