Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Dívali se na televizi, pak přišlo peklo: Jiřímu a Zdeňce nad hlavou proletěl kulový blesk!

Autor: lc - 
17. července 2022
05:00

Stačila vteřina či dvě, aby se Jiří (56) a Zdeňka (53) Škaloudovi z Radětic u Bechyně ocitli v ohrožení života. Do domu jim přímo nad hlavami vletěl kulový blesk, který v okamžiku rozmetal střechu, vyrazil dveře a pobořil stropy.

Na letošní květnovou noc, kdy seděli v obýváku a dívali se na televizi, manželé Škaloudovi jen tak nezapomenou. „Najednou neskutečná rána, tma a v té tmě jen záblesk. Byla to vteřina a my jsme seděli přímo pod tím,“ popisuje děsivou událost Zdeňka Škaloudová, která pracuje jako montážní dělnice.

Podle manželů domem proběhl kulový blesk a následky přírodního živlu byly obrovské. „Vyrvalo to kus stropu, dveře i s panty, poškodilo dvě místnosti, spadl lustr, elektroinstalace v celém domě je vypálená,“ vypočítává následky paní Zdeňka. „Ta rána byla hrozivá, až do rána jsme byli ohlušeni,“ vzpomíná na osudnou noc.

Dům bez střechy

Když vyšli před dům, zjistili, že jsou bez střechy. „Všechny tašky byly rozstřelené ve dvoře a širokém okolí,“ popisuje Zdeňka. Neštěstí nezabránil ani hromosvod. „Je to starší dům, který jsme koupili před šestnácti lety a opravovali ho. Bohužel ani hromosvod nepomohl,“ líčí paní majitelka.

Hned ráno se u domu sešli snad všichni obyvatelé vesnice a hasiči a pomáhali rodině vyklízet půdu a zakrývat střechu plachtami. Vnitřek domu už se rekonstruuje svépomocí, nové stropy, krovy a střechu bude dělat firma.

Dům byl podle informací rodiny pojištěný, i tak budou ale náklady na opravy obrovské. Pro rodinu proto vznikla sbírka na dobročinné platformě Donio. Peníze budou použity na vnitřní rekonstrukci domu a na nové vybavení.

Když pojištění nestačí

Pro případ podobné pohromy nestačí spoléhat na pojištění uzavřené před mnoha lety. Vzhledem k rostoucím cenám je dobré zkontrolovat pojistné částky, abyste nezjistili, že zajištění, které si platíte, škody nepokryje. U své pojišťovny se ptejte na tzv. indexaci.

Co je kulový blesk?

„Kulový blesk je přírodní atmosférický jev, jehož výskyt je obvykle vázán na bouřkové počasí. Většinou bývá popisován jako koule o průměru 10 až 20 cm, oranžové, červené nebo žluté barvy,“ uvedla už dříve pro Blesk.cz meteoroložka Dagmar Honsová.

„V Česku se kulový blesk vyskytne tak jednou za dva roky s tím, že nemůžeme 100% tvrdit, že se o kulový blesk jednalo a nebyl to např. pouze zpětný výboj rozvětveného blesku,“ upřesnila Honsová.

 Mohl to být i ničivý CG+ výboj?

Podle odborníka na meteorologické jevy Filipa Petržílka, který patří mezi takzvané lovce bouřek, se mohlo jednat i o velmi ničivý CG+ blesk. „Může strhnout fasádu, založit požár, strhnout tašky a zničit elektroinstalaci v domě. Lidé ho pak mohou zaměnit za kulový blesk,“ vysvětluje odborník.

 

Video  Obloha před bouří nad Dobřany na Plzeňsku  - Čtenářka Blesku
Video se připravuje ...

bullshit ( 17. července 2022 11:55 )

Manowar ( 17. července 2022 05:21 )

Tak kdy se to objeví na ČT,jak to rozbili rusové.

Zobrazit celou diskusi