Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Závratné pokuty za houbaření zaskočí: Žampiony z obchodu vyjdou až stokrát levněji!

/
  • Nenechte  si radost  z úlovku  zkazit pokutou.
    5. září 2022 ● 05:00

    Houbaření je národní sport. Když rostou, je z lesních silnic a cest jedno velké parkoviště. Jenže řada houbařů neví, že riskují flastr. Dejte si pozor, ať neskončíte mezi nimi. Za tohle všechno hrozí vysoké pokuty...

  • 1.

    Chráněné houby

    Některé chráněné houby mohou vypadat jako obyčejné hřiby. Přesto za ně hrozí pokuta až 50 tisíc za každou utrženou nebo rozkopnutou plodnici nebo za narušení jejich okolí. Takových hub je přes čtyřicet druhů a patří mezi ně třeba hřib královský, hřib moravský nebo lanýž letní.

  • 2.

    Parkování

    Parkovat na houbařském výletě můžete bez postihu jen na vyhrazených a označených parkovištích. Za jakýkoliv vjezd do lesa, byť na manipulační plochu lesníků, nebo za stání poblíž vjezdu na silnici můžete dostat pětitisícovou pokutu. A až stotisícovou pokutu, pokud to bude vnímáno jako správní delikt. A vůbec nemusí záležet na tom, jestli tam je či není závora nebo cedule zakazující vjezd.

     

    Prakticky je bezpečnější zaparkovat u krajnice, kde by vám pokuta neměla hrozit, pokud nejste do 5 metrů od křižovatky, nejedná se o dálnici nebo silnici I. třídy a od vašeho auta ke druhému okraji zbývají tři metry pro každý směr.

  • 3.

    Hluk

    V zákoně o lesích jasně stojí, že pokutu 5000 si zaslouží ten, kdo »ruší klid a ticho«. Otázkou je, jestli se to vztahuje i na volání, když se ztratíte od své houbařské skupiny, a jestli vás za to bude někdo popotahovat. Pokud ale chcete mít naprostou jistotu, držte v lese jazyk za zuby.

     

    Nepomůže vám, ani když budete křičet jen v místě, kde kvílejí motorové pily a jezdí hlučná lesní technika. Rušit ticho tam sice nebudete, ale stejná pokuta vám hrozí i za vstup do míst, kde probíhá těžba.

  • 4.

    Odpadky a oheň

    Máte neodolatelnou chuť na cigaretu? Pak ji okamžitě zaplašte. Houbařům kuřákům totiž hrozí až 15tisícová pokuta. Stejnou pokutu mohou dostat i ti, kteří v lese rozhazují odpadky, byť by šlo třeba jen o obal od sušenek.

  • 5.

    Psi

    Psy si na houbařský výlet raději neberte. Anebo pouze na vodítku. Bez vodítka se totiž nesmějí pohybovat v honitbě – a ty pokrývají významnou část celé republiky včetně polí a luk.

     

    Jinak vám hrozí pokuta až 30 tisíc korun a v krajním případě, pokud by nešlo o psa loveckého nebo ovčáckého plemene nebo psa záchranářského, slepeckého, zdravotnického či služebního, může takového psa myslivec i zastřelit.

     

    Video
    Video se připravuje ...

    Jaké jsou projevy otravy houbami a jak si zachránit život? Videohub

    Fotogalerie
    4 fotografie

     

     

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 17

rudy_hnis: Jen pokud přežiješ.

(05. 09. 2022 14:10)

rudy_hnis: My zloději stojíme pevně a neochvějně za svým vzorem soudruhem Babišem!
Kradem dobře, kradem rádi, jsme Babišovi kamarádi!
Přidej se k nám!
Čest práci!

(05. 09. 2022 14:01)

Radka Křížová: A je taky zákon o údržbě lesa? Za totace se dalo v lese chodit dnes to je jak v pralese pořádně se nedá udělat krok někde to vypadá , že tam lesníci nebyli desetiletí

(05. 09. 2022 10:19)

bullshit: Na póvl si došlápne kdejaký vohnout v uniformě. Hlavně aby došlápli na velezloděje a darebáky. Košík hub a parking na nějakém plácku je třeba tvrdě trestat ale hlavně nechte podvodné pobírače dotací a tuneláře v klidu...

(05. 09. 2022 08:40)

rumovapalice: Dobře jste to řekl pane Grúbr, já sice nemám takovou sílu na rozkopání držky nějaké drzé osobě, ale mám plnou kabelku těch nejhorších pepřových sprejů a při podezření na nekalé jednání vůči mé maličkosti, okamžitě a bez milosti stříkám.

(05. 09. 2022 07:58)
Zobrazit celou diskusi

Dnešní horoskopy