Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Kyberútoků na nemocnice v Česku výrazně přibylo. O 267 procent, varují úřady

Autor: ČTK - 
16. června 2021
14:40

Počet kyberútoků ve zdravotnickém sektoru se loni meziročně zvýšil o 267 procent. Uvádí to výroční zpráva Nejvyššího státního zastupitelství (NSZ) za rok 2020, která odkazuje na předběžné informace Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB). S kyberútokem se loni potýkala například Fakultní nemocnice Brno, zpráva zmiňuje i další zařízení.

Ohledně kyberkriminality v užším slova smyslu, hlavně u neoprávněného přístupu k počítačovému systému, loni podle zprávy klesl počet stíhaných trestných činů z 332 v roce 2019 na 308 v roce 2020. „Avšak současně se v roce 2020 rozvíjel nový a poměrně masivní trend kybernetických (ransomwarových) útoků proti zdravotnickým zařízením,“ stojí ve zprávě.

Uvádí, že podle předběžných informací Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost řešil vládní tým GovCERT nejvíce incidentů především v oblasti státní správy a zdravotnického sektoru, kde počet incidentů meziročně stoupl o 267 procent. Absolutní čísla zpráva neuvádí, ČTK se je snaží zjistit. Proti roku 2019 se podle zprávy zvýšil i počet incidentů hlášených obcemi.

Pokud jde o zdravotnická zařízení, byl podle zprávy nejzávažnější incident v březnu 2020 zašifrování systémů Fakultní nemocnice Brno ransomwarem, které omezilo provoz nemocnice na třech lokalitách a způsobil desítky milionů škody. Trestní věcí se zabývá Krajské státní zastupitelství v Brně, není uzavřena.

„V případě Fakultní nemocnice Motol byla věc odložena, jednalo se o neúspěšný pokus o průnik do informačního systému, další kybernetické útoky se týkaly Fakultní nemocnice v Ostravě, Krajské nemocnice v Karlových Varech, Nemocnice Benešov, Oblastní nemocnice Kladno,“ uvedla zpráva.

Z informací Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost podle zprávy NSZ také vyplývá, že v roce 2020 byly původcem více než třetiny incidentů škodlivé kódy, přičemž téměř v polovině z nich šlo o ransomware. Další téměř třetina incidentů podle zprávy vyústila v nedostupnost služeb, systémů nebo webových portálů. V polovině z těchto případů šlo o následek takzvaných DDoS útoků a ve zbytku to bylo pochybení lidského faktoru nebo techniky.

Video  Vyděračské maily během pandemie: „Největší přesun do online světa v historii,“ tvrdí expert  - Blesk
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi