Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Odborníci na telefonu vyvrací novou fámu: Stát pomáhá Čechům! Ne jen Ukrajincům...

/
  • 4. dubna 2022 ● 05:00

    Lidé mají strach. Rostoucí ceny, šílenství okolo energií, válečný konflikt za humny a vlna uprchlíků vyvolávají pocit, že problémy »normálních« lidí nikoho nezajímají. Opak je ale pravda! Žádné dávky se neruší, a protože se v některých případech změkčila pravidla, dosáhne na ně více potřebných.

    Podpora státu zaměřená na uprchlíky se stává předmětem nejrůznějších fám a spekulací. Objevily se dokonce i zprávy, že úřad práce kvůli náporu uprchlíků přestal pomáhat českým žadatelům.

     

    Podle mluvčí Úřadu práce ČR Kateřiny Beránkové je to ale nesmysl. „Úřad práce ČR se od těchto fám distancuje. Veškeré své služby klientům poskytuje, a to jak v oblasti nepojistných sociálních dávek, tak v oblasti zaměstnanosti,“ zdůraznila.

     

    Musíte se zeptat!

     

    Český stát nabízí lidem v těžkých životních situací pomocnou ruku. Ale stále platí, že peníze nikdo sám od sebe nenabídne a pomoc dostane jen ten, kdo si o ni požádá. Na tom nic nezměnil covid, ani válka na Ukrajině. Dávek je ale celá řada a lidé si sami musí zjistit, nač mají nárok.

     

    Abyste v dávkách nezabloudili, nabízí pomoc Odborníci na telefonu. Každé dubnové úterý od 10 do 12 hodin přijde pomoc po telefonu.  Podívejte se, komu můžete volat.

  • 1.

    Rodičovský příspěvek: 300 tisíc korun

    Rodičovský příspěvek vyplácí stát všem bez ohledu na předchozí zaměstnání nebo výši výdělků. Podmínkou je trvalý pobyt a bydliště, tj. veškeré vazby rodiče i dítěte v Česku. Rodič na něj má nárok po skončení peněžité pomoci v mateřství. Pokud nesplní podmínky pro nárok na »mateřskou« (např. studenti či nezaměstnaní), získá rodičovský příspěvek hned od narození dítěte na základě podané žádosti. Celkem jde získat 300 000 Kč a brát je až do 4 let věku dítěte.

     

    ● Částku 300 000 Kč (450 000 Kč pro vícerčata) nejde vybrat najednou, vyplácí se měsíčně.

     

    ● Bere se jen na nejmladší dítě v rodině.

     

    ● Výši měsíční částky si rodiče můžou zvolit (a jednou za tři měsíce změnit).

     

    ● Rodiče, kteří pobírají rodičovskou hned od narození dítěte, mohou čerpat rodičovský příspěvek maximálně ve výši 10 000 Kč (u vícerčat 15 000 Kč) měsíčně.

     

    Rodič, který pobírá příspěvek, může pracovat. Nikdo nesleduje ani výši jeho výdělku, ani počet odpracovaných hodin.

     

    Doplatek při narození dalšího dítěte

     

    Výhodnější pravidla platí od loňska pro rodiny, kterým se během čerpání rodičovského příspěvku narodí další dítě. O nevyčerpané peníze nepřijdou, dostanou je zhruba měsíc po nahlášení narození dalšího dítěte.

  • 2.

    Příspěvek na bydlení: Víc peněz pro víc lidí

    Získat měsíčně až tisíce korun navíc je možné díky příspěvku na bydlení. Jeho prostřednictvím stát pomáhá s placením všech služeb spojených s bydlením. Nově na něj dosáhne mnohem víc domácností, které mají problém s penězi.

     

    Co se změnilo: ● zvýšily se tzv. normativy na bydlení. Ty jsou rozhodující pro stanovení maximální výše skutečně uhrazených nákladů.

     

    ● už není nutné mít v bytě nebo domě trvalé bydliště

     

    ● o příspěvek na bydlení je možné žádat i v případě, že celoročně žijete třeba na chatě

     

    ● je možné žádat, i pokud bydlíte v podnájmu.

    8 nejdůležitějších věcí

    Na dávku dosáhnete, pokud 30 % (v Praze 35 %) vašich příjmů nestačí k placení nákladů na bydlení. 

     

    Do nákladů na bydlení se započítávají především náklady na zálohy za vodu, plyn a elektřinu a za dodávku tepla, teplé vody, odvoz komunálního odpadu, náklady za  pevná paliva atd.

     

    Vše se řídí tzv. normativními náklady, které stanoví, jaká výše uhrazených nákladů vám bude skutečně započtena. Zjednodušeně, i když máte malý příjem a vysoký nájem, dostanete jen rozdíl mezi normativními náklady na bydlení a svým čistým příjmem vynásobeným koeficientem 0,30 (v Praze 0,35).

     

    Do příjmů (prokazují se vždy za předchozí kalendářní čtvrtletí) se započítává plat nebo mzda, všechny druhy důchodů, výživné, rodičovský příspěvek, mateřská, nemocenská, přídavky na děti, alimenty i podpora v nezaměstnanosti.

     

    Záleží nejen na příjmu žadatele, ale i všech, kteří v bytě společně bydlí.

     

    Žádat můžete, ať žijete ve vlastním bytě, v rodinném domě, v nájmu, podnájmu nebo na chatě, či máte v bytě zaručeno věcné břemeno užívání.

     

    Náklady na bydlení musíte pravidelně čtvrtletně dokládat např. výpisem z účtu, složenkou, potvrzením od pronajímatele atd. Zálohy se započítávají, i když jsou za delší období než čtvrtletí. V případě přeplatku se náklady na bydlení o něj sníží. 

     

    U nájemního bydlení se započítává nájem, náklady a služby související s užíváním bytu. U družstevního a vlastního bydlení se místo nájemného počítá se srovnatelnými náklady, které se řídí počtem osob v bytě.

  • 3.

    Podpora v nezaměstnanosti: Kolik maximálně dostanete?

    Při propuštění z práce nabízí stát pomoc prostřednictvím podpory v nezaměstnanosti. Nemá na ni ale nárok každý, kdo ztratil práci.

     

    ✔ Nárok mají jen lidé, kteří za poslední dva roky odpracovali minimálně 12 měsíců, během kterých platili důchodové pojištění. Kdo nemá »odpracováno«, podporu nedostane.

     

    ✔ V případě výpovědi s několikaměsíčním odstupným přijde podpora až po jeho vyčerpání. Např. při výpovědi k 31. březnu a dvouměsíčnímu odstupnému je nárok na podporu až od června.

     

    Výše podpory má svůj strop. Maximálně je letos možné dostat 21 488 Kč.

     

    Rozhoduje výdělek i věk

     

    Jak dlouho budete podporu pobírat, závisí na vašem věku. Výše podpory se pak odvíjí od vašeho průměrného čistého výdělku.

    Jak dlouho budete podporu brát

     

    ● do 50 let – 5 měsíců

    ● nad 50 do 55 let – 8 měsíců

    ● nad 55 let věku – 11 měsíců.

     

    Kolik peněz dostanete

     

    ● první dva měsíce – 65 %

    ● další dva měsíce – 50 %

    ● zbývající dobu 45 %

     

    Při výpovědi tzv. dohodou, nebo když ji dáte sami, budete mít po celou podpůrčí dobu (dobu, po kterou máte nárok na podporu) jen 45 % svého výdělku.

  • 4.

    Komu pomůže příspěvek na péči

    Lidem, kteří kvůli nemoci, vážnému úrazu nebo vysokému věku potřebují pomoci se základními životními potřebami, ulehčuje život příspěvek na péči. O peníze může žádat každý, kdo je závislý na péči druhých, a z příspěvku si pak zaplatit potřebnou pomoc. Nepříznivý zdravotní stav musí trvat minimálně jeden rok nebo se během roku nepředpokládá jeho zlepšení.

     

    ● O příspěvek si žádá přímo člověk, který pomoc potřebuje. Pokud si není schopen sám požádat, žádá o něj na základě plné moci jeho zástupce. To může být třeba jeho manžel(ka), syn nebo dcera apod.

     

    ● Vyplácená finanční částka se odvíjí podle stupně závislosti, tedy toho, co všechno nemocný sám nezvládne a s čím potřebuje pomoc druhých (např. sám se umýt, ohřát si jídlo, pohybovat se apod.).

     

    ● Peníze slouží k uhrazení potřebných služeb (např. asistenta sociální péče, pečovatelské služby apod.), ale je možné si zaplatit pomoc blízkých i sousedů.

     

    ● Žadatele si stát ale »prověří«. Sociální pracovník přímo na místě zjišťuje, jak je žadatel schopen fungovat ve svém přirozeném prostředí, v jakých podmínkách žije, kdo mu s čím pomáhá.

     

    ● Zdravotní stav a stupeň závislosti pak posuzuje také posudkový lékař z ČSSZ na základě lékařských zpráv a záznamu ze sociálního šetření

    Jak vysoký je příspěvek na péči

     

    Výše příspěvku se liší podle věku a toho, jak moc je člověk odkázaný na pomoc druhých.

     

    Stupeň závislosti 

    I. Lehká závislost 3300 Kč/880 Kč

    II. Středně těžká závislost 6600 Kč/4400 Kč

    III. Těžká závislost 13 900 Kč/12 800 Kč

    IV. Úplná závislost 19 200 Kč/19 200 Kč

  • 5.

    Dávky hmotné nouze: Peníze pro nejpotřebnější

    Lidem, kteří spadli na finanční dno, pomáhá stát systémem dávek hmotné nouze. Na peníze ale nedosáhnou lidé automaticky. Posuzuje se jejich sociální a majetková situace a další podmínky.

     

    Mimořádná okamžitá pomoc

     

    Pomáhá lidem v mimořádných situacích, které nejsou schopni sami zvládnout. Stát tuto jednorázovou pomoc poskytuje celkem v šesti sociálních situacích – např. kvůli mimořádné události (vichřice, povodeň, požár atd.), na náklady spojené s pořízením nebo opravou nezbytných základních předmětů dlouhodobé potřeby (lednice, pračka atd.). Nově je možné požádat i o pomoc kvůli energokrizi (nedoplatky na vyúčtování od DPI).

     

    Maximálně je možné získat 63 750 Kč (patnáctinásobek život. minima jednotlivce). Na nákup nebo opravu předmětů dlouhodobé potřeby (lednice, pračka apod.) je možné získat od státu až 42 500 Kč (desetinásobek život. minima jednotlivce) ročně.

    Příspěvek na živobytí

     

    Nárok na něj má člověk nebo rodina, kterým po odečtení přiměřených nákladů na bydlení od příjmu nezůstane na živobytí. Kolik peněz ale na to živobytí potřebují, se vypočítává individuálně.

     

    Doplatek na bydlení

     

    Je určen pro osoby v hmotné nouzi, kterým příspěvek na bydlení nepokryje odůvodněné náklady související s bydlením (tj. nájem, služby spojené s bydlením a náklady za dodávky energií). Výše doplatku se stanovuje individuálně.

  • 6.

    Získat hypotéku je těžší

    Získat hypotéku je od 1. dubna výrazně složitější. Nejenže se zvýšily úrokové sazby, ale pro celý hypoteční trh začala platit nová pravidla, která nastavila Česká národní banka. Hypotéku zjednodušeně řečeno nedostane nikdo, komu by příliš zasáhla do rodinného rozpočtu. Navíc musí mít zájemce o vlastní bydlení naspořenou určitou částku. Méně přísné limity mají pro získání vlastního bydlení mladí lidé ve věku do 36 let.

    Co se změnilo: Změny se týkají především maximální výše hypotéky, výše možného zadlužení a výše úvěru k hodnotě nemovitosti.

     

    LTV – poměr výše hypotéky k ceně nemovitosti Lidé starší 36 let, kteří chtějí hypotéku, si budou muset přidat větší podíl vlastních prostředků. Banka jim od dubna bude moci půjčit maximálně 80 % hodnoty nemovitosti (pro žadatele mladší 36 let maximálně 90 %). 

     

    DTI – poměr celkového zadlužení k výši ročního příjmu Hodnota DTI nebude smět překročit hodnotu 8,5. V případě žadatelů ve věku do 36 let budou pravidla mírnější a hodnota DTI bude moci být až 9,5.

     

    DSTI – poměr splátky k měsíčnímu příjmu Ukazatel DSTI (platí pro splátky všech úvěrů) nesmí nově přesáhnout hranici 45 %. U lidí pod 36 let nesmí ukazatel DSTI přesáhnout hranici 50 %.

    Změny v sociálních dávkách: Otcovská, ošetřovné i pěstounská péče

    Video
    Video se připravuje ...

    Změny v sociálních dávkách: Otcovská, ošetřovné i pěstounská péče Videohub

    Fotogalerie
    8 fotografií

     

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 57

nespokojeny: bullshit: Provokuješ. Takto nemůže být člověk, který umí psát hloupý.

(05. 04. 2022 14:17)

bullshit: Dej link na ten výpočet, jinak je jen výpotek. Co těm UKáčkám závidíš? Že jim fašista Rus zničil život od základu??

(04. 04. 2022 21:12)

bullshit: krapotkin... a Bureš rozkradl ( odklonil ) se svojí squadrou ten zbytek....

(04. 04. 2022 21:10)

nespokojeny: krapotkin nesmí se zapomenout na tzv. dobráky ze STANu, těm snad projde vše.
Dobře nám tak, většina chtěla změnu.

(04. 04. 2022 19:55)

franz: Je zarážející, že za zcela evidentntní okrádání občanů tohoto státu se stále ještě najdou někteří, kteří jí za to tleskají. Neskutečné.

(04. 04. 2022 19:00)
Zobrazit celou diskusi

Dnešní horoskopy