Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Chorvatsko bojuje s medúzami! Nejčastější výskyt hlásí na Istrii

Autor: pma - 
17. července 2022
12:15

Mnoho českých turistů volí za cílovou destinaci své letní dovolené Chorvatsko. Tam ale teď čím dál častěji bojují s medúzami. Ty mohou být při kontaktu s člověkem velmi nepříjemné. Nejčastěji se aktuálně objevují zejména u pobřeží Istrie.

Čím dál častěji si turisté, ale i místní v Chorvatsku stěžují na to, že se v blízkosti pobřeží objevují nebezpečné medúzy. Nejčastěji se živočichové vyskytují v oblasti oblíbené Istrie, kam ročně míří tisíce Čechů.

Nebezpečí číhá na nepozorné plavce

Podle chorvatského deníku Dnevnik.hr od 1. do 8. července experti přijali celkem 21 hlášení o výskytu medúz. Nejčastějším typem, který byl nahlášen celkem šestnáctkrát, jsou medúzy kompasové. Dále se pak v oblasti vyskytují tvorové přezdívaní jako „mořský ořech“ nebo talířovka ušatá. Na základě pozorování tak Centrum pro mořský výzkum v Rovinji připravilo mapy, kde se v oblasti objevují konkrétní druhy medúz. I nadále pak výzkumné centrum vybízí veřejnost, aby ho informovala o všech spatřených medúzách.

Odborníci upozorňují na to, že medúzy jsou velmi nebezpečné například pro neopatrné plavce, kteří si jich ve vodě nevšimnou. Tento živočich totiž může člověka velmi ošklivě popálit.  

Balená voda vše jen zhorší!

„V případě bodnutí místo opláchněte mořskou vodou a zbylou tkáň medúzy opatrně odstraňte pinzetou. Oplachování kohoutkem nebo balenou vodou a škrábání bodnutí jen zhorší,“ doporučují chorvatští odborníci. Jedním dechem ale dodávají, že člověk může poranit i téměř umírající medúza.

„Často jim chybí části těla nebo jsou k nepoznání v důsledku rozkladu (stárnutí). I takové medúzy se však mohou při vyrušení spálit, proto se vyvarujte kontaktu s nimi,“ varuje závěrem Centrum pro mořský výzkum v Rovinji.

Video  Na co si dát pozor během dovolené v Chorvatsku  - Videohub
Video se připravuje ...

SPOLU do kanálu ( 18. července 2022 06:57 )

Poslední lahůdkou toho nepříliš čistotného národa je anthrax.

BobyNo1 ( 17. července 2022 20:26 )

Tak, tak. Ta dnešní Jugoška, to už není ono.

Tara-Tara ( 17. července 2022 16:05 )

požáry, fekálie v moři, nějaká epidemie zase....no jasně...bez Chorvatska vy to prostě nebylo ono...přijít o fůru peněz a přivézt si ještě problémy

zlymikes ( 17. července 2022 12:53 )

Žraloci, medúzy , drahota - už vím proč mám raději naši krajinu.

Zobrazit celou diskusi