Na nejčastější otázky ke kontrolám nemocných odpovídá Renata Provazníková z České správy sociálního zabezpečení.

Kdo všechno mě vlastně může přijít domů zkontrolovat? A čím se prokáže?Prvních 14 dní nemoci může nemocné kontrolovat člověk pověřený zaměstnavatelem, který se prokáže jeho pověřením. Nemusí to přitom být zaměstnanec tohoto zaměstnavatele. 

V případě pochybnosti je možné do práce zavolat a ověřit si totožnost kontrolujícího, a jestli byl kontrolou opravdu pověřený.  Během celé doby nemoci pak může nemocného kontrolovat i »kontrola ze správy sociálního zabezpečení«, Tedy člověk z příslušné okresní správy sociálního zabezpečení. Ten se prokazuje „průkazem kontrolora“.

První tři dny mi přece šéf nic neplatí. Může mě kontrolovat?
Ano, může. Jakmile vám lékař vystaví neschopenku, musíte být doma mimo povolených vycházek, ať jsou to neplacené tři dny nebo neplacené víkendy. 

Co se stane, když při kontrole nebudu doma?
Zaměstnavatel vám může snížit nebo nedat náhradu mzdy. OSSZ vám může snížit nebo odebrat nemocenské. Kromě toho můžete dostat pokutu až do výše 10 000 korun.

Musím kontrolu pustit do bytu? Jaké má vlastně pravomoci?
Umožnit kontrolu je povinností práce neschopného pojištěnce.
Musíte ukázat občanský průkaz a neschopenku. Kontrolor by vám měl ukázat průkaz, ať už vás kontroluje někdo z pověření zaměstnavatele nebo z okresní správy sociálního zabezpečení. Dovnitř do bytu nikoho pouštět nemusíte.

Co když nejsem při kontrole doma, protože mám vycházky?
Kontrolor má k dispozici část neschopenky, s vyznačenou dobou vašich vycházek, takže není pravděpodobné, že přijde během nich.

Musí mi dát zaměstnavatel předem vědět, že mě v případě nemoci bude někdo z jeho pověření chodit kontrolovat?
Ne, zaměstnavatel není povinen předem kontrolu oznamovat. Pokud by nemocný o kontrole předem věděl, ztrácela by smysl.

Opravdu můžu mít problémy už s tím, že nemám označený zvonek?
Ano. Za neoznačení zvonku nebo dveří vám hrozí snížení nebo odebrání nemocenských dávek.

Co mám dělat, když mi majitel domu neumožnil zvonek označit?
Požádejte lékaře, aby do vaší legitimace práce neschopného zaměstnance uvedl, jak je (jakým jménem, číslem) váš zvonek označen.

Stačí, abych s kontrolou mluvil jen mobilem nebo domovním telefonem?
Ne, nestačí. Kontrole musíte totiž předložit svůj občanský průkaz a legitimaci práce neschopného zaměstnance.

Musím kontrolu pustit do bytu nebo domu? A musím třeba ukázat rozestlanou postel?
Musíte umožnit kontrolu. Tedy to, jestli se zdržujete na adrese, kterou jste sdělil ošetřujícímu lékaři v době, kdy nemáte vycházky. Pustit dovnitř do bytu kontrolora nemusíte.

Kolik peněz z nemocenské mi může zaměstnavatel strhnout, když mě nenajde doma? A opravdu mě může vyhodit z práce?
Ano, můžete skutečně přijít o práci podle paragrafu 52 písm. h) za porušení povinností uvedených v paragrafu 301a zákoníku práce nebo vám zaměstnavatel může sáhnout i na peníze - podle závažnosti porušení režimu nemocného je to až do výše 100 procent náhrady mzdy a až po celou dobu, tj. od vzniku dočasné pracovní neschopnosti do 14 dne jejího trvání. Není možné ale obojí. Buď přijdete o peníze, nebo dostanete výpověď. 

Jak se dozvím, že mě kontrola nenašla doma? Dostanu o tom nějaký záznam?
O výsledku kontroly se sepisuje zápis. Ještě předtím má nemocný člověk možnost zdůvodnit, proč se nezdržoval v místě pobytu.

Byl jsem doma, ale zvonek jsem neslyšel. Jen ve schránce byl nějaký lístek. Jak se můžu bránit? Myslím, že se mě chce šéf zbavit.
Je to otázka prověření všech okolností a dokazování. Ve sporných případech rozhoduje soud. Je ale ve vašem zájmu, abyste zaměstnavateli sdělil před nástupem pracovní neschopnosti i možnost náhradního spojení. Třeba pokud nefungují zvonky u vchodu do domu, řekněte mu číslo svého mobilního telefonu.