Pět nejlepších nápojů do mrazivého počasí: Bílá čokoláda, Hot Toddy s whiskey nebo pomerančový punč
-
V mrazivých dnech, které nás právě čekají, je důležité neprochladnout. Kromě dobře zvoleného oblečení jsou skvělou prevencí před nachlazením i lahodné horké nápoje. Přinášíme 5 nejlepších, které vás zahřejí na těle i pohladí po duši...
- 1.
Bílá horká čokoláda
POTŘEBUJETE: ✔ 400 ml mléka ✔ 200 g bílé čokolády ✔ 300 ml smetany ke šlehání (33%) ✔ 1 vanilkový lusk
POSTUP: Mléko zahřejte a vyškrábněte do něj vanilkový lusk. Přidejte nalámanou bílou čokoládu. Nechte rozpustit. Poté přilijte 100 ml smetany, prohřejte a rozlejte do 2 hrníčků. Navrch dejte šlehačku vyšlehanou ze zbylé smetany.
- 2.
Dýňové latte
POTŘEBUJETE: ✔ 1 hrnek dýňového pyré ✔ 4 hrnky plnotučného mléka ✔ ½ hrnku třtinového cukru ✔ 1 lžičku skořice ✔ ¼ lžičky mletého muškátového oříšku ✔ 1 lžíci vanilkového extraktu ✔ 4 hotová espressa ✔ šlehačku ✔ skořici k podávání
POSTUP: Smíchejte pyré, skořici a muškátový oříšek. Přendejte do kastrůlku a promíchejte s mlékem, cukrem a vanilkovým exktraktem. Povařte (ale nenechte přejít varem) a přitom směs šlehejte ručním šlehačem. Poté rozmixujte ponorným mixérem dohladka. Dýňovou směs rozlijte do 4 vyšších sklenic na latté. Do každé vlijte hotové espresso a ozdobte šlehačkou a poprašte skořicí.
- 3.
Svařený jablečný mošt
POTŘEBUJETE: ✔ 800 ml jablečného moštu ✔ 1 celou skořici ✔ 4 hřebíčky ✔ 2 cm čerstvého zázvoru ✔ 2 sáčky černého čaje ✔ citron a jablko na podávání
POSTUP: Mošt nalijte do hrnce, přidejte skořici a hřebíček. Zázvor oloupejte a nakrájejte na tenké plátky a přidejte do moštu. Přiveďte k varu a nechte vařit 2 minuty. Poté odstavte. Do moštu ponořte pytlíky s čajem a nechte 3 minuty louhovat. Poté vyndejte a svařený mošť sceďte. Rozlejte do čtyř hrnků a podávejte s citronem a kouskem čerstvého jablka.
- 4.
Hot Toddy
POTŘEBUJETE: ✔ 1 ½ hrnku vody ✔ 90 ml whiskey ✔ 4 – 6 lžiček medu ✔ 4 – 6 lžiček citronové šťávy ✔ 2 kolečka citronu a 2 celé skořice na podávání
POSTUP: V kastrůlku přiveďte vodu k varu, přelijte ji do dvou hrnků. Do každého přidejte 45 ml whiskey a dle chuti přimíchejte med a citron. Každý hrnek ozdobte kolečkem citronu a celou skořicí.
- 5.
Pomerančový punč se zázvorem
POTŘEBUJETE: ✔ 20 ml vody ✔ 1 sáček černého čaje ✔ 2cm kousek zázvoru ✔ 800 ml pomerančového džusu ✔ 4 lžíce medu ✔ 1 pomeranč ✔ badyán a hřebíček na podávání
POSTUP: Zázvor oloupejte a nakrájejte na tenké plátky, vodu přiveďte k varu a nechte v ní 3 minuty louhovat sáček s čajem. Poté přilijte pomerančový džus a znovu směs přiveďte k varu. Vmíchejte med, přidejte zázvor a nechte 3 minuty prohřát. Do 4 vyšších sklenic s tlustým sklem dejte plátky pomeranče a zalijte punčem a dozdobte hvězdičkou badyánu a hřebíčkem.
Vyzkoušejte také hrnkový recept na palačinky:
VideoVideo se připravuje ...Hrnkový recept na palačinky Videohub