Sírovec je dřevokazná houba, takže ho najdete na kmenech stromů. Díky jeho výrazné barvě je prakticky nemožné ho přehlédnout. Už zdálky žlutě svítí. A roste právě nyní. Mladé sírovce objevil mykolog Dalibor Marounek na Roudnicku přímo u Labe na staré vrbě. A to je podle něj ideální strom, z něhož lze sírovce sklízet.

„Potože vrba obsahuje až 70 procent vody, je z ní sírovec velmi kvalitní a měkký. Chuťově pak není tak nakyslý,“ vysvětluje mykolog. Sírovce se sbírají pouze mladé, starší plodnice už jsou příliš tuhé. A jak to poznáte? Do mladého sírovce zajede nůž jako do másla. Pokud musíte tlačit, je houba už příliš stará.

Pečenáče ze sírovce

POTŘEBUJETE: ✔ houby ✔ vaše oblíbené koření ✔ mouku ✔ vajíčko ✔ strouhanku ✔ cibuli

POSTUP: Sírovec nakrájíme na asi centimetrové plátky, vložíme do hrnce s vodou. Přidáme koření podle chuti a vaříme doměkka. Houby pak necháme okapat a osmažíme v klasickém trojobalu. Vychlazené plníme do skleniček, proložíme kousky cibule. Zalijeme vychladlým lákem a necháme chvíli odstát, dokud se lák nevsákne do řízků. Znovu dolijeme, aby byly řízky ponořené, zatáhneme víčka a sterilujeme 20 minut při 90 °C.

 

Video
Video se připravuje ...

Tipy na červnové výlety Videohub

Fotogalerie
4 fotografie