Sírovec žlutooranžový roste na kmenech listnatých stromů a podle zkušených houbařů jeho chuť připomíná drůbeží maso. „V Anglii mu říkají stromové kuře. Opravdu má chuť podobnou kuřecímu masu,“ vysvětluje Viktor Chodera.
Nejlepší je z vrby
Chuť houby se také odvíjí od dřeviny, na které roste, nejlepší je údajně z vrby. Sbírat se mají pouze měkké a šťavnaté plodnice, staré už jsou tuhé a nezměknou. Na sušení se však jako jedna z mála hub vůbec nehodí. Skladovat ho můžete v lednici, kde zakrytý vlhkou utěrkou vydrží i tři dny, aniž by začal schnout a dřevnatět.
Recept na řízek
Mezi oblíbené úpravy patří sírovec na kari s rýží, matjesy nebo právě jako řízek, jak si ho připravil i Viktor. „Sírovec doma omyji, dám do nádoby a zaliji mlékem. Někdo to nechává přes noc, ale stačí tak tři hodiny. Pak jej dám vařit na 15 minut s masoxem. Scedím, nechám okapat a vychladnout. Osolím a obalím v trojobalu a usmažím. Je to vážně dobrota,“ slibuje zkušený houbař. Více o zajímavé jarní houbě najdete ZDE.
Jak správně vytáhnout klíště Videohub