Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Masivní požár u chorvatského letoviska! Na místě jsou i Češi, lidi evakuovali na lodích

Aktualizováno -
14. července 2022
19:12
Autor: ČTK, Mii, mav, shp - 
13. července 2022
20:50

Při velkém požáru nedaleko chorvatského města Šibenik se lidé museli evakuovat z oblíbených turistických letovisek Zaton a Raslina nedaleko Šibeniku. Podle příspěvků na sociálních sítích jsou na místě i Češi, některým se podařilo požár zachytit na fotografiích.

Požár vypukl ve středu před polednem u archeologického naleziště Velika Mrdakovica, odkud se rychle rozšířil lesním porostem k obcím Zaton a Raslina. Z obou turisty oblíbených letovisek musejí být lidé odváženi na člunech přes Šibenický záliv, respektive Prokljanské jezero v ústí řeky Krky.

„Ženy a děti se evakuují, ale muži zůstávají hasit ohnivý živel,“ uvedl podle deníku Jutarnji list šéf šibenického štábu civilní ochrany Danijel Mileta. „Pokud jde o ohrožení obyvatelstva, situace v posledních deseti letech nikdy nebyla horší,“ dodal. Na místo dorazil i premiér Andrej Plenković s pár ministry.

Češi: Nepříjemné, ale zatím žádná panika

„Jsem tu sama s dětmi, takže mám samozřejmě obavy. Zatím ale vše funguje. Nikdo nepanikaří. Kouř jde směrem na Šibenik. Doufám, že se nijak zásadně neobrátí směr větru. Celý den létají hasičská letadla,“ řekla Blesk.cz svědkyně Vendula Novotná, která se aktuálně nachází ve městě Vodice.

„Máme tady veselo,“ konstatuje Češka Petra v chorvatské skupině na facebooku, která byla požáru svědkem. „Při cestě zpět jsme se znepokojením pozorovali požár, který vypukl jen o několik desítek kilometrů od nás. Letadla létají těsně nad hlavami a blízko pláže nabírají vodu. Je to nepříjemná situace,“ popisuje další Češka, jež dnes podnikla výlet do Šibeniku. Jak ale říká, lidé oheň až tolik neřešili a pokračovali převážně v ležení na pláži.

„Jsme u Splitu v Kasteli a jsme též v kouři, ale takovém tom rozfoukaném už. Ale je cítit, jak někde hoří dřevo, jde to odněkud z vrchu, směr od Šibeniku,“ píše též Češka Marcela.

Požár se nijak nedotknul klientů CK Travel Family, se kterou do Chorvatska odjede každoročně nejvíce Čechů. CK je podle své ředitelky Blanky Hrubé ale stále v kontaktu se svými delegáty na místě. V letoviscích Zaton a Raslina nemá zákazníky ani CK Čedok.

Nejblíže ubytovaní jsou ve městě Vodice, kde je ale podle mluvčí CK Kateřiny Pavlíkové vše pod kontrolou a lidé pokračují v rekreaci bez omezení. „Pokud by se situace změnila, jsou klienti v kontaktu s delegátkou a aktuální informace předává i hotelový personál a bezpečnostní složky,“ dodala.

Shořelo už přes 20 domů

S plameny bojovalo na 300 hasičů s 54 vozidly, armáda vyslala na pomoc přes 50 vojáků. V akci byla i čtyři hasicí letadla, jenže kvůli turbulencím mají se zásahy potíže. V Zatonu zachvátily plameny střechy několika domů, místního kostela a hasičské zbrojnice.

„Sledoval jsem oheň. A když jsem si uvědomil, že na tváři cítím žár z ohně, zavolal jsem děti a manželku a odešel, protože jsem věděl, že se nemám jak bránit. Foukalo od jihozápadu, přímo k domu,“ popsal pro RTL Šimun Bratim ze Zatonu. „Hasiči mi oznámili, že vše kolem je spálené, ale dům byl ubráněn. Ostatně tady hoří každý rok.“

Podle hasičů je letošní požár nejhorší za desítky let. Shořelo přes dvacet domů. Lehce se zranil jeden šibenický hasič, o jiných újmách chorvatské servery nehovoří.

„Požár za Šibenikem a Vodicemi při pohledu z Bila u Primoštenu. Severovýchodní vítr nese dým a popel směrem k moři a ostrovům a zdá se, že bríza je nenechá rychle sestoupit,“ tweetoval meteorolog Izidor Pelajić. „Kouř vidí i satelity z výšky 36 000 km.“

„Situace je pořád těžká, máme před sebou dlouhou noc,“ řekl večer šéf zatonských hasičů Boris Dukić portálu Šibenik.in. „Bráníme domy, oheň se vplížil mezi ně, a sledujeme, zda se zvedne vítr.“ I až oheň uhasí, další tři, čtyři dny ještě budou muset místo hlídat.

Lesní požáry jsou v Chorvatsku v době letních měsíců běžným jevem. V současné době jim nahrává dlouho trvající sucho, které postihlo prakticky celou jižní Evropu. Jen o minulém víkendu zničil požár nedaleko města Pula na Istrijském poloostrově 40 hektarů porostu.

Video  Na co si dát pozor během dovolené v Chorvatsku  - Videohub
Video se připravuje ...

brano34 ( 14. července 2022 18:29 )

Vymýtit požáry a terorismus psychopatických a zdrogovaných vojáků Ruské federace se už brzy podaří.

kozinozka ( 14. července 2022 13:42 )

člověk nemá jezdit k nejbližšímu moři, a taky k nejbližšímu lékaři, jelikož bývají i lepší možnosti, jen nebýt líný.

krapotkin ( 14. července 2022 10:50 )

A kde je Gréta se svojí uhlíkovou stopou ? Že by přiletěla (měla by spíš přijít ekologicky - pěšky) pomoci hasit ? To ne, co. Žvanění jí jde líp, než někde máknout, a hlavně poctivá práce tolik nesype.

frantacizek ( 14. července 2022 02:23 )

teď jsme se o tom ještě bavili v baru...jak ne covid, tak žralok, jak ne žralok, tak uhoří.. příště jim doporučím Slapy

frantacizek ( 14. července 2022 02:19 )

pr..del není sprosté

Zobrazit celou diskusi