Vystavit několik plných košů, nebo dokonce přepravku s hříbky na sociální síti, je pořádné riziko. Na pyšného houbaře se totiž snese velké množství nesouhlasných komentářů. „Je to jen plundrování našich lesů, kdokoliv nesbírá pro svou potřebu, je terorista našich lesů,“ zlobí se jeden z diskutujících.

Jiná žena nadšeného houbaře brání. „Užijte si je, houby miluju a ráda je sbírám, suším, zavařím, mrazím a závistivci, ať jdou do háje,“ vzkazuje houbařka. „Ráda sbírám houby, ale vždy s mírou. Nenosím plné koše, ale to, co zkonzumujeme. A ty hřibky, které už jsou starší, nechávám v lese," přidává se další komentující.

Mnozí rozčílení houbaři argumentují tím, že sběrem hub ve velkém množství přijde o potravu lesní zvěř a někteří volají i po restrikcích. Co si o tom myslí mykologové?

Zvěř nebude mít co žrát?

„Nemyslím, si, že houby jsou primární obživa lesní zvěře. Jsou součástí jejich potravy, ale vzhledem k tomu, že těch hub, které se nesbírají, vůči houbám, které se sbírají, je devadesát procent, tak tento argument nemá příliš opodstatnění,“ soudí mykolog Michal Mikšík.

Ačkoli houbaři mnohdy argumentují tím, že nesbírají jen pro svou potřebu, ale velkou část hub rozdají sousedům nebo lidem, kteří se do lesa už nedostanou, diskutující tomu často nevěří a podezírají je z prodeje hub. „Taky sbírám a často houby daruju. Pokud člověk ví, že houby rozdá nebo spotřebuje, je všechno v pořádku,“ komentuje to Mikšík, který zmínil u českých houbařů přímo loveckou vášeň.

 „Lidé by si měli odnést jen tolik, kolik potřebují. Spíše se ale nedokáží ovládnout a seberou všechno. Jsou v takovém zápalu, že je nenapadne, že by něco mohli nechat i dalším,“ popisuje mykolog s tím, že v Česku žádná regulace sběru hub není.

Neodsuzoval bych to

Svůj názor řekl Blesk.cz také mykolog a fotograf Jaroslav Malý. „Když jsem byl mladší, tak jsem houby také prodával. Dnes už nemám problém tam ty houby nechat i pro ostatní. Ale vím, že někteří mají v sobě sběratelskou vášeň. Pokud houbaři ví, že houbami někoho potěší, tak bych ty plné koše neodsuzoval,“ říká Malý.

V některých zemích ovšem situace vypadá jinak. Limity při sběru hub jsou v Rakousku, Itálii, Francii či třeba ve Švýcarsku. „Švýcarsko je v tomhle nejpřísnější. Pokud si dobře pamatuji, nesmí se tam chodit na houby v některé dny, jsou tam limity na množství a v některých lesích je dokonce úplný zákaz sběru. Mají tam opravdu přísnou a pečlivou kontrolu a dávají za to vysoké pokuty,“ popisuje mykolog Mikšík s tím, že u nás by něco takového nikdy neprošlo.

Tričko nechte na sobě

Mikšík také poradil, jak by správné houbaření mělo podle něj vypadat. „Vezměte si do lesa jen košík a odneste si košík. Nesvlékejte kvůli nim trička a další oblečení. A nesbírejte staré houby, které napomáhají dalšímu množení a které navíc stejně z devadesáti procent doma vykrájíte a vyhodíte, protože jsou červivé,“ uzavírá mykolog.

Svůj postřeh přidal i jeho kolega Jaroslav Malý. „Základem je chovat se v lese slušně a neničit podhoubí. Mám kousek od Bechyně krásnou lokalitu, teď jsem tam přišel a byl jsem v šoku. Mladí tam asi měli piknik, všude plechovky od konzerv, pivo, několik krabiček cigaret, láhve od limonády. Je to všechno o lidech,“ dodává Malý.

Fotogalerie
17 fotografií

Video
Video se připravuje ...

Kamery v přímém přenosu zachytily houbařku, která hříbek sebrala. mall.TV