Takovéhle úlovky jsou v regionu ale zatím jen ojedinělé. Jde o štěstí. „Jsme nadšenci. Dělá nám to potěšení. Byli jsme v katastru Žítkové. Za dvě hodiny jsme v sobotu nasbírali 150 a v neděli 190 praváků. Křemenáčů bylo ještě víc,“ popsala paní Dagmar, která pracuje jako ředitelka Speciální školy v Bojkovicích.

Nádhera, jakou donesli s manželem Vratislavem (52) a dcerou Emily (11), byla vykoupena litry potu. Zpočátku si mysleli, že moc úspěšní nebudou. „Bylo velice dusno, vysoká vlhkost. Byli jsme úplně propocení. V neděli jsme všechny praváky našli na jednom místě. Na ploše o něco menší jak fotbalové hřiště. Rostou ale jen v listnatém lese,“ pokračovala houbařka. Její rodiče pak s láskou úrodu čistí a něco dobrého ukuchtí.

„Já je nezpracovávám. Ušetřím tak čas, abych mohla zase do lesa,“ dodala. A co budou dělat Špalkovi s tolika hříbky? „Rozdáme je po rodině a místním seniorkám, které už do lesa vzhledem k věku nemohou. Mají z toho obrovskou radost a to nás těší,“ přiblížila Dagmar.

Stovku hříbků ukryl v lese

Houbový půst je prolomen také na severní Moravě. Když dal Petr Konečný snímek se 101 hřiby na sociální síť, lidé se ho ptali, zda je na Ukrajině. „Nasbírali jsme je na Novojičínsku. Další přibližně stovku praváků jsem na místě nechal, protože byly malinké,“ popíchl všechny.

Fotogalerie
7 fotografií

Kamery v přímém přenosu zachytily veverku houbařku, která hříbek sebrala.

Video
Video se připravuje ...

Kamery v přímém přenosu zachytily houbařku, která hříbek sebrala. mall.TV