Nevídaná nadílka v Komárově: 200 pravých hřibů přímo na návsi!
Jihočeská obec Komárov se může pochlubit nejen pozoruhodnou venkovskou architekturou v podobě zděných statků ve stylu selského baroka, ale i každoroční nadílkou pravých hřibů. A to přímo na návsi, kde letos vyrostlo na 200 kousků!
Komárov ležící mezi Soběslaví a Bechyní je malá víska se 150 stálými obyvateli. A nedaleko odtud má chalupu náš čtenář Tomáš, který se svým synem Tobiášem na tuhle houbařskou nádheru v Komárově narazili, vše vyfotili a fotky nám poslali.
V roce 1995 byl Komárov vyhlášen za vesnickou památkovou rezervaci a soubor honosných statků přestavěných na začátku 19. století z původních dřevěných na zděné ve stylu selského baroka je velmi cenný a stojí za zhlédnutí.
U rybníka a kaple
Neméně zajímavou atrakcí se ale každoročně stává v houbařské sezoně bohatý výskyt pravých hřibů, které rostou přímo na návsi, v trávě pod šesti mohutnými lípami u malého rybníka a kaple z 19. století.
Jak nám řekli na místním úřadu, takovou nadílku hub jako letos tady ještě nazažili. Na návsi teď roste přes 200 kousků tohoto krále mezi jedlými houbami. Ve vsi je nepsaným pravidlem, že houby nikdo nesbírá a lidé si je jen fotografují. To platí vedle hřibů i pro další houby, které tady letos vyrostly, například některé druhy muchomůrek a holubinek.
Před pár dny se tady konala pouť a místní měli velké obavy, že návštěvníci nebudou respektovat pravidla a houby vysbírají, jak se už několikrát v minulosti stalo. Tentokrát, jak se Tomáš se synem přesvědčili, zůstala většina hub nedotčena, přestože návštěvníků přijelo do vsi opravdu hodně. Naštěstí většinou ctili pravidla a zvyklosti, jak to mají místní rádi.
„Sebrali jen pár kousků, bylo to v pohodě,“ řekli nám Komárovští. Asi nejznámější lokalitou, kde se hřiby nacházejí přímo v centru obce, jsou šumavské Stachy. Tam hřiby rostou na návsi v místě zrušené čerpací stanice, kam byla navezena nová zemina.
Místní každý rok houby, když se objeví, pečlivě označují cedulkami s čísly a datem, kdy který exemplář vyrostl. Na takovou evidenci prý nemají letos v Komárově při takové extrémní hřibové úrodě šanci. „To bychom nedělali nic jiného, než psali další a další cedulky,“ usmívali se v Komárově.
Hřib dubový
Vyhledávaná jedlá houba má klobouk široký 50 až 250 mm, v mládí polokulovitý, později klenutý, nakonec téměř plochý. Jeho barva je nejčastěji hnědá, okrově hnědá nebo šedohnědá. Třeň je nejprve soudkovitý, později kyjovitý až válcovitý.
Roste od května do listopadu v listnatých a smíšených lesích, remízkách, na hrázích rybníků, především pod duby, buky a lípami, vzácně i pod jehličnany. Občas bývá zaměňován za nejedlý tzv. hořčák, hřib žlučník, který má ale lupeny pod kloboukem bílé nebo narůžovělé a silně hořkou dužninu.
Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.