E-mail od falešného bankéře

Dostanete e-mail jako od banky, ale odkaz vede na falešné stránky, případně volá člověk, který vás naoko chce ochránit před vykradením účtu. „Scénářů je celá řada, podvodníci se již nevydávají pouze za policisty či bankéře, ale např. i za finanční správu či ČNB. Ve stále větší míře se objevují i různé podvodné investiční nabídky, kdy se pachatelé snaží zprostředkovat velice výhodné uložení úspor do různých komodit, jako jsou cenné kovy nebo kryptoměny,“ varuje Petr Barák, předseda Komise ČBA pro bankovní a finanční bezpečnost.

Často vám i nabídnou možnost instalace tzv. »vzdálené plochy«, tedy aplikace, díky které vám sami nainstalují vše potřebné. Nikomu to nedovolte. Tohle po vás banka nikdy chtít nebude.

Obrana: Využívejte jen bankovní aplikace a web zabezpečený několikanásobným ověřením. Na výzvy prostřednictvím SMS či e-mailů nereagujte, nebo si je ověřte na pobočce. „Ověřte, zda je volající nebo odesílatel skutečně osobou, za kterou se vydává. Podobně i webové stránky. Pomáhá bezpečnostní program, který většinu pokusů o podvod odfiltruje za vás,“ radí Robert Šuman z antivirové společnosti Eset.

Zrada ze sociálních sítí

Usmálo se na vás štěstí, vyhráli jste v loterii, které jste se neúčastnili, zkontaktoval vás přes sociální sítě Facebook, Twitter, WhatsApp, Messenger atd. krásný a bohatý neznámý člověk, nebo naopak někdo známý, kdo po vás požaduje zaplacení byť i malé částky?

Obrana: Nenechte se napálit. S lidmi, které reálně neznáte, nekomunikujte a požadavky od známých si nejdříve ověřte buď osobně, nebo jim zavolejte. Nic neplaťte, na odkazy neklikejte, nikam neposílejte údaje k účtu ani kartě.

Neoriginální nabíječky škodí

K cizím nabíječkám se nepřipojujte. Jak ukázala nedávná kauza telefonů Apple, i neoriginální nabíječka či kabel, dokážou na mobilech a počítačích nainstalovat škodlivý kód a ovládnout přístroj.

Obrana: Nevyužívejte neznámé nabíječky, v případě nutnosti nabíjejte powerbanku a z ní až přístroj. Existují i kabely, které neumožňují datový přenos, pouze nabíjení. Používejte bezpečnostní aplikaci.

Nové finty podvodníků

Doba se mění a s ní i triky internetových zlodějů. Zavirované přílohy e-mailů už dávno nejsou to nejnebezpečnější. „Hackeři stále hledají nové možnosti a zkoušejí využít další, na první pohled seriózní a známé služby. Nejen služby pošty a kurýrních společností, finančních institucí, ale nově také například online videoték,“ upozorňuje Ondřej Ševeček z Počítačové školy Gopas.

Misska Smatanová terčem vyděrače: Hacker po ní chtěl 200 Euro

Video
Video se připravuje ...

Misska Smatanová terčem vyděrače: Hacker po ní chtěl 200 Euro  Kisa Císařová