„Tak jsem si dnes dopřál procházku pro pár smrkových větviček, když tu najednou na mne ze sněhu vykoukne praváček,“ pochlubil se na sociální síti.  Jeho nečekaný úlovek zaujal stovky dalších houbařů, kteří ani nechtěli věřit, že hřib je pravý.  

Že by byl hřib přemrzlý a nedal se jíst, se pan Miroslav nebál, hříbek ale skončil v mrazáku. „ Krasavce jsem schoval na památku a pro ukázku vnoučatům do mrazničky, přestože po příjezdu domů a odkrojení konce nožky byl podle mého názoru a houbařských znalostí zcela zdravý a vhodný ke konzumaci,“ popsal s úsměvem pro Blesk.cz.

Hřibovité houby s prvními mrazy podle mykologa Dalibora Marounka končí. A sbírat je většinou není bezpečné. „Přemrzlá houba je jako shnilé maso, rozkládají se v ní bílkoviny a působí to otravy,“ vysvětlil Marounek.  Taková houba je poznat už od pohledu, nemá žluté rourky, ale je nahnědlá, skvrnitá a dá se odhalit i po čichu. „Zkrátka zapáchá,“ popsal mykolog s tím, že hřiby, které houbaři v lese po mrazech nacházejí, jsou už většinou jen staré plodnice.

A jak je to v případě, že houba prošla mrazem jen jednou? „Pokud jednou projde mrazem, „zvoní“ vám v košíku, ale ještě nerozmrzla a vypadá v pořádku, tak to nevadí,“ upřesňuje Marounek.

Právě teď si z lesa můžete odnést typicky podzimní a zimní houby, jako je hlíva ústřičná, penízovka sametonohá nebo ucho jidášovo. Posledním jmenovaným nevadí ani teploty do mínus pěti stupňů. Chcete vědět, které další druhy hub si při zimním houbaření můžete užít? Podívejte se ZDE.

VIDEO recept: Vepřové maso na houbách

Video
Video se připravuje ...

Vepřové maso na houbách Videohub/recepty

Fotogalerie
11 fotografií