Jiří Dubec je zapáleným houbařem a znalcem přírody, proto není divu, že houbaří po celý rok. Naposledy si z lesa přinesl velký koš smržů, které platí za lahodnou houbu. O několik dní dříve přitom našel spolu s přáteli koše hned tři! A užil si letos i nálezy jarních kačenek českých. Ty už ale končí. „Kačenky už najdete jen v horských oblastech, jinak už je po nich. Letos jich však bylo nejméně, co si pamatuji,“ přiznává.

Musí zapršet

A jaká bude podle houbového znalce letošní sezóna smržů? „Smrži jsou místy v plném proudu, jinde teprve začínají. Mají hezky nasazeno, pokud ovšem nesprchne, bude po nich. Loňská sezóna se však asi překonat nedá, to jich rostlo snad vůbec nejvíc v historii,“ vidí Jiří situaci realisticky.

Smrži jsou chutné houby, které znalci doporučují rozříznout na dvě půlky a naplnit například masem, spíchnout párátkem a dusit. Zajímavá je i jejich tržní cena. „Po lanýžích je to nejcennější tržní houba. V některých letech se cena dokázala vyšplhat i na víc než tisíc korun za kilo,“ prozradil pro Blesk.cz už dříve mykolog Jaroslav Malý.

Jak smrže poznat?

Neznalí je zaměňují za kačenky české, znalí se nespletou. Ví, že mají žebernatý klobouk. „Mají v klobouku dolíčky, připomíná to včelí plást,“ popisuje mykolog Malý a vysvětluje, kde smrže najít. „Když má člověk zkušenosti, tak by je měl objevit. Vyrůstají převážně pod jasany, při okrajích lesů. Výskyt je spíše krajový, někde jsou lokality vzácnější,“ uznává Malý.

A růst začíná i další oblíbená houba, čirůvka májovka. Podívejte se, kde ji a další jarní houby najdete.

 

Video
Video se připravuje ...

Kamery v přímém přenosu zachytily houbařku, která hříbek sebrala. mall.TV

Fotogalerie
8 fotografií