Před šesti lety oslovil paní Paulínu na poště zaměstnanec za přepážkou Miroslav D. Nabízel jí investování a penzijní spoření…„Říkala jsem mu, že to nechci. Smlouva byla na pět let, toho bych se nemusela ani dožít,“ říká Paulína Jančová. Pracovník ji ale dále přesvědčoval. „Říkal mi, že se prý smlouva napíše na někoho jiného. Tak jsem podlehla,“ vzpomíná seniorka na moment, kvůli kterému přišla o celoživotní úspory!

Miroslav D. ji nejdříve v roce 2015 »nalákal« na investování částky 100 000 Kč a další rok jí řekl, aby vybrala z účtu ještě šedesát tisíc. Aby mu je přinesla, že jí je vloží do jejího penzijního účtu, který zřídil. „Abych prý s tím neměla žádné problémy a starosti, že on všechno vyřeší, abych se prý nebála. Umluvil mě a já jsem vše udělala podle něj,“ popisuje situaci. Nově vybrané peníze předala. A čekala, až jí přijde smlouva.

Ta sice dorazila, ale... „K mému zděšení na výpisu nebyl uveden vklad 60 tisíc. On totiž napsal na smlouvu číslo svého konta,“ tvrdí Jančová. Po čase zazvonila u dveří oklamané ženy policie s tím, že proradný pošťák Miroslav D. okradl celkem 15 lidí. Dohromady o dva a půl milionu.

Po ukončení vyšetřování došlo i na soudní jednání, při němž podvodníka pravomocně odsoudili. Část peněz se vrátilo, ale veliká částka ne. Jde o 68 tisíc. „Rozsudek mám sice v ruce, ale ten darebák splatil jen pár stovek a teď už neplatí několik měsíců nic. Pět z těch lidí, co podvedl, už umřelo. Asi čeká, až umřu taky,“ zlobí se seniorka.

„Dostal tři roky, podmínku na pět let. Nic s ním nikdo nedělá. Není možné z něj dluh vyrazit. Peníze si máme od něj vymoct podle rozsudku sami,“ dodává žena, jejíž důchod činí 7 tisíc a nájemné za byt je 5 tisíc.

Ombudsman Blesku už v této rodině zasahoval

Jako naprosto bezradná se rozhodla obrátit na Ombudsmana Blesku. „Manželovi jste již pomohli. Před 18 lety si pořídil vůz z autobazaru, který následně kvůli řadě závad vrátil, myslel si, že mu »jen« propadla záloha 10 tisíc,“ popisuje případ, kterému se Ombudsman Blesku již věnoval a pomohl zamotaný případ vyřešit!

Ombudsman Blesku: Jediná cesta je přes exekutora

Má paní Paulína šanci získat peníze zpět? „Vzhledem k tomu, že jí trestní soud přiznal způsobenou škodu ve výši 68 637 Kč, může proti podvodníkovi zahájit exekuci. Obávám se však, že podvodník Miroslav nemá formálně žádný postižitelný příjem ani majetek, takže bude zřejmě ve svém úsilí neúspěšná,“ hodnotí situaci paní Paulíny Ombudsman Blesku a advokát Mgr. Roman Moussawi.

„Vzhledem k tomu, že podvodník ještě před vyhlášením rozsudku zaplatil rychle 500 Kč, po rozhodnutí už nic, lze usuzovat, že cílem úhrad nebylo začít splácet škodu, ale pouze předstírat lítost a snahu hradit způsobenou škodu, a to s jediným cílem, aby dostal u soudu co nejnižší trest. Dá se tedy předpokládat, že dobrovolně neuhradí už nic,“ předpovídá další vývoj Roman Moussawi.

Pozor na podvodníky

Podle Ombudsmana Blesku existovaly určité varovné signály, které měly upozornit paní Paulínu, že není vše úplně v pořádku. „Prvním bylo určitě to, že ji tak intenzivně do uzavření smlouvy tlačil. V životě obecně platí, že do výhodných věcí vás nikdo nutit a přesvědčovat nemusí, ty se jen nabízejí a někdy ani to ne,“ poukazuje advokát Moussawi.

Pokud Vás tedy někdo do čehokoliv nutí, tak vždy velmi zbystřete! Pokud máte navíc investovat své celoživotní úspory, tak je dobré takovou investici probrat ještě s kamarádem, rodinným příslušníkem nebo s někým, kdo dané věci rozumí. Ať slyšíte na »výhodnost« investice i jiný názor.

„Tvrdit však, že paní Paulína udělala něco špatně, by nebylo správné, je totiž pouhou obětí podvodníka a za to, co se stalo, nikterak nemůže. Poznat, že šlo o podvodníka, mohla v dané situaci jen velmi těžko,“ uzavřel případ Ombudsman Blesku.

 

Video
Video se připravuje ...

Podvodníci nabízeli falešné drahokamy, přišli si na statisíce. Policie České republiky

Fotogalerie
3 fotografie